Top 5 WordPress plugins oktober 2015

Top 5 WordPress plugins van de maand

Wat een week was het afgelopen week met de lancering van het e-book WordPress Site onderhoud. Nogmaals bedankt allemaal voor alle reacties.

Vandaag is het echter gewoon weer de derde maandag van de maand en kun je zoals altijd de top 5 WordPress plugins van de maand bekijken. Dit is nu al meer dan 2 jaar het geval!

Ben je benieuwd welke plugins er nu allemaal weer in de top 5 staan en wat deze plugins voor je kunnen betekenen? Je leest het hieronder.

#5 WP Notification Center

WP Notification Center

Langzaamaan zorgen steeds meer plugins voor notificatiemeldingen in het beheerdersgedeelte van WordPress. Ik kom deze meldingen steeds vaker tegen wanneer ik op een website inlog en het begint langzaam storend te worden. Sommige notificaties zijn namelijk niet eens weg te halen en blijven zichtbaar totdat je een bepaalde actie hebt ondernomen.

Natuurlijk snap ik het nut van deze notificaties, maar waarom moet het op alle pagina’s in het beheerdersgedeelte zichtbaar zijn? Door de notificatie worden alle andere elementen op de pagina naar beneden geplaatst, terwijl je hier juist voor op deze pagina bent. Kortom, het is irritant.

Gelukkig kan WP Notification Center, gemaakt door Nederlander Barry Kooij, het probleem verzachten. Nadat je deze plugin hebt geactiveerd worden alle notificaties, die op de goede WordPress manier toegevoegd worden, verplaatst naar het notification centrum.

Tijdens het testen kwam ik erachter dat de plugin nog niet helemaal perfect werkt. Zo kwam de Yoast SEO notificaties nog wel in beeld en dit was tevens het geval bij een update notificatie van Gravity Forms. Je kunt deze notificaties zelf wel handmatig sluiten, maar het zou mooi zijn als deze ook in het notification center terecht komen. Het is pas de eerste versie van de plugin, dus het kan vanaf hier alleen nog maar beter worden.

#4 New User Dashboard Widget

New User Dashboard Widget

Heb je de mogelijkheid dat mensen zich kunnen registreren op je website aan staan en wil je graag direct zien welke nieuwe gebruikers zich geregistreerd hebben?

Met de plugin New User Dashboard Widget krijg je een aparte widget op de dashboardpagina van je website die dit laat zien. In de widget kun je de gebruikersnaam, registratiedatum en gebruikersrol zien. Je hoeft verder niets in te stellen.

Dashboard widget nieuwe gebruiker

Mocht je de widget niet zien staan, controleer dan de scherminstellingen of de widget hier aangevinkt staat.

#3 Category Sticky Post

Category Sticky Post

Je kunt berichten in WordPress sticky maken om ervoor te zorgen dat deze altijd bovenaan op de pagina blijven staan. Wanneer je een nieuw bericht plaatst zal deze onder het sticky bericht komen.

Met de plugin Category Sticky Post kun je hetzelfde bereiken voor de categoriepagina’s. Wil je dus bijvoorbeeld per categorie je beste bericht bovenaan hebben staan, dan kun je dit realiseren met behulp van deze plugin.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd krijg je bij je berichten de mogelijkheid om een categorie te selecteren waarvoor je het bericht sticky wilt maken.

#2 Categories to Tags Converter

Categories to tags converter

Wanneer je te veel categorieën hebt gemaakt en het overzicht kwijt begint te raken, dan kom je wellicht tot de conclusie dat je van bepaalde categorieën beter tags kunt maken.

Met de plugin Categories to Tags Converter kun je dit eenvoudig bereiken zonder alles handmatig te doen. Het kan je dus behoorlijk wat tijd schelen.

Wanneer je de plugin hebt geactiveerd kun je naar “Extra -> Importeren -> Categories and Tags Converter” gaan om alles te converteren. Je kunt categorieën converteren naar tags en andersom.

#1 Better search replace

Better Search Replace

Heb je weleens bepaalde woorden op heel je website willen aanpassen of wat dacht je van alle URL’s in berichten en pagina’s. Ik maak regelmatig gebruik van deze plugin als ik een testwebsite vanuit de testomgeving verhuis naar de live website.

Met de plugin Better Search Replace kun je woorden of URL’s met een simpele handeling in één keer wijzigen op je hele website. Nadat je de plugin hebt geactiveerd kun je naar “Extra -> Better Search Replace” gaan om gebruik te maken van de plugin.

Better search replace uitvoeren

Je kunt hier bij “Search for” een woord of URL neerzetten die je wilt vervangen en bij “replace with” het vervangende woord/URL. Daarna moet je nog even de WordPress tabellen selecteren waarin je het woord wilt vervangen (wp_posts is voor berichten en pagina’s) en vervolgens kun je het vinkje weghalen bij “Run as dry run” als je het direct wilt laten uitvoeren. Klik tot slot op “Run search/replace” en de plugin al het werk voor je doen.

Let op: Maak altijd een back-up voordat je deze plugin gebruikt. Alles wordt namelijk in de database gewijzigd.

Meer handige plugins ontdekken?

Natuurlijk zijn er nog ontzettend veel andere plugins die misschien handig voor jouw WordPress website kunnen zijn. In de voorgaande edities van de top 5 WordPress plugins van de maand staan nog allerlei andere plugins op je te wachten om ontdekt te worden.

Heb jij een of meerdere plugins uit bovenstaande top 5 geïnstalleerd of ken je een andere plugin waar je erg tevreden over bent? Laat het gerust hieronder weten in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *