Wat is nieuw in WordPress 3.8?

Nog geen twee maanden geleden kwam WordPress 3.7 uit en nu kunnen we onze WordPress website alweer updaten naar WordPress 3.8.

WordPress 3.8 heet “Parker” ter ere van de overleden Charlie Parker, uitvinder van de muziekstijl bebop.

De veranderingen in WordPress 3.7 waren vooral dingen waar je zelf weinig van zag. Bij WordPress 3.8 is dit heel anders, iedereen zal verschil merken.

Deze release focust zich op het verbeteren van de user interface en heeft een hoop visuele verbeteringen. In dit artikel laat ik je zien wat er nieuw is in WordPress 3.8.

Nieuw uiterlijk voor het beheerdersgedeelte

MP6

Ik had al over de plugin MP6 geschreven dat dit het nieuwe uiterlijk is voor een toekomstige WordPress versie. Het is in WordPress 3.8 eindelijk officieel, het eerste punt waar je niet omheen kunt is het nieuwe uiterlijk.

Je krijgt nu een modern design met een aantal nieuwe icons en een aantal kleurenschema’s om uit te kiezen. Je kunt een van de 8 kleurenschema’s uitzoeken bij Gebruikers -> Je profiel.

Kleurenschema's WordPress 3.8

Responsive design

WordPress heeft vanaf nu ook een goed responsive design waardoor het met alle apparaten goed te bekijken is. Het maakt dus niet meer uit of je met een smartphone, tablet, laptop of desktop je WordPress website wilt bewerken.

Je hebt geen speciale WordPress app meer nodig.

Vernieuwde dashboardpagina

De dashboardpagina (beginpagina wanneer je inlogt) heeft ook een vernieuwing ondergaan in WordPress 3.8.

Er staan nu minder en relevantere widgets op deze pagina. Een voorbeeld hiervan is dat de “binnengekomen links “widget verwijderd is en er is een “activiteit” widget bijgekomen waar je de laatste berichten kunt bekijken die zijn gepubliceerd.

De Quickpress widget is hernoemd naar “Opslaan als concept” en is nog wat eenvoudiger geworden. Je kunt nu alleen nog een titel invullen en wat je op dat moment in gedachte hebt.

Verder zijn er een aantal widgets samengevoegd, hierdoor is het met een schone installatie een beetje leeg, wat echter snel kan veranderen als je plugins begint te installeren.

Widgets toevoegen en aanpassen is eenvoudiger gemaakt

Widgets maken het je eenvoudig om de sidebar te vullen en andere gebieden die widget ready zijn.

Je kon in voorgaande versies altijd widgets slepen naar de juiste sidebar. Het nadeel van deze manier was dat het nogal een gesleep was als je veel sidebars of andere widget ready gebieden had.

Met WordPress 3.8 is er een hele nieuwe interface en is dit probleem verholpen. Je kunt nog steeds widgets naar de juiste sidebar slepen, maar het is vanaf nu ook mogelijk om op een widget te klikken en te selecteren in welke sidebar of widget ready gebied de widget moet komen.

Widgets beheren in WordPress 3.8

Vernieuwde thema beheerpagina

Vanaf WordPress 3.8 is de pagina waar je WordPress thema’s kunt beheren vernieuwd. Je krijgt grotere screenshots te zien en de pagina is simpeler geworden.

Het ziet er allemaal gewoon net wat beter uit en de overbodige stukjes tekst zijn van de pagina verdwenen.

Thema's beheren in WordPress 3.8

Nieuw standaardthema Twenty Fourteen

Het maakt niet uit of je hier interesse in hebt, dit WordPress thema komt automatisch mee wanneer je de update uitvoert naar WordPress 3.8. Indien je WordPress 3.8 handmatig installeert kun je het thema natuurlijk al vooraf verwijderen.

Volgens de makers is dit “A beautiful magazine theme” en je kunt onder andere zelf instellen welke berichten uitgelicht moeten worden. Hieronder kun je een screenshot zien hoe dit thema eruit ziet.

WordPress Twenty Fourteen

Wat vind jij van WordPress 3.8?

Dit waren de grootste aanpassingen die in deze update gedaan zijn. Verder zijn er nog meer dan 250 kleine verbeteringen gedaan “onder de motorkap” waar je zelf weinig van zal zien.

Welke aanpassing vind jij het best die WordPress 3.8 met zich meebrengt? Laat het hieronder weten in de reacties.

6 reacties Laat een reactie achter

 1. Dag Maikel,
  Zou je uit willen leggen hoe wordfence precies werkt weet niet of je er tijd voor hebt.
  Er staan dingen in die ik eigenlijk niet begrijp dat cache en zo.

 2. Hallo,

  Ik heb een gratis wordpress account en ik wil met behulp van plugins een webshop maken. Nu had ik op internet gezien dat dat kon via WordPress maar niet bij de vernieuwde WordPress, attans dat kan ik niet vinden. Heeft iemand ideeën of tips hoe ik dit het beste kan doen?

  Gr Amy

 3. Hoi wil je graag even lastig vallen, wie weet kan je me helpen
  In de nieuwe versie van wordpress kan ik namelijk mijn widgets niet gebruiken
  Ik krijg alleen het scherm te zien met de beschikbare widgets en voor de rest helemaal niets,
  als ik ze aanklik gebeurt er niets
  En er is ook geen sidebar aanwezig
  heb getracht via scherminstellingen te wijzigen, maar ook dit doet niets
  heb jij een suggestie
  alvast bedankt

  Colin

  • Dit komt vaak door een conflict met een plugin of met het thema dat je gebruikt. Om hierachter te komen moet je alle plugins deactiveren en controleren of je nu wel weer widgets kunt toevoegen. Is dit het geval, activeer dan plugin voor plugin om te kijken welke de boosdoener is en zoek hier een vervangende plugin voor.

   Wanneer het probleem nog niet opgelost is moet je het thema wijzigen naar het standaard thema. Indien alles dan wel werkt, dan ligt het aan het thema dat je gebruikt.

Geef een reactie