WooCommerce productcategorieën toevoegen

Door productcategorieën aan te maken in je WooCommerce webshop, kun je ervoor zorgen dat je website goed overzichtelijk blijft voor je bezoekers.

Met productcategorieën geef je namelijk je bezoekers de mogelijkheid om meteen in een bepaalde richting te zoeken.

Geef je deze optie niet en verkoop je veel verschillende producten, dan zullen je bezoekers al snel door de bomen het bos niet meer zien.

Vandaar dat ik jullie in dit artikel laat zien hoe je productcategorieën kunt toevoegen aan je WooCommerce webshop.

Video: Hoe je productcategorieën kunt toevoegen

Wil je over mijn schouder meekijken hoe je productcategorieën kunt toevoegen aan je WooCommerce webshop? In onderstaande video leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen en hoe het eruit zal zien wanneer je bepaalde opties kiest.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Heb je na het zien van deze video nog behoefte om de tekstuitleg te lezen of vind je het sowieso fijner om de uitleg in tekst te lezen, dan kun je hieronder verder gaan.

WooCommerce productcategorie toevoegen

Om een productcategorie toe te voegen aan je WooCommerce webshop moet je inloggen op je webshop en naar “Producten -> Categorieën” gaan.

Op de pagina waar je nu op uit komt is direct zichtbaar wat je allemaal moet invullen voor je productcategorie. Het is eigenlijk bijna precies hetzelfde als wat je moet invullen voor een normale categorie in WordPress. Het enige verschil is dat je ook nog een thumbnail kunt toevoegen en het weergavetype kunt aangeven.

Nieuwe productcategorie toevoegen in WooCommerce

Ik zal hieronder uitleggen waar alles precies voor is wat je kunt invullen.

Naam heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Je kunt hier de naam van de productcategorie invullen. Bij Slug vul je eigenlijk wederom de naam in, alleen dan voor in de URL. Het is voor de slug belangrijk dat je alleen kleine letters en koppeltekens gebruikt.

Bij Hoofd kun je aangeven of er een categorie boven de categorie zit die je aan het maken bent, namelijk de hoofdcategorie. Wanneer je bijvoorbeeld een webshop hebt met allerlei producten voor mannen, dan kan kleding de hoofdcategorie voor T-shirts zijn. T-shirts is dan een subcategorie.

Beschrijving heeft net als naam niet echt uitleg nodig. Je kunt hier een beschrijving invullen voor de categorie. Wel moet ik erbij zeggen dat niet alle thema’s de beschrijving die je bij een categorie invult weergeeft. Het is dus zeker niet verplicht om dit in te vullen.

Bij Weergavetype kun je aangeven wat er op de categoriepagina komt te staan voor je bezoekers. De optie “Standaard” is in de meeste gevallen de juiste keuze. In andere situaties wil je wellicht aangeven of alleen de producten of subcategorieën getoond mogen worden of juist beide.

Als laatste kopje heb je Thumbnail, de plek waar je een afbeelding kunt toevoegen voor de categorie. Deze afbeelding wordt gebruikt wanneer je bijvoorbeeld alleen de (sub)categorieën wilt weergeven op een pagina. Verder is het afhankelijk van het thema of het ook nog op de categoriepagina zelf wordt getoond.

Nu je alles hebt ingevuld kun je op “Nieuwe productcategorie toevoegen” klikken.

Top, je hebt nu een productcategorie toegevoegd aan je WooCommerce webshop. Je hebt nu de mogelijkheid om bij het aanmaken van een product deze categorie te selecteren.

Productcategorie toevoegen aan het menu

Het is vrij logisch dat je de productcategorieën die je hebt aangemaakt voor je WooCommerce webshop wilt toevoegen aan het menu. Op deze manier geef je bezoekers direct de mogelijkheid om door je webshop te navigeren.

Om een productcategorie toe te voegen aan het menu zal je naar “Weergave -> Menu’s” moeten gaan.

Wanneer je geluk hebt zie je aan de linkerkant meteen productcategorieën staan. Je kunt hierop klikken, waarna de productcategorieën zichtbaar worden. Het is vervolgens alleen een kwestie van een vinkje zetten bij de productcategorieën en op “Aan menu toevoegen” te klikken.

WooCommerce productcategorie aan het menu toevoegen in WordPress

Help, Ik zie productcategorieën niet staan

Zie je productcategorieën niet staan op deze pagina? Je kunt dit zichtbaar maken door rechtsboven op “Scherminstellingen” te klikken en vervolgens een vinkje te zetten bij productcategorieën.

WooCommerce productcategorie zichtbaar maken bij het menu in WordPress

Het werkt vervolgens precies hetzelfde zoals het normaal ook bij het menu gaat. Wil je meer informatie hoe je menu’s kunt maken en beheren? Bekijk dan ook het artikel WordPress menu maken en beheren.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?

Ontvang het WordPress e-book en wekelijke e-mail updates

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om gratis e-mail updates en het e-book te ontvangen.

41 reacties Laat een reactie achter

 1. Dag Maikel,

  Ik wil in de shop als eerste alleen de categorieën weergeven zodat men daarop kan klikken om bij de desbetreffende producten te komen. Nu wordt beide weergegeven terwijl ik dat niet aangeef. Wat doe ik fout?

  Gr.,
  Marco

  • Je kunt dit alleen aanpassen door naar “Weergave -> Customizer -> WooCommerce -> Productcatalogus” te gaan en dan bij winkelweergave voor “categorieën weergeven” te gaan. Indien dit goed staat ingesteld zit het wellicht in de thema opties van jouw thema.

   • Super, zo simpel kan het zijn. Bedankt! Dan een andere vraag. Er zijn per artikel meerdere keuzemogelijkheden. (kleur, soort materiaal, sluitingen enz.) Moet ik dan voor alles aparte prijzen inbrengen? Er zijn ook sites die er achter hebben staan, bv + 2,50 oid. Dan worden de extra verhogingen er bij opgeteld. Is dat hier ook mogelijk?

 2. Goedemorgen,

  Momenteel heb ik mijn product categorieën aangemaakt. Nu zie ik in de frontend dat mijn aantal geel gemarkeerd is. Ik dacht uit ervaring met eerdere websites dat ik een bepaalde code in het thema moest plaatsen. Helaas kan ik deze nergens meer vinden. Kan iemand mij hier mee helpen?

 3. Hallo,

  Is het mogelijk om verschillende categorieën aan te maken op de pc en dan te importeren in Woocommerce? We hebben op onze webshop honderden hoofdcategorieën met vele subcategorieën waardoor dit gigantisch veel werk is om dit stuk voor stuk te doen. De opbouw van alle subcategorieën is in principe hetzelfde dus als dit op de een of andere manier kan scheelt het heel veel werk.

  Ik ben benieuwd!

  Groeten Bart

 4. Beste
  Ik heb een vraagje.
  Hoe krijg ik de foto’s van de categorieën op mijn home pagina groter.
  Alvast bedankt.
  Mvg Annick

 5. Hi Maikel,

  Dank je wel voor je uitleg. Ik heb een vraagje. ik heb een klein webshopje met 7 producten, verdeeld in 3 categorieën in de webshop. Daardoor wordt de /product-categorie/ tussen gevoegd.

  Op de website zelf heb ik die pagina’s ook aangemaakt. Want daar staat dan meer tekst op. Wat is nu wijsheid (ook uit SEO oogpunt) de pagina’s uit de webshop en website integreren? of zo laten?
  Hoe kan ik dan zorgen dat in de breadcrumble van de webshop de verwijzing naar de andere categoriepagina gaat?

  https://www.strekkussen.nl/skin-med-strekkussens/autokussen/

  https://www.strekkussen.nl/product-categorie/skin-med-strekkussens/autokusssens/

  • In dit geval is het misschien handig om de producten op de pagina met de meeste tekst/informatie te plaatsen. Je kunt dit met een shortcode doen. Twee pagina’s die eigenlijk over hetzelfde gaan is niet aan te raden en dan concurreer je met je eigen pagina’s, omdat Google ook niet meer weet welke nou het belangrijkst is.

 6. Hi Maikel,

  ik heb een groot aantal artikelen via excel geupload.
  Maar door verkeerde koppeling zijn deze niet gekoppeld aan hoofdgroep, subcategorie 1 en subcategorie 2 (in mijn geval) .
  Nu wil ik het geheel bestand tegelijk koppelen aan de juiste onderverdeling…
  Hoe doe ik dit? Ik neem aan het productnummer en de categorieën in het bestand koppelen en uploaden… maar ik weet niet hoe (en waarmee) ik dit moet koppelen en welke stappen te doorlopen?

  • Met de import/export functie? Het best kun je 1 product goed maken en deze exporteren, zodat je precies ziet hoe alles hoort te staan. Vervolgens kun je dit op een goede manier doorvoeren.

 7. Als ik een product toevoeg aan een subcategorie is deze ook automatisch in de hoofdcategorie zichtbaar. Hoe kan ik dat aanpassen?

 8. Is er een mogelijkheid om de beschrijving van de product categorieen zowel boven als onderaan de pagina te krijgen? Als ik nu tekst toevoeg, dan zet hij hem standaard bovenaan de pagina.

 9. Hoi maikel,wordt er gek van ,het zal heel simpel zijn,maar ik krijg de nwe productcategorieen niet zichtbaar op mijn homepagina .
  Zijn aangemaakt maar vind ze ook niet terug in het menu,heb ik nu een hele berg items in mijn webshop gezet met een categorie die nergens op de site terug te vinden is?
  mvg Stef

 10. Goedemiddag,

  Is het ook mogelijk om de omschrijving van catogarieen onderaan de pagina te plaatsen, onder de producten. Nu word het bovenaan de pagina getoond.

 11. Hallo,

  Handige tips! Bij mijn webshop is sinds kort de categorie optie weg gevallen. Eerder kwam je in mijn shop direct op de pagina ‘categorieën’, nu zijn de categorieën weggevallen en zie je alle producten door elkaar staan. De productcategorieën bestaan wel nog gewoon onder Producten>Categorieën.

  Heb je hier tips voor om de categorieën weer te activeren? Ik hoor het graag.

  Groet Jet

 12. beste,

  Als ik categorieen op de pagina toon, dan wordt het aantal in deze rubriek aangegeven met geel… Ik heb de artikel voorraad op uit staan.
  Kunt u mij de gouden tip geven?

  • Dit kun je aanpassen door de volgende code in het functions.php-bestand van je thema te plaatsen.

   /**
   * Hide category product count in product archives
   */
   add_filter( 'woocommerce_subcategory_count_html', '__return_false' );

 13. ik krijg dit totaal niet rond! die categorie aanmaken wel, maar het zichtbaar krijgen op de shop pagina … nee, het lukt me niet. Ik heb geen idee welk menu ik moet selecteren om het links op de pagina zichtbaar te krijgen

 14. Hoi

  Deze hulp voor de setup van woocommerce is erg handig, heeft me al ver geholpen. er is echter iets waar ik niet uit kom.
  Ik wil op product categorie pagina’s een heel verhaal plaatsen met uitleg over de artikelen, soms een afbeelding of een video. En een lees meer button
  Maar de editor staat geen layout toe. alleen platte tekst.
  Hoe kun je hier toch een mooie beschrijving zetten?

  alvast bedankt!

Geef een reactie

WordPress Zonder Zorgen

e-mail cursus

Vul hieronder je informatie in en

start direct met de e-mail cursus.

9 must-do WordPress tips ontvangen?

Vul je voornaam en e-mailadres in en klik op "nu downloaden".

Op naar webshop succes

Wil je leren hoe je een webshop kunt opzetten of hoe je meer kunt verdienen met je webshop? Download het e-book.

Maak je eigen online cursussen

Wil je een online cursus business starten? Leer hoe je dit in 7 stappen kunt doen

Webshop opzetten met

WooCommerce

en hoe je meer kunt verdienen

Vul hieronder je voornaam en e-mailadres in om het e-book te ontvangen.

Webshop opzetten en meer verdienen

Leer hoe je een webshop opzet of meer kunt verdienen met je huidige webshop