8 redenen waardoor mensen je website verlaten

Als je net als mij bent vind je het leuk om naar de statistieken te kijken van je website.

Met name hoeveel bezoekers je website op een dag heeft gehad is altijd leuk om te zien.

Wat we echter niet moeten vergeten is dat er nog meer belangrijke statistieken zijn om te bekijken.

Het maakt namelijk niet uit dat je 10.000 bezoekers per dag hebt wanneer deze niet meer dan 1 pagina bekijken en na 5 seconde de website alweer verlaten.

Je kunt dan beter 1000 bezoekers hebben die wel je website goed bekijken en converteren.

Ik kwam afgelopen week een infographic van Kissmetrics tegen met 8 redenen waardoor mensen je website kunnen verlaten.

Waardoor mensen je website verlaten en niet terugkeren

Bekijk hieronder de vrij lange Engelstalige infographic van Kissmetrics met voorbeelden van wat je niet moet doen en hoe je het op kunt lossen. Je kunt op de afbeelding klikken voor de vergrootte versie.

Waardoor mensen je website verlaten infographic

Ik zal hieronder nog even twee belangrijke factoren uit deze infographic verder behandelen.

Slechte navigatie

Wanneer mensen niet eenvoudig door je website kunnen navigeren is er een goede reden om te vertrekken. Op internet is er te weinig tijd om uit te zoeken hoe een bepaalde website werkt, er zijn tenslotte genoeg alternatieven.

Je vind dit waarschijnlijk logisch, maar met enige regelmaat kom je toch nog websites tegen waar je door de bomen het bos niet meer ziet.

Bij de navigatie van je website moet je mensen geven wat er verwacht wordt. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Bij websites zie je vaak een menu bij aan de bovenkant of onder het logo met interne links waar mensen op kunnen klikken. In de sidebar zie je vaak ook nog een toevoeging op het menu.

Om te zorgen dat je bezoekers nooit de weg kwijtraken op je website kun je ook gebruik maken van breadcrumbs. Indien je een WordPress website hebt zijn hier breadcrumbs plugins voor.

Slechte kwaliteit content

Hier vallen eigenlijk 3 punten onder die in de infographic genoemd zijn:

  • Slechte content structuur
  • Saai content en saai design
  • Slechte leesbaarheid

Je content (inhoud) moet simpel gezegd vlot te lezen en interessant zijn.

Met vlot te lezen content bedoel ik dat je de juiste lettertype en grootte moet gebruiken. Het is dus niet de bedoeling dat je gebruik maakt van Comic Sans (meest gehate lettertype) omdat het er wel leuk uitziet. Een lettertype grootte van bijvoorbeeld 10 pixels is ook niet aan te raden, mensen hebben dan moeite om de tekst te lezen.

Een hele witte website met alleen maar tekst is saai, maak gebruik van grafische elementen als afbeeldingen, bulletpoints, tabellen en video’s. Tot slot moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat je tekst scanbaar is. Maak dus gebruik van tussenkoppen, voldoende witruimte, etc.

Hoe denk jij over dit onderwerp? Wat is de reden waardoor jij weleens een website verlaat? Je kunt het laten weten in de reacties hieronder.

Geef een reactie