Statische homepage maken op je WordPress website

Statische homepage maken in WordPress

Het kan zijn dat je een website wilt maken, maar dat je op de homepage, ook wel homepagina genoemd, niet het uiterlijk van een blogpagina wilt hebben.

Je wilt een professionele WordPress website maken zonder blogpagina.

Bij WordPress staat standaard ingesteld dat de blogpagina ook de homepage is. Dit komt omdat WordPress oorspronkelijk gemaakt is om te bloggen. Ik hoef je vast niet te vertellen dat WordPress ondertussen veel meer is dan alleen blog software en dat je er ook andere websites mee kunt maken.

De blogpagina is in WordPress dan wel standaard de homepage, maar wat niet iedereen weet is dat je dit eenvoudig met een paar klikken kunt wijzigen naar een normale pagina.

Video: Statische homepage maken op je WordPress website

In onderstaande video laat ik precies zien welke stappen je kunt nemen om een statische homepage te maken op je WordPress website.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Bekijk je liever de tekstuitleg of wil je meer informatie, dan kun je hieronder verder lezen.

Hoe krijg ik een statische homepage in WordPress?

Om een statische homepage in te stellen, zal je eerst een pagina moeten aanmaken op je website die hier geschikt voor is.

Je kunt een pagina aanmaken door in het dashboard naar “Pagina’s -> Nieuwe pagina” te gaan. Je kunt aan de rechterkant bij “Berichtattributen” kijken of het thema dat je gebruikt een speciale homepage template heeft.

Wanneer je thema een homepage template heeft, zou je deze kunnen selecteren om een bepaalde homepage te krijgen die bij het thema past. Heeft het thema dat je gebruikt geen homepage template, dan hoef je verder niets te doen.

Voeg vervolgens op de pagina alle teksten en dergelijke die je op de homepage wilt weergeven. Je pagina helemaal naar wens gemaakt? Klik rechtsboven op “Publiceren” om de pagina online te zetten.

Wanneer je nu een pagina hebt die je wilt instellen als homepage, kun je naar “Instellingen -> Lezen” gaan. Je komt nu op een pagina terecht waar je kunt kiezen om de laatste berichten of een statische pagina te laten zien.

Statische homepage instellen in WordPress

Je zal hier uiteraard moeten kiezen voor “Een statische pagina” en vervolgens kun je de pagina selecteren die je als homepage (homepagina) wilt gebruiken en eventueel welke pagina je wilt gebruiken voor je berichtpagina (blogpagina).

Klik tot slot onderaan op de pagina op “Wijzigingen opslaan”. Super, je hebt het voor elkaar gekregen om een met enkele klikken een statische homepage in te stellen voor je WordPress website.

45 reacties

 1. Beste Maikel

  Ik heb heel wat tips uit je video’s kunnen halen, bedankt om alles goed uit te leggen. Nu heb ik wel een probleempje: Ik heb een mooie homepage gemaakt en die als statisch ingesteld, maar deze is niet te zien op mijn website. Als ik bijvoorbeeld terug op mijn logo klik om naar de homepage te gaan, krijg ik iedere keer weer de pagina van het thema dat ik gekozen heb (zonder de aanpassingen die ik gedaan heb) Wat kan ik hieraan doen? Of waar kan ik die pagina aanpassen?
  Alvast bedankt

 2. Ik heb een blogplugin gedownload en ik zou naast mijn statische pagina, wel de blogplugin willen gebruiken.
  De Blogpagina toont echter alleen tekst en geen blokken met blogs. Hoe kan ik met een statische pagina zorgen dat ook de blogplugin werkt. Ik heb template twenty eleven.

  Groetjes, Aradia

 3. Ik heb een website met een Homepagina, maar onderin staat nu ook mijn 1e blog die ik heb gemaakt en dat wil ik liever niet. Ik wil mijn blogs allemaal op 1 pagina (op mijn aangemaakte pagina Blogs) hebben, maar ook dat lukt helaas niet. Ik heb al van alles geprobeerd, maar kom er niet uit. Bij instellingen > Lezen zie ik bij Homepagina niet Home staan en dus kan ik deze niet selecteren. Ik denk dat dat komt omdat mijn Homepagina een aangepaste link is en geen pagina. Maar hoe zorg ik ervoor dat ik mijn Homepagina te zien ga krijgen als Home in al mijn pagina’s?

 4. Hai man, ik heb een website gemaakt en ik wil die nu naar de main website zetten zodat mensen die zien als ze naar de website gaan. Hoe doe ik dat want als ik op de link druk dan blijf ik naar de oude website gaan.

 5. Hoi Maikel,

  Ik heb een statische pagina voor de homepage die home heet, maar je ziet helaas dan ook home staan in de balk van de browser (home- Island Escapes. Enig idee hoe ik dat kan veranderen?

  Alvast bedankt.
  Groet,
  Carol

 6. Beste Maikel,

  Ik heb een website gemaakt. Ik wil nu via instellingen -> lezen de juiste pagina selecteren als HomePage. Ik heb in totaal 4 pagina’s. Ik kan onder statische pagina drie kiezen, maar degene die ik wil staat er niet tussen. Terwijl deze pagina wel is gepubliceerd. Wat doe ik fout?
  Groet Hetty

  1. Dat had ik ook, je moet de homepage op gepubliceerd zetten ipv op concept, dan komt ie er tussen. Je doet dit door bij Pagina’s op snel bewerken te klikken, daar kun je dat aanpassen.

 7. Hoi Maikel, met behulp van jouw video heb ik een mooie website kunnen maken. Nu ben ik niet blij met de foto die je ziet als ik de pagina bijv op Linkedin zet. Hoe zorg ik dat ik zelf kan selecteren welke foto je dan ziet?
  Groeten Lucie

  1. Vaak wordt de uitgelichte afbeelding getoond als je deze selecteert. Yoast SEO geeft dan aan dat dit een belangrijke afbeelding is. Het hoeft dan nog niet eens zichtbaar te zijn op de pagina. Een andere optie zal zijn dat als je een pagina bewerkt om bij het tabblad “Sociaal” van Yoast SEO aan te geven welke afbeelding je wilt tonen bij Facebook en Twitter. Ik denk dat Linkedin ook wel één van die 2 codes overneemt.

 8. Beste Maikel,
  Ik had een mooie one page homepage. Helemaal goed gegaan via een video, instellingen goed aangepast. Ik had hem ook online gekregen, helemaal trots.
  Maar nu is de homepage blog. Dus ik kijk bij instellingen en lezen en zie dat de homepage er niet meer bij staat. En ik zou nu graag willen weten hoe ik er voor kan zorgen, hoe ik deze weer in het uitklapmenu krijg om hiervoor te kiezen. Ik gebruik Siteorigin North.

   1. Hoi Maikel,

    ik heb al veel aan je tips gehad, bedankt! Ik heb hetzelfde probleem als hierboven beschreven wordt. Ik wil mijn home pagina statisch (in mijn geval dus alleen titel, menu en banner). Daaronder moet de site dus gewoon stoppen en niet berichten weergeven. Als ik bij instellingen en lezen kijk, staat ook bij mij home er niet bij als pagina. Ook niet in de prullenbak. Ik weet niet hoe ik de hele homepage na kan maken in een nieuwe pagina, zodat ik die kiezen kan. Heb jij de gouden tip? Groeten, Kitty

    1. Het is simpelweg een pagina maken met alles wat je erop wilt hebben staan en deze instellen als homepagina. Hoe je precies maakt wat je wil hebben is afhankelijk van het thema en wat voor opties je daarbij hebt. Voor de rest kun je in de editor van WordPress ook het een en ander.

 9. Ik heb al een site met een statische homepagina die door het thema zelf elders wordt bewaard (thema responsive). De aangemaakte ‘home’ pagina is daar dus nog leeg.
  Ik wil het thema vervangen (want alle layout is verwoest bij een themaupdate en niet zonder programmeren te herstellen) en de home indelen zoals bij de demo van het nieuwe thema, met een slider etc. Ik denk aan thema nirvana.
  Hoe kan ik zien of dat met het thema mogelijk is en hoe krijg ik die indeling dan op de blanco homepagina zonder de andere content te overschrijven? Ik denk bv. aan thema nirvana

  1. Dit wisselt echt heel erg per thema en kan ik je niet zo vertellen. Je zou dit kunnen vragen aan de maker van het thema of je kunt het gewoonweg uittesten. Wanneer je het gaat uittesten is het wel handig om van tevoren een back-up te maken.

 10. Het kopje MEEST RECENTE BERICHTEN blijft zichtbaar op mijn homepage en hij blijft na verandering mijn blog berichten zowel op de homepage als op de blog pagina zetten. Dat is niet de bedoeling.
  Ik heb het nu maar gewoon als webpagina mijn blog bericht erop gezet, maar da’s ook niet handig. Hoe krijg ik de blogberichten nu echt weg op mijn homepage? Mijn vorige bericht hier is niet zichtbaar, dus ik denk dat er wat fout gegaan is.

 11. Dank je voor de uitleg Maikel. Ik heb nu een andere pagina als homepage, alleen zijn mijn berichten dan niet meer zichtbaar. Hoe krijg ik die weer zichtbaar?

 12. Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg! Ik heb een website gemaakt zonder blogpagina. Nu wil ik achteraf toch een sidebar op een van de pagina’s. Maar dat wil niet lukken. De sidebars zijn niet zichtbaar. Ook niet bij Customizer. Daar zie ik alleen “Footer”. Ik gebruikt thema Quicksand. Volgens Customizer zouden er 3 andere widgets gebieden moeten zijn. Ik heb al de widget Speciale Sidebars geïnstalleerd.
  Weet jij wat de oplossing kan zijn? Moet ik ergens een instelling aanpassen?
  Alvast hartelijk dank!
  Groeten Ans

  1. Ik ben niet bekend met het thema, maar de plugin zorgt niet voor een sidebar, dus die kun je verwijderen.

   Je hebt bij Weergave -> Widgets al wel een widget in een sidebar gebied gezet? Anders kan het heel goed zijn dat deze niet zichtbaar wordt. Heb je al wel bij een andere pagina een sidebar in beeld? Dan kan het zijn dat je bij de pagina waar je geen sidebar hebt een andere pagina template hebt uitgekozen. Je kunt dit dan aanpassen door de pagina te bewerken en aan de rechterkant bij Pagina-attributen bij het kopje template voor de juiste template te kiezen.

   1. In het sidebar gebied staan meerdere widgets. Ik heb op geen enkele pagina een sidebar in beeld.
    Bij de Pagina-attributen staat “Standaard Template” een andere keuze is “Full Width”. Als ik dat aanzet schuift alles naar links, maar geen sidebar. Meer keuzes zijn er niet.

 13. Hoi!
  Ik heb nu een pagina met de laatste berichten als home, maar nu wil ik een nieuwe home pagina, met ook berichten maar dan dmv een plugin. Zodat ik een andere lay out kan maken qua indeling van berichten, precies zoals ik wil.

  Ik heb de instelling nu op statische pagina staan en de juiste pagina gekozen, maar nog blijft het in de oude instelling staan. ( De laatste berichten dus)

  Doe ik iets mis?

  1. Zolang je bij de laatste berichten niks hebt ingesteld (en dan ook niet bij blog) zal het niet hetzelfde horen te zijn. Wat in dit geval wel mogelijk is, is dat het thema de instellingen overschrijft en de blogpagina dus door het thema wordt gemaakt. Je zou hier dus even naar kunnen kijken.

 14. Beste Maikel,

  Dankjewel voor je heldere uitleg!
  Ik probeer volgens jouw instructie een statische pagina in te stellen (thema is Ribosome). Dat werkt, maar alleen als ik de permalink op ‘standaard’ heb staan. Dat wil ik niet, want ik wil dat subpagina’s een herkenbare url krijgen, geen nummer.
  Maar zodra ik de permalink aanpas naar ‘berichtnaam’ wordt m’n site onbereikbaar met de melding dat de site me ’te vaak heeft omgeleid’.
  Heb je daar een oplossing voor?

  Alvast bedankt,
  Ineke

  1. Dan zal het waarschijnlijk niet goed gaan met het .htaccess bestand.

   De volgende code hoort in dit bestand te staan om het te laten werken en zou je anders moeten toevoegen:

   # BEGIN WordPress
   
   RewriteEngine On
   RewriteBase /
   RewriteRule ^index\.php$ - [L]
   RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
   RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
   RewriteRule . /index.php [L]
   
   # END WordPress
 15. Hallo, ik heb een homepage aangemaakt via statische pagina precies zoals beschreven. Precies zoals ik bij een andere website heb gedaan. Maar de tekst die ik heb ingevoerd, die geeft hij niet weer. Ik heb het thema storefront voor mijn webwinkel, maar wil hier een stukje tekst op de homepage hebben.

 16. Dank voor je hulp Maikel,
  Bij permalink had ik ‘aangepaste structuur’ aangeklikt en toen zelf wat aangevuld. Dit werkte prima, maar niet voor berichten. Nu heb ik bij permalinks ‘een vinkje gezet bij ‘berichtnaam’ en nu werkt alles perfect !

 17. Hoi,
  Ik heb voor mijn website gekozen voor een statische homepage. Nu wil ik wel graag via een widget de laatste berichten laten zien. Ik heb een aparte map aangemaakt voor die berichten en zodra ik een bericht plaats dan zie ik dat terug bij ‘recent posts’. Als ik vervolgens klik op dat bericht dan krijg ik de melding ‘nothing here’ en de mogelijkheid om een zoekopdracht te starten. Daaronder staan weer ‘de meest recente berichten’, maar als ik die aanklik krijg ik weer een foutmelding. Ik heb op WP aangegeven op welke pagina de berichten te lezen zijn.
  Wat gaat er fout ?

  1. Nog een aanvulling: In de zoekbalk verschijnt bij alle geposte berichten dezelfde URL. Dat is dezelfde die ik had ingesteld bij: wp-instellingen-aangepaste structuur.
   Ik kan bij het maken van een bericht de permalink ook niet veranderen. Deze wordt automatisch opgemaakt, lijkt het.

   1. Waarschijnlijk werkt nu geen enkele URL behalve die van de homepage. Dit houdt in dat er iets mis is gegaan met het zoekmachine vriendelijk maken van je URL. Probeer het nog een keer opnieuw op te slaan en kijk of het dan wel werkt.

    Wanneer het nog steeds niet werkt zal je zelf een .htaccess bestand moeten uploaden op de server met de juiste code. Zie de WordPress codex voor meer informatie hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *