Wat zijn bijlagepagina’s in WordPress?

Wat zijn bijlagepagina’s in WordPress?

Heb je enig idee wat bijlagepagina’s zijn in WordPress?

Bijna geen enkele WordPress gebruiker weet van het bestaan af of kan je vertellen wat het een bijlagepagina is.

Er wordt dus ook weinig gebruik gemaakt van deze pagina’s terwijl het toch al tijden in WordPress zit.

In dit artikel zal ik je vertellen wat een bijlagepagina is, wat je ermee kunt en wat de problemen zijn, hoe je bijlagepagina’s kunt redirecten en hoe je spam op deze pagina’s kunt voorkomen.

Wat is een bijlagepagina in WordPress?

Elke keer wanneer je media (zoals een afbeelding) in een bericht of pagina upload maakt WordPress een bijlagepagina aan. Deze bijlagepagina staat gekoppeld aan het bericht of pagina waar je de bijlage in plaatst.

Alle bijlagepagina’s zijn dus ook bereikbaar onder hun eigen URL, tenzij je de URL’s doorstuurt naar het bijbehorende artikel.

Bestanden die je in de media bibliotheek uploadt zijn niet direct aan een bericht of pagina gekoppeld en hebben ook geen bijlagepagina. Dit kan echter veranderen wanneer je het bestand in een bericht of pagina plaatst.

Een bijlagepagina is een compleet nieuwe pagina die als bericht wordt opgeslagen in de database van je website en ook gebruik maakt van de opmaak van je website. Op de pagina staat alleen maar het mediabestand dat je hebt geüpload.

Dit is een voorbeeld van een bijlagepagina op Webtalis (is niet live op de website te bekijken):

Bijlagepagina in WordPress

Wat kun je met bijlagepagina’s in WordPress?

Thema ontwikkelaars kunnen gebruik maken van de bijlage functionaliteit met behulp van template- en conditional tags.

Dit kunnen ontwikkelaars doen om bijvoorbeeld de afbeelding uit een bijlage van een artikel op te roepen op een bepaalde pagina. Het is ook mogelijk om van de bijlagepagina’s een galerie te maken. Hoewel deze mogelijkheden er zijn wordt er bij veel thema’s weinig gebruikt van gemaakt.

De bijlagepagina’s zelf hebben, zoals je op de afbeelding kon zien, weinig tot geen toegevoegde waarde voor jezelf en de bezoekers van je website. Het heeft alleen nut als je iemand wilt doorsturen naar de afbeelding in plaats van het artikel zelf. Hiervoor heb je echter niet een compleet nieuwe pagina voor nodig.

Kunnen bijlagepagina’s voor problemen zorgen?

Het probleem van bijlagepagina’s is dat WordPress telkens extra pagina’s maakt en Google dit natuurlijk ook indexeert.

Nu kun je denken dat meer pagina’s van je website in Google een voordeel is, maar  ben je ooit op een bijlagepagina van een website terecht gekomen via Google? Waarschijnlijk niet. Stel dat er wel iemand op een bijlagepagina komt via Google, denk je dat hij of zij hier wat aan heeft? Ik denk dat de bezoeker zo weer weg is.

Google zal het niet als een waardevolle pagina van je website zien, maar eerder als een pagina van lage kwaliteit en die heeft je website niet nodig.

Op een bijlagepagina staat tevens de mogelijkheid om een reactie te geven. Spammers kunnen hier misbruik van proberen te maken en dus op je bijlagepagina’s spam proberen te plaatsen via de reacties.

Hoe kom je van spam af op de bijlagepagina’s?

In het WordPress dashboard kun je vrij eenvoudig de reactiemogelijkheid op berichten en pagina’s uitschakelen. Voor bijlagepagina’s is deze optie gek genoeg nergens te vinden.

Wanneer je last krijgt van spam via de bijlagepagina’s moet je dus een andere manier vinden om dit uit te schakelen. Je hebt hiervoor de volgende twee mogelijkheden:

 • Je kunt de bijlagepagina’s redirecten naar het artikel zelf;
 • Je kunt een plugin installeren om dit uit te schakelen.

Verderop in dit artikel kun je lezen hoe je het voor elkaar kunt krijgen om de bijlagepagina’s te redirecten naar het artikel waar de bijlage bij hoort. Dit is de methode die ik aanraad om te volgen.

Wanneer je een plugin wilt gebruiken om dit uit te schakelen kun je de plugin “Stop Media Comment Spamming” installeren en activeren. Na het activeren hoef je niets te doen, de plugin werkt direct.

Wat kun je het beste met bijlagepagina’s doen?

Nu je het een en ander weet over de bijlagepagina’s in WordPress vraag je jezelf misschien af wat je er het best mee kunt doen.

Je kunt hier op drie manieren mee omgaan:

 1. Je kunt alles laten zoals het is;
 2. Je kunt gebruik maken van no-index op deze pagina’s;
 3. Je kunt bijlagepagina’s automatisch laten redirecten naar het artikel.

Je mag uiteraard helemaal zelf bepalen wat je ermee doet, maar zelf kies ik altijd voor optie 3. Ik laat de bijlagepagina’s automatisch redirecten naar het artikel waar het mediabestand van de bijlagepagina in staat.

Op deze manier komen je bezoekers dus altijd terecht bij het artikel en niet op een pagina met alleen een afbeelding.

Hoe kun je bijlagepagina’s redirecten naar het artikel?

De eenvoudigste methode om bijlagepagina’s door te sturen naar het bijbehorende artikel is door gebruik te maken van de WordPress SEO plugin van Yoast.

Bekijk de video hieronder om te zien hoe je dit kunt bereiken:

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever snel de tekstversie lezen, dan kun je hieronder verder gaan.

Het eerste wat je moet doen is de WordPress SEO plugin installeren, dit is een ontzettend handige plugin die ik sowieso aanraad om te gebruiken voor de zoekmachine optimalisatie van je WordPress website.

Wanneer je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd kun je naar “SEO -> Permalinks” gaan. Op deze pagina zie je de optie “Stuur bijlage-URL’s door naar bovenliggende bericht-URL. “ staan.

Bijlage URL's doorsturen

Zet bij deze optie een vinkje en klik onderaan de pagina op “Wijzigingen opslaan”. Alle bijlagepagina’s worden vanaf nu doorgestuurd naar het artikel waar het mediabestand in staat.

Is er ook een alternatieve plugin?

Het kan zijn dat je een andere SEO plugin gebruikt en niet wilt veranderen van plugin. Wat je dan kunt doen is de plugin “Attachment Pages Redirect” gebruiken. Je hoeft deze plugin alleen maar te activeren en dan wordt alles automatisch voor je geregeld.

Wanneer je mediabestand niet gekoppeld staat aan een pagina zorgt de plugin ervoor dat de bezoeker wordt doorgestuurd naar de homepage.

Ik hoop dat dit artikel ervoor heeft gezorgd dat je wat meer begrijpt van bijlagepagina’s en hoe je ermee om kunt gaan.

Wanneer je vragen of nog meer informatie wilt geven over bijlagepagina’s, dan kun je dit doen in de reacties hieronder.

18 reacties

 1. Hi, dank voor deze info! Ik ben benieuwd naar hoe ik de bijlagepagina’s van mijn foto’s achter de https krijg. Mijn site is in principe achter https, maar ik merk dat mediabestanden een url hebben zonder ‘de s’. Zeker voor bijvoorbeeld mijn minilogo op de homepage wil ik dat wel graag. Hoe kan ik dit aanpassen?

 2. Beste Maikel,

  Dank voor de uitleg ik heb het toegepast en ben er blij mee, maar dit werkt bij mij niet voor alle bijlagepagina’s.
  Als ik een bijlagepagina open die dus niet naar het bijbehorende bericht cq pagina gelinkt wordt (terwijl deze wel gepubliceerd is), kan je met ‘volgende’ of ‘vorige’ mijn hele media bestand inzien…. Wat kan ik daar aan doen?
  Bij voorbaat dank,

  Groetjes, Marion.

 3. Hoi Maikel, ik lees overal op internet, dat die Bijlagepagina’s een “pain in the ass’ zijn. Ik maak er graag gebruik van. Ik heb een website over een inmiddels gesloten scheepswerf in Schiedam en maak dankbaar gebruik van de Bijlagepagina’s, omdat de foto’s van de schepen goed uitvergroot kunnen worden en je veel extra verklarende tekst kwijt kunt ( http://www.werf-gusto.com ). Ik zet op de pagina’s de schepen op bouwjaar en bouwnummer met een ‘normale’ foto met minimale tekst en link dan via de foto en het bouwnummer door naar de Bijlagepagina. Het doet mij dan ook verdriet, dat alle commentaren gaan over het afsluiten van deze mogelijkheid, maar er geen enkel commentaar bestaat over mogelijke problemen met deze pagina en hoe je deze pagina’s kunt vinden en kunt bijwerken. Die problemen met die pagina’s heb ik wel degelijk. Plotsklaps lijnen de bovenkanten van de pagina’s uit naar links. Het is overduidelijk dat de pagina in twee helften is opgebouwd. De onderzijde, het tekstgedeelte voor teksten en aanvullende broncode, staat nog keurtig op zijn plaats, maar de foto en de naam van de Bijlagepagina staan links uitgelijnd. In de media bibliotheek staat alles op ‘centeren’. Het is volgens mij gekomen na het uitpakken of een update van een of andere plugin. Ik werk met Twent Fourteen en ben daar mee in mijn nopjes. Ik hoop, dat jij of iemand anders die dit leest mij kan duiden, waar ik moet zoeken. Ik heb via de editor alles gelezen wat er te lezen is, maar ik kan het niet vinden. Als voorbeeld een bijlagepagina: http://werf-gusto.com/?attachment_id=6206

  Alvast bedankt.

  1. De reden waarom hier niets over te vinden is puur omdat een bijlagepagina niet meer kan dan een normale pagina in WordPress en het hierdoor gewoon geen toegevoegde waarde is. Daarnaast is de URL van een bijlagepagina ook een stuk onhandiger wanneer je gebruikmaakt van zoekmachine vriendelijke permalinks.

   Maar goed dit is mijn mening en jij hebt weer een andere en hier is niets mis mee 🙂
   Tijd om het probleem op te lossen!

   Waarschijnlijk komt dit door een update van het thema waar je gebruik van maakt. Je moet CSS induiken om dit te wijzigen en het beste kun je hier een child theme voor maken.

   Je kunt dan de volgende code in het style.css bestand plaatsen om de afbeelding weer op de normale locatie te krijgen:

   .attachment .entry-attachment .attachment {
     margin-left: 0;
     margin-right: 0;
   }

   Wanneer je het originele style.css bestand wilt aanpassen moet je margin-left en margin-right op 0 zetten bij onderstaande code:

   .attachment .entry-attachment .attachment {
     margin-left: -168px;
     margin-right: -168px;
     max-width: 810px;
   }
   1. Dank je Maikel. Ik heb onderhand denk ik een kleine 200 van dergelijke bijlagepagina’s gemaakt en zat met de handen in het haar. De foto’s staan weer mooi in het midden. Men hoeft deze pagina’s niet te vinden. Ze worden er naar verwezen via de links op de ‘officiële’ pagina, als men meer info wil en een grotere foto.

    Nogmaals bedankt voor je hulp.

 4. Hoi Maikel,

  Om te beginnen wens ik jou nog het allerbeste voor 2015!
  Ik heb je artikel gelezen, vind het heel interessant, maar kan er zelf weinig mee. Ik stuur het door naar mijn websitebouwer, dan gaat succesteksten.nl er vast weer eens mooier van glimmen.

  Met hartelijke groet,

  Ben

 5. Maikel,

  Soms krijg ik wel bezoekers naar mijn site via de afbeeldingen. Waarschijnlijk omdat ik altijd probeer de gegevens bij de foto, zoals het onderwerp en de omschrijving, passend te maken bij de inhoud van het artikel. Ik had zelf al eens gezien dat de pagina er raar uitzag als je via afbeeldingen op mijn site kwam. Ik kon me niet voorstellen dat een bezoeker dan door zou klikken op het artikel, maar ik wist niet hoe ik het moest aanpassen. Bedankt dus voor deze tip. Ik heb het direct aangepast voor mijn site. Slechts één vinkje in de Yoast-plugin!

  Fijne feestdagen en ga zo door met die handige tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *