Automatische updates in WordPress uitschakelen

WordPress automatische updates uitschakelen

Sinds WordPress 3.7 is er een functionaliteit in WordPress gekomen waarmee WordPress automatisch geüpdatet kan worden. Je hoeft hier zelf dus helemaal niets voor te doen.

Automatische updates in WordPress zijn geïntroduceerd voor betere veiligheid en een betere update ervaring. Het is een mooie toevoeging, maar er zijn ook meerdere redenen te bedenken waarom je de automatische updates liever uitschakelt.

In dit artikel kun je lezen wat je moet doen om de automatische updates in WordPress uit te schakelen.

Wanneer update WordPress automatisch?

Wanneer je website gebruikmaakt van versie 3.7 of hoger zal WordPress een automatische update doorvoeren wanneer er een kleine (minor) of beveiligingsupdate beschikbaar is. De grote updates (major) van WordPress zullen niet automatisch geüpdatet worden.

Ik zal even twee voorbeelden geven om het wat duidelijker te maken.

Kleine update
Wanneer je WordPress 4.1 hebt en er komt een kleine update met een aantal bugfixes, dan zal versie 4.1.1 uitgebracht worden. WordPress zal in dit geval automatisch de update doorvoeren.

Grote update
Wanneer je op WordPress 4.1.1 draait en er komt een update met nieuwe functionaliteiten en toevoegingen, dan zal WordPress 4.2 uitgebracht worden. WordPress zal in dit geval je website niet updaten.

Je kunt het verschil tussen kleine en grote updates eigenlijk simpel herkennen door de versienummer van WordPress. Wanneer 1 van de eerste 2 cijfers omhoog gaat is het een grote update. Komt er een derde cijfer of wordt het derde cijfer verhoogd, dan gaat het om een kleine update.

Waarom automatische updates in WordPress uitschakelen?

Er kunnen meerdere redenen zijn om de automatische updates in WordPress uit te schakelen. Zo kan het zijn dat je gewoon altijd de volledige controle wilt hebben over je WordPress website en liever eerst een back-up maakt om een ramp te voorkomen.

Een hele andere reden is dat je wellicht aanpassingen hebt gedaan in de core bestanden van WordPress. Bij een update verlies je alle wijzigingen die je gedaan hebt in de core bestanden en werkt je website wellicht niet meer naar behoren.

Verder is het ook de vraag of alle plugins en thema’s nog wel werken na een update. Bij een kleine update zal dit meestal niet voor problemen zorgen, maar je weet het natuurlijk nooit 100% zeker.

Tot slot kan het ook zijn dat je gebruikmaakt van managed WordPress hosting. Bij managed WordPress hosting regelt over het algemeen de hostingprovider altijd de updates.

WordPress automatische updates uitschakelen

Hoewel er logische redenen zijn om de automatische updates uit te schakelen, wil ik toch nog even kwijt dat het verstandig is om altijd zo snel mogelijk te updaten voor de veiligheid van je website.

Om de automatische update functionaliteit in WordPress uit te schakelen hoef je niet heel veel te doen. Het enige wat je moet doen is een regel code toevoegen in het wp-config.php bestand van je WordPress installatie. Je kunt het wp-config.php bestand vinden in de root-folder.

Je moet de volgende code toevoegen aan het bestand:

define( 'AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED', true );

Zodra je deze code in het wp-config.php bestand hebt geplaatst heb je ervoor gezorgd dat de automatische updater van WordPress volledig uitgeschakeld staat. Niets, maar dan ook niets wordt meer automatisch geüpdatet.

Je kunt vanaf nu helemaal zelf bepalen wanneer je een update uitvoert en hoeft niet bang te zijn dat WordPress dit voor je doet.

Indien je nog meer informatie over het uitschakelen en configureren van de automatische updates in WordPress wilt lezen, dan kun je de WordPress codex bekijken.

Ik hoop dat dit artikel je voldoende informatie heeft gegeven over waarom het handig kan zijn om de automatische updates uit te schakelen en hoe je het eventueel ook kunt uitschakelen. Wanneer je nog vragen hebt kun je deze hieronder in de reacties achterlaten.

6 reacties

 1. Bedankt voor het interessante artikel. Ik heb het volgende ‘kritiek probleem’:
  de WP_AUTO_UPDATE_CORE constante is gedefinieerd en ingeschakeld.
  Ik lees in uw artikel dat ik dat moet uitschakelen door die regel te plaatsen in het wp-config.php. Waar vind ik dat juist, die wp-config.php?
  En nog ee kritik probleem: WP beveiliging- en onderhoud releases zijn geblokkeerd door define(‘WP_AUTO_UPDATE_CORE’,false ); Hoe wijzig ik dat?
  Vriendelijke groeten.

 2. Hoe zet ik het automatisch updaten aan bij een wordpress site? Ik lees alleen maar hoe ik het uit kan zetten. Sommige sites worden bij mij automatisch ge update andere juist weer niet.

  1. Dat komt omdat de automatische updates in WordPress standaard aanstaan voor minor updates. De update wordt verder in batches uitgevoerd, dus er kan verschil zitten in wanneer de websites precies up-to-date worden gebracht. Bij mij zijn er op 12 janauri om 23:45 nog twee websites automatisch geüpdatet, terwijl de update al meer dan 24 uur geleden is uitgevoerd op een aantal andere websites. Daarnaast kan het zijn dat het op 1 of andere manier niet soepel werkt met je hostingprovider.

   Wanneer je naast de minor updates ook de major updates automatisch wilt laten uitvoeren, dan kan dit door onderstaande code in het wp-config.php bestand te plaatsen.

   define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', true );

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *