Hoe plaats je een Twitter widget in de sidebar

Twitter widget

Een Twitter widget is een widget waarin je de laatste tweets kunt zien van een bepaald Twitter-account.

Zie de afbeelding hiernaast om een idee te krijgen hoe het er precies uitziet.

Er zijn verschillende plugins te vinden die ervoor kunnen zorgen dat je een WordPress Twitter widget kunt plaatsen in de sidebar van je website.

Sommige van deze plugins werken en sommige zorgen voor problemen en werken niet al te best.

Wist je dat je helemaal geen WordPress plugin nodig hebt om een Twitter widget toe te voegen aan je website? Twitter heeft een eigen widget waar je gebruik van kunt maken en in dit artikel zal ik laten zien hoe je dit kunt instellen.

Deze Twitter widget kun je overigens niet alleen op WordPress websites plaatsen, maar gewoon op alle websites. Alleen de plek waar je de code moet plaatsen zal anders zijn.

In 9 stappen een Twitter widget op je WordPress website

Met de 9 stappen die je hieronder kunt lezen is het al mogelijk om een Twitter Widget in de sidebar van je WordPress website te krijgen. Kom je ergens niet uit, stel dan gerust een vraag in de reacties.

Stap 1: Ga naar de website van Twitter en log in op je Twitter-account.

Stap 2: Klik rechtsboven naast het zoekveld op het tandwieltje en klik vervolgens op “Instellingen”.

Twitter instellingen

Stap 3: Klik aan de linkerkant op de instellingenpagina op “Widgets”. Dit is de onderste link in het rijtje.

Twitter Widgets

Stap 4: Klik op “Nieuwe maken” om een widget aan te maken.

Nieuwe Twitter widget maken

Stap 5: Je bent nu op een pagina terechtgekomen waar je de Twitter widget kunt configureren. Stel alles naar wens in.

Twitter widget configureren

Gebruikersnaam: Kies de gebruikersnaam waar je de Twitter widget voor wilt maken.
Opties: Je kunt antwoorden op tweets uitsluiten en kiezen of een afbeelding automatisch groot moet worden weergegeven of verborgen moet blijven.
Hoogte: Hoe hoog wil je dat de Twitter widget wordt op je website? De standaard hoogte is 600px, maar je moet zelf even kijken wat het beste uitkomt (bijv. 300px).
Thema: Afhankelijk van hoe je website eruit ziet kun je het thema bepalen. Licht geeft een witte achtergrond weer en donker een donkergrijze achtergrond.
Linkkleur: Indien je de kleuren van een link wilt aanpassen naar de kleur die je gebruikt op je website kun je dit hier doen.

Eenmaal alles goed ingesteld kun je klikken op “Widget maken”.

Stap 6: Als het goed is zie je nu onder het voorbeeld een HTML code staan die al voor je is geselecteerd. Kopieer deze HTML code om het te gebruiken op je website.

Twitter widget HTML code

Stap 7: Log in op je WordPress website en ga naar “Weergave -> Widgets” om een nieuwe widget aan te maken.

WordPress weergave widgets

Stap 8: Maak een nieuwe “tekst” widget aan. Plak de HTML code, die je in stap 6 hebt gekopieerd, in de tekst widget en klik op “Opslaan”.

WordPress widget Twitter

Stap 9: Het is je gelukt, je hebt nu een werkende Twitter Widget. Bekijk het resultaat op je website om er zeker van te zijn dat alles naar tevredenheid is ingesteld.

Indien je nog niet helemaal tevreden bent kun je op Twitter altijd de instellingen nog bijwerken. Eenmaal de wijzigingen ingesteld en opgeslagen zal het een aantal minuten duren voordat je de wijzigingen ook daadwerkelijk ziet.

Loop je tegen een probleem aan of heb je nog een andere vraag? Laat het weten in de reacties.

21 reacties

 1. Als ik een widget wil aanmaken in Twitter krijg ik helemaal dat volgende scherm niet te zien wat hierboven aangegeven wordt, en waar je van alles in kan vullen. Hoe kan dit?

 2. Goedemorgen! Ik loop tegen het probleem aan dat in de twitterfeed op mijn site de oorspronkelijke tweet niet zichtbaar is bij retweets. Is daar ook een oplossing voor? Dank je wel alvast voor je meedenken!

  1. Oei, dat durf ik niet te zeggen. Ik ben op dit moment niet helemaal maar op de hoogte van alle mogelijkheden van een twitterfeed. Je zou het echter altijd kunnen controleren bij de instellingen van je feed.

 3. Volgens mij klopt de informatie in dit bericht niet meer. Volgens mij is het nu onmogelijk een widget aan te maken en deze ook volledig naar wens aan te passen. ;-(

 4. Ik heb een vraag over pictures die wel of niet zichtbaar zijn.
  Onze tweets hebben allemaal een video of picture. Deze wil ik niet weergeven op de site, wel de tweet, niet de image.
  In de uitleg staat dat je dat op twitter kunt instellen, maar in de twitter van vandaag kan dat niet meer. Is het mogelijk om de code zelf aan te passen zodat er geen pix getoond worden?
  En zo ja, wat is dan die code?
  Alvast bedankt!
  Marianne

 5. Hi Maikel,

  fijne uitleg én toch lukt het me niet..

  De HTML-code die ik krijg lijkt gewoon op de code die jij hierboven laat zien.
  Enig idee wat ik verkeerd doe?

  Ik heb de widget op m’n blog laten staan, link van blog staat hier in m’n reactie.
  Ben benieuwd waar het fout gaat.

  Gr,
  Kim

 6. De tweets van dit account worden op dit moment sowieso niet getoond in de zoekresultaten als je op Twitter zoekt. Ik heb geen idee wat precies de reden is, maar Twitter laat volgens mij niet alle resultaten zien.

  Wellicht komt het omdat het account nog niet veel tweets/volgers heeft en dat er een bepaalde grens is voordat je in de tweet zoekresultaten komt.

  Ik weet het verder ook niet, maar zodra je in de zoekresultaten verschijnt zal dit ook in de widget zo zijn.

  1. Ik vermoed ook zoiets. In ieder geval dank voor je input. Maar even wachten totdat het in de zoekresultaten verschijnt… Dank.

 7. Dankjewel voor de uitleg. Maikel. Ik heb nog een vraagje: kun je het ook zo instellen dat je zowel je eigen tweets terugziet in de widget als de tweets van anderen die over jou pagina of onderwerp gaan? Dus als ik jou als voorbeeld neem, dan komen de tweets van @webtalis erin, maar ook alle tweets met het woord webtalis die door anderen worden getweet. Of heb je daar een andere plugin voor nodig?

  1. Volgens mij kun je alleen alle antwoorden waar @webtalis aan het begin staat ook laten weergeven door antwoord niet uit te sluiten. Wanneer het echter op het eind van een tweet staat zal het niet getoond worden.

   Wat jij wil hebben kun je volgens mij bereiken door een Twitter Widget te maken met als tijdlijnbron “zoeken”. Dit kun je bovenaan het voorbeeld instellen. Vervolgens kun je de woorden invullen van tweets die moeten worden weergegeven. Je kunt tevens ook zoekcommando’s gebruiken van Twitter, zie hier een overzicht van zoekcommando’s van twitter.

   1. Ja, dat heb ik gedaan. Dus in de tijdlijnbron naar ‘zoeken’ klikken, en bij de zoekopdracht het zoekwoord ingetikt, dat ook de gebruikersnaam is. Maar je tweets die je zelf als gebruiker plaatst, verschijnen dan niet. en dus wel de tweets van anderen met het zoekwoord.

    1. Ik heb het net even getest en bij mij laat die wel gewoon alle tweets zien van webtalis + tweets met het woord webtalis erin wanneer ik dit als zoekwoord gebruik. Ik heb geen hashtag gebruikt op het begin, het zou dus moeten werken.

     1. Inderdaad, ook even getest maar webtalis lukt wel en ook bv volkskrant.
      ik heb het volgende woord in de zoekopdracht gezet:
      grijswaard

      Daar lukt het dus niet mee. Hoe zou dat kunnen denk je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *