Welke WordPress plugins zijn boosdoeners voor je website?

Er zijn meer dan 41.000 gratis plugins beschikbaar in de officiële WordPress plugin directory.

Het kan dus nooit het geval zijn dat alle plugins goed voor je website zijn.

Nu is het natuurlijk niet mogelijk om alle plugins te testen om te achterhalen welke goed of slecht voor je website zijn. Wat we echter wel kunnen doen is kijken wat we van bepaalde hostingproviders kunnen leren.

Hostingbedrijven die Managed WordPress Hosting aanbieden willen namelijk alles zo goed mogelijk geoptimaliseerd hebben. Om deze reden worden bepaalde plugins verboden/geblokkeerd.

Welke plugins worden geblokkeerd?

De lijst met geblokkeerde plugins is over het algemeen bij diverse hostingbedrijven hetzelfde. Over het algemeen zijn het met name plugins die ervoor zorgen dat de server load erg hoog wordt, teveel HTTP-verzoeken uitvoert of de database vervuilen.

Daarnaast blokkeren bepaalde hostingproviders ook nog plugins op gebieden waar de hostingprovider zelf al alle verantwoordelijkheid voor neemt. Een voorbeeld hiervan is caching.

Geblokkeerde plugins die jij wel kunt gebruiken

Caching plugins worden vaak niet toegestaan omdat het niet goed samengaat met de cache omgeving die de managed WordPress hostingprovider zelf heeft ingesteld. Een andere optie is dat je het alleen met een bepaalde instelling kunt gebruiken omdat het dan ook daadwerkelijk nog voordelen heeft en de laadtijd dus niet slechter wordt.

De laadtijd is sowieso iets wat je altijd moet testen wanneer je een caching plugin instelt. De beste instellingen voor jouw website zullen namelijk verschillen met de beste instellingen voor een andere website. Dit komt door verschillende factoren en daarom moet je altijd de laadtijd testen voor je een bepaalde instelling uitvoert en nadat je een bepaalde instelling uitvoert. Wanneer je dit niet doet kan een caching plugin alsnog een boosdoener worden en je website vertragen.

Back-up plugins worden meestal ook niet aanbevolen omdat de hostingproviders met managed WordPress hosting de taak van het maken van back-ups van je op zich neemt. Natuurlijk is het verstandig om alsnog alles in eigen hand te houden en ook zelf back-ups te maken. Een back-up plugin kan je hiermee helpen en is dan dus geen overbodige luxe.

Wel moet ik hierbij vermelden dat het moment dat een back-up gemaakt wordt wel veel van je server kan vragen. Met name bij grote websites kan een back-up ervoor zorgen dat de databaseconnectiviteit trager wordt en het kan zelfs zo zijn dat de vele MySQL queries timeouts veroorzaken.

Het is dus zeer onverstandig om op momenten dat je website druk bezocht wordt een back-up te maken. Het is beter om een tijdstip midden in de nacht uit te kiezen om een back-up van je website te laten maken.

WordPress plugins die niet toegestaan zijn

Er zijn meerdere plugins die hoge server load veroorzaken of een hoog aantal onnatuurlijke MySQL queries creëren, waardoor deze door bepaalde hostingproviders geblokkeerd en van de server gehaald worden.

Een aantal plugins die dit doen zijn:

  • Broken link checker: Om alle links op je website te controleren overweldigt deze plugin de server met een buitensporige hoeveelheid HTTP-verzoeken.
  • Fuzzy SEO Booster: Veroorzaakt MySQL problemen zodra de website populairder en populairder wordt.
  • WP PostViews: Schrijft inefficiënt naar de database bij elke paginaweergave.

Verder zijn gerelateerde berichten plugins ook bijna altijd echte boosdoeners. Bijna alle gerelateerde berichten plugins hebben last van dezelfde fundamentele problemen, waardoor gerelateerde berichten plugins ontzettend veel van de database kunnen vragen.

Plugins als Dynamic Related Posts, SEO Auto Links & Related Posts, Yet Another Related Posts Plugin, Similar Posts en Contextual Related Posts zijn dus niet goed voor de performance van je website.

Wil je een complete lijst met geblokkeerde/verboden plugins zien? Bekijk dan deze lijst.

E-mail plugins worden soms ook geblokkeerd

Alleen maar omdat je de mogelijkheid hebt om e-mails te verzenden in WordPress hoeft het niet meteen een reden te zijn dat je dit moet doen. Het gaat er in dit geval niet om dat de plugins slecht zijn, maar meer om een bepaalde visie.

Wanneer je namelijk een e-mail wilt versturen naar duizenden mensen via WordPress, dan bestaat er altijd een kans dat een aantal mensen dit als ongewenste mail markeren. Het nadeel hiervan is dat de mail vanaf een IP-adres komt waar vaak meerdere websites gebruik van maken. Wanneer teveel mails gemarkeerd worden als spam kan dit nadelige gevolgen hebben.

Natuurlijk zal dit niet bij een paar e-mails gebeuren, maar wanneer het om duizenden gaat kun je beter niet het risico lopen dat het IP-adres van de server op de zwarte lijst komt te staan.

Je kunt daarom beter een e-mail provider gebruiken. E-mail providers doen er alles aan om ervoor te zorgen dat alle mails zo goed mogelijk aankomen en spenderen hier een hoop tijd aan.

Zelf maak ik sinds enkele maanden gebruik van ActiveCampaign vanwege de vele mogelijkheden. Hiervoor heb ik GetResponse gebruikt en hier was ik ook tevreden over, maar met ActiveCampaign heb je net wat meer mogelijkheden waar ik graag gebruik van wil maken.

Additionele scripts kunnen ook van de server gehaald worden

Bepaalde scripts, of bepaalde versies van een script, kunnen kwetsbaarheden bevatten en zijn dus niet veilig. Ondertussen zijn er daarom diverse hostingproviders die met enige regelmaat alle websites scannen op zoek naar onveilige scripts als TimThumb, Uploadify, en nog allerlei andere scripts.

Deze onveilige scripts worden indien dit mogelijk is geüpdatet naar een veilig versie of van de server gehaald.

Wil je meer leren over WordPress onderhoud?

WordPress Onderhoud Mockup

Wil je stressvrij jouw WordPress website kunnen onderhouden en zonder moeite problemen oplossen? Bekijk de WordPress Onderhoud Training

Dus ik kan deze plugins beter niet gebruiken?

Dat mag je uiteraard helemaal zelf bepalen. Wanneer je echter naar de gerelateerde berichten plugins kijkt, dan is het feit gewoon dat de meeste plugins (niet alle!) veel van je server vragen. Aan de andere kant kan het ook goed zijn voor je website dat bezoekers gerelateerde berichten zien.

Vergeet echter niet dat er voor bijna alles wel een alternatief is. Wellicht is dit alternatief zelfs beter dan de plugin die je nu voor een bepaalde functie gebruikt.

4 reacties Laat een reactie achter

  1. Hi Maikel, bedankt voor je goede tips. Ik lees ze altijd graag!

    Ik had een vraagje: Ik gebruik het Thema Customizer en ik wil de kleur van de letters veranderen. Er zijn wel keuzes, van zwart tot bontgekleurde letters.

    Wat ik liever wil zijn rustige (donker) grijze letters en de linkjes in (licht)blauw.
    Zijn daar veilige plugins voor? Ik ben totaal niet handig in het invoeren van codes..

Geef een reactie