Wat is WordPress?

In dit artikel beantwoorden we de vraag: Wat is WordPress?

De term WordPress zie je vaak voorbij komen als het om websites en blogs gaat.

WordPress is open source software dat door miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt wordt om prachtige websites en blogs mee te maken en te beheren.

WordPress was in het begin een simpel Content Management Systeem (CMS) waarmee je op eenvoudige wijze een blog kunt maken. Ondertussen kun je met WordPress veel meer dan alleen een blog maken. Je kunt er complete websites mee maken en veel grote merken en bedrijven maken ondertussen ook gebruik van WordPress.

Doordat WordPress open source is kan de broncode door iedereen bekeken worden en hierdoor is een grote groep programmeurs ontstaan die dagelijks bezig zijn met het verbeteren van WordPress. Dankzij al deze programmeurs wordt ervoor gezorgd dat WordPress stabiel blijft, met de tijd meegaat en er regelmatig (beveiliging) updates komen.

Voordat ik ga uitleggen wat je allemaal met WordPress als CMS kunt doen, wil ik je eerst vertellen dat er twee verschillende versies van WordPress zijn en dat je bij de ene versie meer kunt doen dan bij de ander.

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

De vraag “wat is WordPress?” klinkt vrij eenvoudig, maar wist je dat er twee verschillende WordPress versies bestaan die regelmatig door elkaar gehaald worden? Dit komt omdat de meeste mensen in eerste instantie niet weten dat er twee verschillende versies bestaan. Beide WordPress versies zijn overigens wel door dezelfde mensen gemaakt.

Om verwarring te voorkomen zal ik in het kort vertellen wat het verschil is tussen de .com en .org versie van WordPress en welke je het best kunt gebruiken.

Wat is WordPress.com?

Met WordPress.com kun je snel en eenvoudig een blog online zetten. Je hoeft niets te installeren en hoeft geen hosting te betalen. Na het registreren kun je meteen starten op een domeinnaam als voorbeeld.wordpress.com. Tegen betaling kun je eventueel een eigen domeinnaam gebruiken.

Bij WordPress.com heb je geen technische kennis nodig en hoef je je geen zorgen te maken over backups, spam en beveiliging. Verder heb je de keuze uit meer dan 100 verschillende thema’s en een geïntegreerd statistiekensysteem.

Het nadeel van WordPress.com is dat je geen plugins kunt installeren, niets in de code kunt wijzigen, er soms advertenties op je website worden getoond en je geen eigen advertenties mag plaatsen met bijvoorbeeld Google Adsense. Ondanks dat je de keuze hebt uit meer dan 100 verschillende thema’s kun je dus geen uniek thema gebruiken of laten maken voor je website.

Met WordPress.com verlies je een hoop controle, maar heb je aan de andere kant ook niet de lasten. Je kunt WordPress.com het best gebruiken wanneer je niet op een eigen domeinnaam wilt werken en bijvoorbeeld alleen een persoonlijke blog wilt bijhouden.

Wat is WordPress.org?

Met de software van WordPress.org kun je blogs, websites en zelfs webshops maken op je eigen domeinnaam. Je kunt thema’s en plugins op je website installeren en hebt ook de mogelijkheid om een programmeur een uniek thema of plugin te laten maken speciaal voor jouw website.

Voor de rest is alles wat je op de website doet ook echt van jou, kun je de zoekmachine optimalisatie (SEO) verbeteren, alle advertenties plaatsen die je maar wilt en heb je de volledige controle over je eigen website.

Je bent met deze WordPress versie wel zelf verantwoordelijk voor het regelen van hosting en een domeinnaam en het updaten van je website.

Als je het professioneel wilt aanpakken en een website wilt met een eigen domeinnaam, dan kun je het best WordPress.org gebruiken. De mogelijkheden van WordPress.org zijn enorm en vele malen groter dan met WordPress.com.

Wil je direct beginnen, dan kun je de complete handleiding om een WordPress website te maken volgen op deze website.

Conclusie: Wat is beter .com of .org?

Ondanks dat je WordPress.com volledig gratis kunt gebruiken (indien je niets upgrade), is het niet mogelijk het maximale uit je website te halen. De extra functionaliteiten die je bij de WordPress.org versie met plugins en aanpassingen in de code kunt bereiken zijn enorm en een domeinnaam als voorbeeld.wordpress.com staat niet professioneel.

Daarnaast is met de WordPress.org versie  alles wat je doet ook echt van jou en ben je niet afhankelijk van iets of iemand. Wanneer WordPress.com er op de een of andere dag mee stopt (op dit moment onwaarschijnlijk) raak je alles kwijt.

Met een WordPress.org website heb je hier geen last van omdat je alles in eigen hand hebt en en WordPress op je eigen hostingaccount staat geïnstalleerd.

Wanneer je het professioneel wilt aanpakken kun je dus het beste WordPress.org gebruiken. Wil je gewoon voor je plezier bloggen en wil je niet de lasten, dan is WordPress.com waarschijnlijk de beste optie voor jou.

Over welke WordPress versie gaat deze website?

Webtalis richt zich volledig op de WordPress.org versie. Dit is dus de versie waarbij alles ook echt van jou is en je niet afhankelijk bent van anderen.

Hoewel we ons richten op de WordPress.org versie, zijn er ook genoeg dingen die op de website staan die toepasbaar zijn op de WordPress.com versie.

Wanneer je ergens op deze website iets ziet staan over WordPress, dan kun je er in ieder geval vanuit gaan dat het om de WordPress.org versie gaat.

WordPress is een CMS

Het grootste voordeel van WordPress is dat je geen kennis nodig hebt van programmeertalen als HTML, CSS of PHP. Een CMS zorgt ervoor dat je zonder technische kennis eenvoudig content kunt toevoegen, het uiterlijk kunt veranderen en extra functionaliteiten kunt toevoegen.

Het uiterlijk kun je aanpassen door een WordPress thema uit te kiezen en extra functionaliteiten kun je toevoegen door een WordPress plugin te installeren.

Je kunt met WordPress handelingen uitvoeren als:

  • Het toevoegen van artikelen aan je website;
  • Het toevoegen van afbeeldingen, video’s en audio op je website;
  • Het toevoegen van extra functionaliteiten op je website (contactformulier e.d.);
  • Het toevoegen van menu’s aan je website;
  • Zelf bepalen op welk tijdstip berichten gepubliceerd moeten worden;
  • En nog veel meer.

Alle bovengenoemde handelingen kun je op een eenvoudige manier via je webbrowser uitvoeren.

WordPress bestaat uit twee gedeeltes, een voor- en achterkant. De voorkant is hoe de bezoekers jouw website zien wanneer ze op je website terechtkomen. De achterkant is het beheerdersgedeelte waar je op kunt inloggen om dingen op je website aan te passen en toe te voegen. In WordPress wordt het beheerdersgedeelte ook wel het dashboard genoemd.

Doordat WordPress ontzettend populair is zijn er veel ontwikkelaars die plugins maken die mensen zoals jij en ik kunnen integreren op een WordPress website. Dit is ontzettend handig omdat er hierdoor super veel uitbreidingen te downloaden zijn voor je website. Het mooiste is dat de meeste plugins nog gratis zijn ook.

Je kunt WordPress plugins erg eenvoudig installeren via het dashboard en de mogelijkheden zijn oneindig. Indien je bijvoorbeeld een forum, contactformulier of een webshop wil toevoegen aan je website, dan is dit allemaal mogelijk. Je installeert simpel gezegd de juiste plugin en je hebt het op de website staan.

Een CMS is dus een ontzettend handige basis om een dynamische website mee te maken en te onderhouden. Met een CMS hoef je tevens niet meer voor elke wijziging aan je website je websitebouwer te bellen in de hoop dat het allemaal vlot uitgevoerd wordt.

Je hoeft alleen maar in te loggen in het beheerdersgedeelte van je website en kunt eenvoudig zelf teksten aanpassen en andere wijzigingen direct doorvoeren. Een website is hierdoor geen blok aan het been meer, maar een toegevoegde waarde waar je ontzettend veel uit kunt halen.

Waar kun je WordPress kopen?

Een handig product als WordPress dat door veel grote merken en bedrijven gebruikt wordt is vast heel duur.

Nee, dit is niet het geval.

WordPress is een open source project en is hierdoor geheel gratis te downloaden. Laat je dus niet voor de gek houden als iemand je “WordPress” wilt verkopen. Je kunt de Nederlandse versie van WordPress gratis downloaden op nl.wordpress.org.

Als het goed is weet je nu het volgende

Na het lezen van dit artikel hoop ik dat je een vraag als “Wat is WordPress precies?” kunt beantwoorden.

Kort gezegd is WordPress een stukje software waar je een blog, website of webshop mee kunt maken en beheren, zonder dat je verstand hoeft te hebben van programmeertalen als HTML, CSS en PHP.

Wanneer je meer informatie wilt hebben over hoe je bepaalde dingen met WordPress kunt bereiken, dan kun je het best verder rondkijken op deze website. De WordPress beginners categorie is een uitstekende categorie om in te starten. Kun je iets niet vinden, dan kun je uiteraard ook altijd nog het zoekformulier gebruiken.

Geef een reactie