Hoe kun je de WordPress taal veranderen?

Een veel gestelde vraag bij WordPress is “Hoe kun je de taal in WordPress veranderen?”.

Dit komt omdat WordPress vaak in het Engels geïnstalleerd wordt, terwijl het eigenlijk de bedoeling is om WordPress in het Nederlands te krijgen.

Gelukkig is alles in WordPress versie 4.0 en 4.1 een stuk eenvoudiger gemaakt als het gaat om het instellen van de taal in WordPress.

Sinds WordPress 4.0 kun je namelijk de taal instellen tijdens het installatieproces en is het niet meer afhankelijk van welke WordPress versie je gedownload hebt om te installeren.

Sinds WordPress 4.1 kun je ook na de installatie eenvoudig vanuit het beheerdersgedeelte de taal van je WordPress installatie wijzigen naar een van de vele talen waarin WordPress beschikbaar is.

WordPress taal veranderen

In onderstaande video kun je bekijken hoe je de taal van je WordPress website kunt veranderen vanuit het beheerdersgedeelte van WordPress.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever vlug de tekstversie lezen? Lees dan hieronder verder.

Om meer taalpakketen te installeren en de taal van je WordPress website te veranderen moet je het volgende doen.

Log in op je WordPress website en ga naar “Instellingen -> Algemeen”. Scroll vervolgens helemaal naar beneden tot je de kop “Websitetaal” ziet staan.

Je ziet naast “Websitetaal” de taal staan waar je WordPress website gebruik van maakt. Wanneer je de taal wilt aanpassen kun je hierop klikken en de taal selecteren waar je gebruik van wilt maken.

Websitetaal WordPress aanpassen

EKlik tot slot op “Wijzigingen opslaan” en WordPress installeert, indien de gekozen taal nog niet geïnstalleerd was, automatisch de nieuwe taal voor je. Wanneer de nieuwe taal is geïnstalleerd wordt deze ook direct geactiveerd en kun je WordPress gebruiken in je gekozen taal.

Taal van een oude WordPress versie veranderen

Wanneer je oudere WordPress versie dan WordPress 4.1 gebruikt, dan kan ik je eigenlijk alleen maar aanbevelen om zo snel mogelijk te updaten naar de meest recente versie van WordPress.

Wil je dit om een bepaalde reden toch niet doen, dan kun je ook geen gebruik maken van bovenstaande methode om de taal te veranderen. Wat je dan het beste kunt doen is de WordPress versie in de juiste taal installeren.

Wil je WordPress in het Nederlands hebben, dan moet je de Nederlandse WordPress versie downloaden van de versie waar je gebruik van maakt. Je kunt dit doen op: nl.wordpress.org/releases/. Op het moment van schrijven gaat dit maximaal terug tot versie 3.8.3.

De bestanden die in het zip-bestand staan moet je via FTP uploaden naar de server van je website op de plek waar je WordPress nu ook al hebt geïnstalleerd. Vergeet niet om eerst altijd een back-up te maken van je huidige website voor je iets wijzigt.

Wanneer je de bestanden uploadt zal er gevraagd worden of de bestaande bestanden overschreven moeten worden. Klik hier op ja.

Wanneer uiteindelijk alle bestanden zijn geüpload moet je wp-config.php openen en op zoek gaan naar de volgende code:


define ('WPLANG', '');

Verander deze regel naar onderstaande code en sla het bestand op.


define ('WPLANG', 'nl_NL');

Als het goed is maakt je WordPress website nu gebruik van de Nederlandse taal. Het blijft echter aan te bevelen om je website te updaten naar de recentste versie omdat dit een stuk veiliger is.

  1. Hoi,

    Ik heb geprobeerd wat je hierboven hebt aangegeven en mijn website tekst weer op het Nederlands gezet zoals ik dat graag wil. Na het opslaan staat die echter direct weer op engels. Wat kan ik doen om hem wel op Nederlands te krijgen.

  2. Wow, gisteren m’n hersens zitten breken hoe ik mijn website in het Nederlands kon krijgen. Niet gelukt natuurlijk, want ik ben niet zo’n html nerd.
    Lees ik vandaag jouw stukje… En met 1 druk op de knop was het geregeld!
    Bedankt, ik ben blij 🙂

Geef een reactie