Home / WooCommerce / WooCommerce postcode checker

WooCommerce postcode checker

WooCommerce Postcode Checker

Ben je op zoek naar een postcode checker voor WooCommerce? Het is heel goed mogelijk dat klanten van je website weleens een fout maken bij het invoeren van het bezorgadres.

Een pakketje kan hierdoor weleens op het verkeerde adres bezorgd worden of een adres blijkt soms niet eens te bestaan. Dit kan nooit de bedoeling zijn.

Om klanten te helpen om dit soort foutjes te voorkomen kun je een postcode checker installeren op je Woocommerce-webshop. In dit artikel zal ik je meer vertellen over twee plugins die er zijn om adressen te valideren.

Postcode API

Wat handig is om te weten voordat ik het over de plugins ga hebben, is dat je bij beide plugins gebruik moet maken van een externe API.

Bij de plugin Postcode/Address Validation kun je gebruik maken van de Postcode.nl API. Voorheen kon je je hier gratis voor aanmelden, maar tegenwoordig kun je van deze API gebruik maken vanaf € 50.- per jaar.

Klik hier om je aan te melden voor de adres API van postcode.nl

Bij de plugin WooCommerce Postcode Checker kun je ook de postcode.nl API gebruiken, maar tegenwoordig ook van postcodeapi.nu (vanaf €30 per jaar).

Postcode/Address Validation

De plugin Postcode/Address Validation is te verkrijgen via WooCommerce.com en zorgt ervoor dat bezoekers van je website een extra veld krijgen om een postcode en huisnummer in te vullen.

Zodra de bezoeker een postcode en huisnummer heeft ingevuld, wordt met een druk op de knop de bijbehorende straat- en plaatsnaam opgezocht met behulp van de postcode.nl API. Tevens wordt er ook direct gecontroleerd of het adres wel echt bestaat.

Indien je de plugin installeert en activeert op je website zal je naar “WooCommerce -> Instellingen -> Address Validation -> Postcode.nl” moeten gaan. Je kunt op deze pagina namelijk de API key invullen van je postcode.nl account. Meer werk is het niet.

WooCommerce Postcode Checker

De plugin WooCommerce Postcode Checker doet eigenlijk hetzelfde als de plugin die ik hierboven heb beschreven. Na het invoeren van een postcode en huisnummer wordt het bijbehorende adres gezocht.

Het voordeel van deze plugin ten opzichte van Postcode/Address validation is dat de adresgegevens automatisch gecontroleerd en ingevoerd worden. Bij WooCommerce Postcode Checker hoeft een bezoeker dus niet op een knopje te klikken om de rest van de gegevens erbij te zoeken, dit wordt automatisch aangevuld.

Mocht het een keer voorkomen dat een postcode niet helemaal goed is ingevuld, bijvoorbeeld een letter te weinig, dan krijgt de bezoeker hier een melding van. Indien de postcode of huisnummer helemaal niet wordt herkend, zal de klant hier ook een melding van krijgen.

Conclusie

De kans dat klanten van je webshop nog een fout maken bij het invoeren van hun adresgegeven is nagenoeg nul geworden met behulp van een van bovenstaande plugins.

Het kan je daardoor een hoop tijd schelen, want je hoeft niet meer de juiste verzendgegevens te achterhalen van een bestelling.


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

«
»

8 reacties op “WooCommerce postcode checker”

 1. Jany avatar
  Jany

  Kan je met de plugin ook maar bepaalde postcodes toelaten? Zoals je in de shipping options hebt? Deze werken momenteel niet bij mij dus die plugin zou de oplossing kunnen bieden als dat gaat.

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Nee, deze plugins valideren alleen dat het correct is. Je kunt helaas niks uitsluiten.

 2. Karel avatar

  Wederom dank voor deze mooie turtual. Helaas is deze ook onderhevig aan de markt economie. De Postcode.nl API is inmiddels bijna verdubbeld, prijzen vanaf €50,00
  De geopperde gratis varianten zijn inmiddels ook om. De postcodeapi.nu is ook betaald vanaf ongeveer € 30,00. Bij kadaster zijn geen mogelijkheden meer.
  Ondanks dat de diensten betaald zijn toch wel een aanrader. Een mooie service naar de klant toe en een garandeert compleet adres in de webshop, dat is wel wat waard.

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Bedankt voor de toevoeging. Meteen even aangepast in het artikel. Het is het inderdaad zeker waard. Iedereen weet wel hoe vervelend het is als mensen verkeerde adressen invoeren… De tijd die je hieraan kwijt bent kost je uiteindelijk meer.

 3. Joost avatar

  Hi, bedankt voor het uiteenzetten van de mogelijkheden.
  Wat gebeurt er wanneer een klant een buitenlands adres invoert?

  Is zoiets überhaupt mogelijk?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Wanneer er een ander land geselecteerd wordt waar geen ondersteuning voor is, dan zal de check gewoonweg niet uitgevoerd worden. Het is nog wel mogelijk om vanuit andere landen te bestellen. Er gebeurd dus eigenlijk niks.

 4. Ernest avatar

  Ha Maikel,
  Werkt dit ook met de Contact Form 7 plugin of zijn daar andere oplossingen voor?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Nee, dit is puur en alleen voor WooCommerce. Ik ben verder helaas niet bekend of er een oplossing is voor Contact form 7.