WordPress widgets en mogelijkheden

Wanneer je WordPress installeert en nog geen plugin op je website hebt staan, zijn er toch al direct behoorlijk wat widgets beschikbaar.

Zo heb je de mogelijkheid om een menu, recente berichten, afbeeldingen, recente reacties, en nog allerlei andere dingen toe te voegen in de sidebar of een ander widget-gebied.

In totaal krijg je bij WordPress direct 15 widgets waar je gebruik van kunt maken, waarvan de een natuurlijk handiger is dan de ander. In dit artikel zal ik je vertellen wat je met alle widgets kunt doen.

Wat is een WordPress widget?

Voordat ik je de hele lijst met standaard beschikbare WordPress widgets laat zien, zal ik eerst even in het kort behandelen wat een widget in WordPress is.

Een WordPress widget is een klein blokje op je website die een specifieke functie uitvoert. Zo kan een widget een zoekveld zijn, maar ook gewoon een blokje met tekst en een afbeelding. Het zorgt er dus simpelweg voor dat er een stukje content of functie zichtbaar wordt.

Widgets kunnen verder alleen in een gebied geplaatst worden dat “widget-ready” is.  Vaak is dit in de sidebar (zijbalk) of in de footer (onderkant) van de website. Wil je meer informatie over wat een widget precies is? Bekijk dan het artikel Wat is een widget in WordPress.

Alle WordPress widgets op een rijtje

In WordPress krijg je direct 15 widgets. Indien je plugins installeert kunnen dit er meer worden. De volgende widgets kun je in elk geval altijd bij elke WordPress-website toevoegen.

 • Aangepast menu
 • Afbeelding
 • Archief
 • Audio
 • Categorieen
 • Kalender
 • Meest recente berichten
 • Meta
 • Pagina’s
 • Recente Reacties
 • RSS
 • Tagwolk
 • Tekst
 • Video
 • Zoeken

Aangepast menu

Met de widget “Aangepast menu” kun je ervoor zorgen dat je een menu kunt toevoegen aan een widget-gebied op je website.

De menu’s die je bij deze widget kunt selecteren kun je maken bij Weergave -> Menu.

Deze widget kan handig zijn wanneer je een handig overzicht in de sidebar of footer wilt hebben staan.

Afbeelding

De widget “Afbeelding” is pas sinds WordPress versie 4.8 beschikbaar gekomen. De naam van de widget zegt verder al precies wat het doet. Je kunt hiermee een afbeelding toevoegen aan je website.

Het nadeel van deze widget is wel dat je verder geen tekst kunt toevoegen en het dus echt puur en alleen om de afbeelding gaat met hooguit een titel boven de afbeelding.

Bekijk in het artikel Hoe je een afbeelding in een WordPress sidebar widget kunt plaatsen hoe je op een andere manier een afbeelding kunt toevoegen en er ook nog tekst omheen kunt plaatsen.

Archief

Met de widget “Archief” kun je een lijst met maanden tonen in de sidebar van je website. Zodra een bezoeker op een maand klikt komt de bezoeker op een pagina terecht met alle artikelen die in de desbetreffende maand zijn geplaatst.

Tijdens het toevoegen van de widget kun je ervoor kiezen om ook het berichtenaantal naast de maanden weer te geven. Tevens heb je de optie om aan te geven of de lijst in een dropdown menu geplaatst moet worden. Deze optie is handig wanneer je lijst langer en langer wordt en anders teveel ruimte in beslag neemt.

Audio

Wanneer je veel bezig bent met audio, dan kan de widget “Audio” een hele handige toevoeging voor jou zijn. Met deze widget kun je namelijk een audio player op je website plaatsen.

Het enige wat je hoeft te doen is de widget toevoegen in een widget-gebied en een audio-bestand uploaden en selecteren. Je bezoekers kunnen hier vervolgens naar luister dankzij de audio player.

Categorieën

Op je WordPress-website kun je jouw artikelen koppelen aan categorieën, zodat je voor je bezoekers een goed overzicht kunt maken. Met de widget “Categorieën” kun je alle categoriepagina’s zichtbaar maken in bijvoorbeeld de sidebar van je website. Bezoekers kunnen dan eenvoudig navigeren naar de juiste categorie.

Bij de widget heb je een aantal opties. Zo worden categorieën standaard in een lijst getoond, maar is het ook mogelijk om dit in een dropdown menu te zetten. Verder kun je ook de hiërarchie tonen van de categorieën en het berichtenaantal per categorie.

Kalender

De WordPress widget “Kalender” laat natuurlijk zoals je al verwacht een kalender zien. Het is alleen niet zomaar een kalender, op de kalender kunnen je bezoekers terugkijken op welke dagen je allemaal artikelen hebt geplaatst.

Zodra een bezoeker op een dag klikt waarop je een artikel hebt geplaatst, komt hij op de archiefpagina van de desbetreffende dag terecht en kan de bezoeker doorklikken naar het artikel.

Meest recente berichten

Wil je aan jouw bezoekers laten zien welke berichten je pasgeleden hebt gepubliceerd? Je kunt dit eenvoudig bereiken met de widget “Meest recente berichten”.

Wanneer je deze widget op je website wilt plaatsen kun je aangeven hoeveel berichten je in de widget wilt weergeven en of je ook de datum van je berichten wilt tonen.

Veel instelwerk is het dus niet, maar het kan wel een hele handige widget zijn om je bezoekers op elke pagina van je website kenbaar te maken welke artikelen recent zijn gepubliceerd.

Meta

De widget “Meta” zal je eigenlijk zo goed als nooit gebruiken en ik snap persoonlijk niet echt waarom deze widget bestaat. Indien je deze widget toevoegt aan je website worden er een aantal links geplaatst.

De links die je bij deze widget krijgt zijn om naar het sitebeheer te gaan (indien je bent ingelogd), in- of uit te loggen, naar de RSS feed te gaan van de berichten of reacties en een link richting WordPress.org.

Pagina’s

Indien je de pagina’s van je website in een lijst wilt weergeven kun je gebruik maken van de widget “Pagina’s”. Wanneer je heel veel pagina’s hebt zal deze widget niet echt handig zijn en kun je beter een aangepaste menu maken.

Bij deze widget is het verder mogelijk om de soorteervolgorde van de pagina’s te bepalen en je kunt pagina’s uitsluiten. Om pagina uit te sluiten zal je de pagina ID moeten invullen.

Recente reacties

Wil je de recente reacties van je bezoekers op je website tonen? Met de widget “Recente reacties” is dit mogelijk. Op deze manier kun je andere bezoekers misschien verleiden om ook een reactie achter te laten, om ook in de lijst met recente reacties te komen.

Veel valt er verder niet in te stellen bij deze widget. Het enige wat je kunt invoeren is natuurlijk de titel die boven de recente reacties verschijnt en het aantal reacties dat je wilt weergeven.

RSS

RSS feeds worden tegenwoordig steeds minder gebruikt, maar bestaan nog wel degelijk. Heb je een website waarvan je de artikelen graag ook wilt delen met je bezoekers, dan kun je de widget RSS gebruiken.

Wanneer je de widget toevoegt kun je een URL toevoegen van een RSS feed die je wilt weergeven. Andere opties die je krijgt is om een stukje van de inhoud te tonen, de auteur en datum.

Tagwolk

Met de widget “Tagwolk” kun je de meest gebruikte tags weergeven in de sidebar of ander widget-gebied op je website. Deze komen achter elkaar te staan en de populairste woorden zijn wat groter dan de andere woorden.

Hoewel de widget tagwolk heet, kun je ook selecteren dat je juist de categorieën wilt weergeven. Persoonlijk ben ik echter van mening dat je de categorieën beter kunt toevoegen met de widget categorieën.

Tekst

In de widget “tekst” kun je zoals de naam al zegt tekst plaatsen. Je kunt er eigenlijk alles mee doen wat je wilt. Je kunt bijvoorbeeld de facebook like box erin plaatsen, een YouTube video, maar natuurlijk ook een normaal stukje tekst.

Sinds WordPress versie 4.8 heeft de tekstwidget ook een rich-tekst editor, waardoor je makkelijk stukjes tekst vet of schuin kunt drukken, lijsten kunt maken of een link kunt invoegen.

Video

Wanneer je video’s op je website wilt plaatsen, zou je ook kunnen kijken naar de widget “Video”. Je kunt deze widget gebruiken door een video te uploaden en deze vervolgens te selecteren.

De videowidget is handig wanneer je bijvoorbeeld bovenaan in de sidebar een welkomstvideo wilt plaatsen. Het nadeel van deze widget is wel dat je de video op je website zelf moet plaatsen. Je kunt niet een YouTube video selecteren.

Zoeken

Een eenvoudige manier om een zoekformulier op je website te plaatsen is met behulp van de widget “Zoeken”. Er valt niets in te stellen, het enige wat je kunt doen is een titel invoeren.

Zodra je de widget toevoegt komt er een zoekformulier op je website die gebruik maakt van de standaard WordPress zoekfunctionaliteit. Het is verder afhankelijk van je thema hoe de zoekresultatenpagina eruit ziet.

 1. Bestaat er ook zoiets als het kunnen inklappen van een widget. Ik heb nu 5 widgets onder elkaar staan in een sidebar, ieder met filter opties (webshop). Alle 5 hebben wel 20 filteropties. Dat wordt een hele lange sidebar. Het zou mooi zijn als:
  – gasten een willekeurige widget kunnen inklappen/uitklappen
  – je per widget zou kunnen aangeven wat de standaard is (ingeklapt/uitgeklapt)

  Kan geen plugin daarvan vinden.

 2. Wanneer ik een widget in bijvoorbeeld de zijbalk plaats, verschijnt deze op alle pagina’s met een zijbalk. Dit is in mijn geval niet handig. Ik zou de zijbalk op de winkelpagina’s graag anders vullen (product gerelateerde filters) dan op de berichtpagina (blog gerelateerde zaken als categorie of tagcloud). Valt dit niet te sturen?

Geef een reactie