WooCommerce bestellingen exporteren

Wil je weten hoe je bestellingen van je WooCommerce-webshop kunt exporteren?

Hoewel WooCommerce met ontzettend veel functionaliteiten komt, ontbreekt deze functie helaas wel.

Er zijn gelukkig diverse plugins om dit te compenseren en je deze mogelijkheid wel te geven. In dit artikel laat ik je zien hoe je het voor elkaar krijgt om WooCommerce bestellingen te exporteren naar een XLS, CSV of ander bestandsformaat.

Waarom zou je bestellingen exporteren?

Wanneer je dit artikel leest heb je hier waarschijnlijk zelf al direct een antwoord op, maar mocht je benieuwd zijn heb ik wel een aantal voorbeelden voor je.

Het exporteren van de bestellingen van je WooCommerce-webshop kan handig zijn voor bijvoorbeeld je boekhouder, die bepaalde dingen wilt controleren.

Verder kan het ook handig zijn wanneer je een CSV-bestand moet aanleveren voor alle pakketjes die je wilt verzenden. Het komt steeds minder vaak voor dat het op deze manier moet, zeker met de WooCommerce API en koppelingen die bedrijven ervoor maken, maar het komt nog wel degelijk voor.

Nog een laatste voorbeeld is een test website die je over wilt zetten naar een live website. In het begin heb je natuurlijk een exacte kopie van de database gemaakt voor de testwebsite. Je hebt de testwebsite echter vaak niet af voordat er een nieuwe bestelling binnenkomt. Je moet hierdoor dus de bestellingen exporteren en vervolgens importeren op de testwebsite, voordat je deze overzet.

Hoe kun je WooCommerce bestellingen exporteren?

De methode die je kunt hanteren om bestellingen te exporteren is een beetje afhankelijk van wat je precies wilt bereiken. Wanneer je de bestellingen moet exporteren en vervolgens wilt importeren in bijvoorbeeld de testwebsite, dan kun je hier het best een specifieke plugin voor gebruiken. Wil je de bestellingen voor de boekhouder of om een andere reden, kom je vaak weg met alleen een exporteer plugin.

Ik zal beginnen met de uitleg van hoe je bestellingen kunt exporteren die je verder niet meer hoeft te importeren. Dit gaat namelijk om een gratis plugin en als je de bestellingen ook nog wilt importeren hebben we een premium plugin nodig.

WooCommerce bestellingen exporteren

Om bestellingen in WooCommerce te exporteren kun je de WordPress plugin Advanced Orders Export For WooCommerce gebruiken. Met behulp van deze plugin kun je een exportbestand maken in de formaten CSV, XLS, XML en JSON.

Zodra je de plugin actief hebt staan kun je een exportbestand maken door naar “WooCommerce -> Export orders” te gaan. Je krijgt vervolgens onderstaande pagina te zien:

WooCommerce bestellingen exporteren met een plugin

Je kunt hier zoals je ziet van alles instellen. Zo heb je de mogelijkheid om de periode te selecteren waar je alle bestellingen van wilt exporteren, kun je het bestandsformaat aanpassen en zijn er diverse filtermogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een filter maken dat alleen de bestellingen die afgerond zijn mogen worden geëxporteerd.

Eenmaal alles naar wens ingesteld, hoef je alleen nog maar op Export te klikken en de plugin doet het werk voor je.

Bestellingen exporteren en importeren

Helaas kun je bestellingen in WooCommerce niet aan de hand van een eenvoudig exportbestand weer importeren. Je hebt een exportbestand nodig die de importeer plugin ook snapt.

Je zou alles handmatig vanuit de database kunnen exporteren en vervolgens weer importeren. De kans is dan alleen aanwezig dat je de post ID’s moet aanpassen, doordat bepaalde ID’s al bezet zijn omdat je wijzigingen hebt doorgevoerd op de testwebsite. Niet ideaal dus.

Zelf gebruik ik daarom altijd de volgende twee plugins voor het exporteren en importeren:

Deze plugins zijn via de officiële WooCommerce website aan te schaffen en kunnen je veel tijd besparen tijdens het exporteren en met name het importeren van de bestellingen op een goede manier.

Hoe werkt het exporteren en importeren?

Wanneer de plugin Order/Customer CSV export geïnstalleerd en geactiveerd staat op je website, kun je naar “WooCommerce -> CSV export” om een exportbestand te maken. Voordat je dit doet zal je alleen wel eerst even een exportformaat moeten uitkiezen. Je kunt dit doen bij het tabblad “Settings”.

WooCommerce order export formaat instellen

Bij de instellingen zie je direct bovenaan de optie om een exportformaat te selecteren. Aangezien je het het exportbestand ook weer wilt importeren, moet je kiezen voor het formaat CSV import. Wanneer je naast de bestellingen ook nog de klanten wilt exporteren, zal je hetzelfde moeten doen bij het tabblad “Customers”.

Wanneer je alles hebt ingesteld kun je naar het tabblad “Export” navigeren om de bestellingen en eventueel klanten te exporteren.

WooCommerce bestellingen of klanten exporteren

Je kunt hier zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien de nodige dingen instellen. Zo kun je aangeven welke bestelstatus de bestelingen mogen hebben, de start- en einddatum van de bestellingen die je wilt importeren en met limit en offset records kun je aangeven hoeveel bestellingen je wilt exporteren per bestand en hoeveel bestellingen je wilt overslaan.

Eenmaal alles ingesteld kun je op de knop Export klikken om een exportbestand te maken.

WooCommerce bestellingen importeren

Zodra je een exportbestand hebt gemaakt met de plugin Order/Customer CSV export zoals ik hierboven beschreven heb, kun je met de plugin Customer/Order/Coupon CSV Import Suite alles weer eenvoudig importeren.

Wanneer je de plugin activeert op je website kun je naar “WooCommerce -> CSV Import Suite” gaan. Op deze pagina kun je kiezen of je klanten, kortingsbonnen of bestellingen wilt importeren op je WooCommerce-webshop.

WooCommerce Customer Coupon Order Import Suite

Als je bestellingen wilt importeren kun je op de onderste knop “Import orders” klikken, waarna je naar een andere pagina wordt gebracht. Op deze pagina kun je het exportbestand uploaden.

Wanneer je bestellingen wilt importeren klik je uiteraard op “Import Orders” en wordt je naar het volgende scherm gebracht waar je het export bestand dat je zojuist gemaakt hebt kunt uploaden.

Exporteerbestand uploaden bij de WooCommerce Customer Order CSV Import bestand

Het enige wat je na het selecteren van het exportbestand hoeft te doen, is op next klikken en te wachten totdat alle bestellingen geïmporteerd zijn. Je zal na het importeren zien dat de nummers van de bestellingen best weleens anders kunnen zijn. Dit komt omdat de post ID gebruikt wordt als nummer van een bestelling.

  1. Bedankt voor de heldere uitleg, heel hulpvol! Toch een vraagje: als ik de bestellingen exporteer, verandert dit dan iets aan de status van die bestellingen? Of blijven ze keurig staan? Bedankt alvast!

  2. Een diverse uitleg, wederom. Dank!

    Toch kom ik er zelf niet helemaal uit.
    Ik wil al mijn klanten met bijbehorende orders downloaden.
    In mijn geval gaat het namelijk om inschrijvingen voor evenementen. Ik wil op deze manier dus een overzicht krijgen van welke deelnemers aanwezig zijn bij welk evenement.

    Weet jij hoe ik dit voor elkaar krijg?

Geef een reactie