14 actiepunten voor je WordPress website deze zomer

14 actiepunten voor je WordPress website

We zijn alweer over de helft van het jaar. Een goed moment om eens te kijken hoe het met bepaalde zaken gaat op je WordPress website.

Wanneer heb je bijvoorbeeld voor het laatst een back-up gemaakt? Zijn er nog gebruikersaccounts actief op je website die niet meer gebruikt worden?

Er zijn diverse punten waar je zo nu en dan naar moet kijken. In dit artikel heb ik 14 actiepunten voor je opgeschreven waar je iets mee kunt doen. Succes.

Back-ups

Wanneer je Webtalis al een tijdje volgt weet je dat het maken van regelmatige back-ups essentieel is. Heb jij recent nog een complete back-up van je website gemaakt en heb je dit allemaal in orde?

1. Maak een complete back-up van je WordPress website. Dit is een back-up van alle bestanden op de server en de database.

2. Stel automatische back-ups in, zodat je hier niet meer naar hoeft om te kijken. Dit kan met een WordPress back-up plugin.

3. Heb je back-ups die alleen op de server van je website staan? Het is verstandig om deze ook op andere plekken op te slaan zoals bijvoorbeeld in Google Drive of Dropbox.

4. Je kunt wel back-ups maken, maar heb je ooit al eens een back-up getest? Wanneer je dit nog nooit gedaan hebt, dan is het verstandig om eens te controleren of de back-up wel werkt. Je kunt dit beter nu doen dan wanneer je de back-up een keer echt nodig hebt en het opeens corrupt blijkt te zijn.

Veiligheid

De veiligheid van je website is vast belangrijk voor je. Nu zijn er allerlei dingen die je zou kunnen doen. Sommige dingen spreken voor zich en andere weer niet. Kijk in elk geval eens naar onderstaande punten op jouw website.

5. Hebben de gebruikers op je website de juiste gebruikersrollen en werken deze mensen nog aan je website? Wanneer mensen niet meer aan de website werken is het gebruikersaccount ook niet meer noodzakelijk. Deze kun je verwijderen (of terugzetten naar abonnee).

6. Zijn er updates voor WordPress, de plugins of het thema? Tijd om deze up-to-date te maken.

Ongebruikte onderdelen

Kijk eens goed naar je website en verwijder alle ongebruikte onderdelen. Het zal er een stuk schoner en overzichtelijker van worden.

7. Bekijk of je categorieën en tags hebt aangemaakt die niet gekoppeld staan aan een bericht. Verwijder deze categorieën en/of tags of plaats er berichten in.

8. Heb je plugins of thema’s gedeactiveerd staan? Verwijder deze van je website.

9. Controleer of je plugins aan hebt staan waar je eigenlijk geen gebruik van maakt. Je kunt deze deactiveren en verwijderen.

10. Maak je nog gebruik van alle social media kanalen die je op je website hebt staan? Je kunt mensen wel doorverwijzen naar je Twitter profiel, maar als je hier al een jaar niets meer mee gedaan hebt is dit zonde. Verwijder de links naar de social media kanalen waar je niet meer actief op bent.

Inhoud website

Naarmate je langer en langer bezig bent met je website kunnen er altijd dingen veranderen en niet meer goed werken. Controleer jij dit weleens?

11. Controleer via Google Search Console of de statistieken van je website of je last heb van 404 errors (niet bestaande pagina’s). Maak een 301 redirect voor deze pagina, zodat mensen wel op een goede pagina terecht komen.

12. Controleer of alle links werken. Je kunt hiervoor een plugin als Broken Link Checker voor installeren. Nadat je de plugin hebt gebruikt kun je het beter wel weer verwijderen voor de performance van je website.

13. Klopt je “Over mij” pagina nog? Het kan zomaar zijn dat je verkeerde leeftijd er staat of dat je iets hebt meegemaakt wat je er graag bij wilt hebben staan. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je portfolio pagina’s. Misschien heb je wel schitterende projecten afgerond die er nog niet bij staan. Tijd om dit te doen.

14. Hoe zit het met de widgets van je website? Hebben deze allemaal nog nut of kun je er beter iets anders voor de plaats zetten? Beoordeel voor jezelf of het beter kan en verbeter het vervolgens ook.

Tot zover de 14 actiepunten die je kunt uitvoeren. Heb jij nog een handige actiepunt waar we op moeten letten? Laat het weten in de reacties hieronder.

2 reacties

  1. Hi Maikel,
    weer eens een mooi stuk waarin je ons even op de punten wijst die wij wel weten maar zeker niet altijd doen.

    alweer bedankt voor je werk en om ons even wakker te maken 😉
    grtjes
    Pernate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *