Wat is er nieuw in WordPress 4.1?

WordPress 4.1

Nog net een paar weken voor het nieuwe jaar is WordPress vandaag weer met een update gekomen.

Je kunt vanaf nu je website updaten naar WordPress 4.1, genaamd Dinah, vernoemd naar de jazz-zangeres Dinah Washington.

WordPress 4.1 heeft weer verschillende verbeteringen en het nieuwe standaard thema “Twenty Fifteen” zit er ook bij.

In dit artikel laat ik je zien welke functionaliteiten er allemaal nieuw zijn in WordPress 4.1 en waarvoor het is.

Afleidingsvrij schrijven is vernieuwd

Afleidingsvrij schrijven buttonHeb je weleens gebruik gemaakt van de afleidingsvrij schrijven modus? Het is een functie in WordPress die niet ontzettend bekend is, maar wel erg nuttig kan zijn.

Je kunt van deze functie gebruik maken door op de button rechtsboven in de editor te klikken (zie afbeelding).

In WordPress 4.1 is deze functie vernieuwd. Er wordt nu niets meer aangepast aan de editor zelf, die ging namelijk voorheen altijd naar volledig scherm, maar je zal nu zien dat alle overbodige elementen worden weggehaald.

Wanneer je op de afleidingsvrij schrijven knop klikt zullen de meta boxen onder en naast de bewerker wegschuiven en verdwijnen. Hetzelfde geldt voor de linker sidebar met alle menu-items. Het ziet er dan als volgt uit:

Afleidingsvrij schrijven in WordPress

Wanneer je met de muis buiten de editor komt schuiven alle elementen weer terug op hun plaats. Een andere mogelijkheid om alle elementen weer terug in beeld te krijgen is door op escape te drukken.

Afbeelding opmaak toolbar in de editor

Het is je vast weleens overkomen dat je een afbeelding verkeerd hebt uitgelijnd in WordPress. Je moest voorheen dan weer op een bewerkknop klikken om dit aan te passen.

WordPress afbeelding opmaak toolbarIn WordPress 4.1 kun je dit eenvoudiger doen. Je kunt nu op de afbeelding klikken en je zal direct een opmaak toolbar zien waar je kunt bepalen hoe je de afbeelding wilt uitlijnen of dat je het uitlijnen helemaal wilt verwijderen.

De bewerkknop is daarnaast ook nog aanwezig om weer naar de pop-up te gaan waar je onder andere ook nog een onderschrift en alternatieve tekst kunt invullen.

Taalpakketten installeren vanuit het beheerdersgedeelte

Sinds WordPress 4.0 kreeg je eindelijk na vele jaren de mogelijkheid om een taal te selecteren tijdens de installatie. In WordPress 4.1 gaat het nog een stapje verder. Je kunt nu na de installatie ook nog de taal van het beheerdersgedeelte wijzigen naar een van de vele talen die in WordPress beschikbaar zijn.

Je kunt dit simpel doen door naar “Instellingen -> Algemeen” te gaan. Vervolgens zal je onderaan de pagina het kopje “Website taal” zien staan waar je een taal kunt selecteren.

Websitetaal instellen in WordPress

Klik vervolgens op “Wijzigingen opslaan” en de nieuwe taal zal geïnstalleerd en geactiveerd worden.

Wil je liever een video zien van hoe je de taal kunt veranderen? In het artikel “Hoe kun je de WordPress taal veranderen?” kun je een video bekijken en meer informatie over dit onderwerp lezen.

Nieuw standaard thema – Twenty Fifteen

Zoals je wellicht onderhand gewend bent van WordPress proberen ze altijd met 1 nieuw standaard thema per jaar te komen. WordPress 4.1 komt samen met het thema Twenty Fifteen, het WordPress thema voor het jaar 2015.

WordPress thema Twenty Fifteen

Twenty Fifteen is een thema met een minimalistisch design dat zich met name richt op bloggen. Het thema heeft uiteraard een responsive design, wat tegenwoordig zeker nodig is als je wilt blijven scoren in Google op mobiele zoekresultaten. Er is tenslotte niets voor niets een mobielvriendelijkheid label in de mobiele zoekresultaten van Google.

Verder kun je zelf bij “Weergave -> Aanpassen” de kleuren van het thema aanpassen en eventueel kun je ook een headerafbeelding toevoegen. In de sidebar is plek voor een normaal menu met menu-items waar je ook een beschrijving bij kunt toevoegen, er is een social menu voor links naar je social media kanalen en je kunt er uiteraard ook widgets in plaatsen.

Bekijk hier de demoversie van Twenty Fifteen om het design en mogelijkheden te bekijken.

Overal uitloggen

Sinds WordPress 4.1 kun je ervoor zorgen dat je overal uitlogt. Dit is met name handig wanneer je een keer per ongeluk bent vergeten om uit te loggen op je werk, school of andere locatie waar meer mensen toegang hebben tot de computer.

Ga naar “Gebruikers -> Je profiel” en scroll naar beneden onder het gedeelte waar je je wachtwoord kunt wijzigen. Je zal hier nu een knop zien staan waarin staat “uitloggen van alle andere sessies”. Deze knop is alleen actief wanneer je ook daadwerkelijk op andere locaties bent ingelogd. Ben je alleen op je huidige locatie ingelogd, dan krijg je het volgende te zien:

Uitloggen alle andere sessies

Van welke verbetering in WordPress 4.1 ga jij gebruik maken?

Dit waren de grootste aanpassingen die in WordPress 4.1 gedaan zijn voor alle gebruikers. Verder zijn er nog allerlei verbeteringen gedaan “onder de motorkap” waar je zelf weinig van zult zien, maar waar ontwikkelaars wel blij mee zullen zijn.

Van welke verbetering in WordPress 4.1 denk jij echt gebruik te gaan maken? Laat het weten in de reacties hieronder.

6 reacties

 1. Ik had het ook weer en kon bovendien niet meer inloggen, toen herinnerde ik me van een vorige keer dat het toen ook met ‘de rechten’ te maken had. Meteen via FTP gekeken en stond alles goed behalve wp-login.php deze stond na de update verkeerd, na deze te hebben aangepast werkte alles weer naar behoren.

  Het is soms puzzelen, als je het vaker doet wordt je er vanzelf handiger in, zo niet dan hebben we Maikel 😉 !

 2. Hoi Maikel,
  Ik heb geprobeerd om wp 4.1 te installeren maar ik krijg onderstaande melding. Nu is mijn vraag: Bij wie moet ik zijn om dit aan te passen, kan ik het zelf of ergens anders?

  Warning: copy(/home/onlingb29/domains/infohome.nl/public_html/wp-admin/includes/update-core.php) [function.copy]: failed to open stream: Permission denied in /home/onlingb29/domains/infohome.nl/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 217
  De update kon niet worden geïnstalleerd omdat we sommige bestanden niet konden kopiëren. Dit komt meestal door inconsistente bestandsrechten.: wp-admin/includes/update-core.php

  Installatie is mislukt

  Als je mij dit zou kunnen beantwoorden heel graag.
  Vr.Gr. Wout Schokker

  1. Zoals er staat heeft het met de bestandsrechten te maken, maar het kan ook zijn dat het aan de serverinstellingen van je hostingprovider ligt. De enige manier om nu je website te updaten is door WordPress 4.1 te downloaden en alle bestanden te uploaden via FTP naar de server van je website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *