WordPress categorieën en tags op de juiste manier gebruiken

Wanneer je iets van WordPress moet noemen waar regelmatig verwarring door ontstaat kom je al snel uit bij categorieën en tags.

Categorieën en tags zijn met name handig om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren. Wanneer je het op een goede manier gebruikt geef je bezoekers de mogelijkheid om goed door je website te navigeren en snel soortgelijke berichten van een bepaald onderwerp te vinden.

Doordat er verwarring ontstaat over hoe je categorieën en tags kunt gebruiken zie je regelmatig dat een categorie en tag dezelfde naam hebben. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want de structuur van je website klopt dan eigenlijk niet meer.

In dit artikel kun je lezen hoe je categorieën en tags op de juiste manier kunt gebruiken.

Wat is het verschil tussen categorieën en tags?

Categorieën kun je gebruiken om een groot aantal berichten op een eenvoudige manier te groeperen. Alle berichten in WordPress moeten altijd aan een categorie gekoppeld worden.

Tags kun je gebruiken om onderwerpen aan te duiden waar je in het artikel aandacht aan besteed. Het is niet verplicht om een tag aan een bericht te koppelen. Wanneer je dus geen tags wilt gebruiken op je website hoef je dit ook niet te doen.

Ik zal het verschil ook nog even op een andere manier uitleggen om het zo duidelijk mogelijk te doen. Je kunt hiervoor het best even je blog bekijken als een boek.

Een categorie is een hoofdstuk van een boek. Door naar de titel van een hoofdstuk (in dit geval categorie) te kijken krijg je een idee wat er ongeveer aan bod komt in het desbetreffende hoofdstuk.

Tags kun je daarentegen beter zien als een index van een boek. Een index staat achterin het boek en laat een lijst zien met specifieke termen die in het boek voorbij komen.

Hoe kun je categorieën en tags het best gebruiken?

Nu je door hebt wat de bedoeling is van categorieën en tags wil je wellicht ook meteen weten hoe je deze taxonomieën het beste kunt gebruiken.

Een categorie kun je het gebruiken voor de hoofdonderwerpen van je website. Laat ik Webtalis even als voorbeeld nemen. Op deze website staan categorieën als WordPress plugins, WordPress thema’s, zoekmachine optimalisatie en nog een aantal meer.

Dit zijn allemaal vrij algemene onderwerpen waar een hoop aantal berichten onder kunnen vallen, maar het geeft wel meteen aan wat voor soort artikelen in deze categorieën zullen staan.

Een tag hoeft het hoofdonderwerp niet meer te beschrijven omdat dit al gedaan is en kan zich richten op specifieke termen. Zo kun je je bijvoorbeeld een tag maken voor een bepaald onderdeel dat in een artikel staat.

Het is overigens ook helemaal geen probleem om meerdere tags te gebruiken om meerdere belangrijke onderdelen van een artikel te beschrijven, maar probeer natuurlijk niet te overdrijven.

Voorbeeld hoe je een bericht kunt behandelen

Om alles nog even extra duidelijk te maken zal ik even aangeven hoe je te werk kunt gaan als je een artikel maakt. Ik zal even verder gaan met Webtalis als voorbeeld en het artikel focus trefwoord in Yoast SEO.

Aangezien de focus trefwoord in de Yoast SEO plugin zich richt op zoekmachine optimalisatie heb ik de categorie “Zoekmachine optimalisatie” gekozen. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in zoekmachine optimalisatie kunnen hier dus eenvoudig terechtkomen door naar deze categorie te gaan.

Aangezien het artikel gaat over een onderdeel van een plugin van Yoast zou ik onder andere de tag “Yoast” kun gebruiken voor dit artikel. Hetzelfde zou ik vervolgens ook kunnen doen bij alle andere artikelen waarin ik een plugin of iets anders van Yoast beschrijf.

Indien een bezoeker vervolgens een artikel met deze tag leest en geïnteresseerd is in meer artikelen over Yoast, dan kan hij of zij eenvoudig andere artikelen vinden met behulp van de tag Yoast.

Mogen categorieën en tags dezelfde naam hebben?

Ik hoop dat het hierboven duidelijk is geworden dat dit niet de bedoeling is omdat categorieën en tags voor verschillende dingen zijn. Categorieën zijn voor de hoofdonderwerpen en tags zijn voor specifiekere termen die bij het artikel passen.

Daarnaast is het ook niet logisch om meerdere pagina’s met dezelfde inhoud te hebben. Dit zal je wel krijgen wanneer je een categorie en tag hetzelfde noemt, aangezien je dan bij beide dezelfde artikelen kunt plaatsen.

Zowel voor je bezoekers als voor Google is dit vreemd. Je bezoeker snapt niet waarom het hetzelfde is en Google zal geen idee hebben welke van de twee bovenaan in de zoekresultaten moet verschijnen.

Hetzelfde geldt overigens ook voor enkelvoud en meervoud. Kies voor één van beide en maak geen gebruik van de ander.

Snap je het nog een beetje?

Ik hoop dat ik het verschil tussen categorieën en tags in WordPress duidelijk heb gemaakt voor je.

Het belangrijkste is om het te blijven zien als een boek. Categorieën zijn hoofdstukken en tags zijn de index. Wanneer je dit bij al je artikelen in gedachte houdt zal de structuur van je website prima in orde zijn, wat handig is voor je lezers en de zoekmachines.

10 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Goedemiddag Maikel, interessant wat je hierover schrijft. Wij hebben voorheen een site gehad met enkel ‘berichten’ en zijn later overgestapt naar ‘producten’ binnen wordpress. Bij beide zijn tags gebruikt, waardoor ze dubbel gevonden worden door Google. Heb je hier een tip voor. Bijv . alle tags van de ‘oude’ structuur verwijderen, kan dat makkelijk? Groetjes Annemarije

  • Je geeft eigenlijk zelf al antwoord. Dat is wat ik ook zou doen. Wat je dan niet moet vergeten is wel een redirect plaatsen van de oude tag, naar de nieuwe tag. Dan weet Google ook waar hij moet wezen.

 2. Hallo, kan je dit ook eens duidelijk uitleggen over taxonomieën aub? Weet nog altijd niet hoe deze te gebruiken, al dan niet samen met categorieën. Alvast erg bedankt!

  • Categorieën en Tags zijn taxonomieën of bedoelde je met taxonomieën juist de tags? Het stukje “Hoe kun je categorieën en tags het best gebruiken?” geeft je antwoord op deze vraag.

 3. Beste Maikel,

  Kan dit ook iets met tags te maken hebben ik heb een aantal artikelen
  in wordpress geplaatst en dit gaat perfect, 3 naast elkaar maar ik wil nu nog meer artikelen toevoegen en nu blijft 1 artikel op pagina 1 staan en de andere die ik dan in de rij van 3 willen aansluiten verspringt dan naar pagina 2.?? wordt er gek van alles al geprobeerd producten eruitgehaald

  • Nee, dit staat los van tags. Ik heb op dit moment ook niet echt een goed beeld hoe het precies op je website staat en hoe je het wilt hebben. Dus durf helaas niet direct te zeggen hoe je dit kunt oplossen.

 4. Hi Maikel,

  Ok, bij mij zit de tag optie in het “ads menu”. Categories trouwens ook. Tags aanmaken gaat op dezelfde manier als een categorie aanmaken. Je kan hem alleen niet koppelen aan een categorie. De vraag is dus: Als ik 74 categorieen heb en ik kan geen tag direct aan categorie koppelen, hoe kan Google dan de link tussen de categorie en de tag zien? Ik heb ook gekeken in de categorieen zelf, maar daar zie ik niks over tags toevoegen.

 5. Hoi Maikel,
  je hebt het hier steeds over blogs of artikels. Geldt hetzelfde voor pagina’s? Ik werk zelf alleen met pagina’s. …
  Gr. Bert

Geef een reactie