WooCommerce productcategorieën toevoegen

Door productcategorieën aan te maken in je WooCommerce webshop, kun je ervoor zorgen dat je website goed overzichtelijk blijft voor je bezoekers.

Met productcategorieën geef je namelijk je bezoekers de mogelijkheid om meteen in een bepaalde richting te zoeken.

Geef je deze optie niet en verkoop je veel verschillende producten, dan zullen je bezoekers al snel door de bomen het bos niet meer zien.

Vandaar dat ik jullie in dit artikel laat zien hoe je productcategorieën kunt toevoegen aan je WooCommerce webshop.

Video: Hoe je productcategorieën kunt toevoegen

Wil je over mijn schouder meekijken hoe je productcategorieën kunt toevoegen aan je WooCommerce webshop? In onderstaande video leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen en hoe het eruit zal zien wanneer je bepaalde opties kiest.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Heb je na het zien van deze video nog behoefte om de tekstuitleg te lezen of vind je het sowieso fijner om de uitleg in tekst te lezen, dan kun je hieronder verder gaan.

WooCommerce productcategorie toevoegen

Om een productcategorie toe te voegen aan je WooCommerce webshop moet je inloggen op je webshop en naar “Producten -> Categorieën” gaan.

Op de pagina waar je nu op uit komt is direct zichtbaar wat je allemaal moet invullen voor je productcategorie. Het is eigenlijk bijna precies hetzelfde als wat je moet invullen voor een normale categorie in WordPress. Het enige verschil is dat je ook nog een thumbnail kunt toevoegen en het weergavetype kunt aangeven.

Nieuwe productcategorie toevoegen in WooCommerce

Ik zal hieronder uitleggen waar alles precies voor is wat je kunt invullen.

Naam heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Je kunt hier de naam van de productcategorie invullen. Bij Slug vul je eigenlijk wederom de naam in, alleen dan voor in de URL. Het is voor de slug belangrijk dat je alleen kleine letters en koppeltekens gebruikt.

Bij Hoofd kun je aangeven of er een categorie boven de categorie zit die je aan het maken bent, namelijk de hoofdcategorie. Wanneer je bijvoorbeeld een webshop hebt met allerlei producten voor mannen, dan kan kleding de hoofdcategorie voor T-shirts zijn. T-shirts is dan een subcategorie.

Beschrijving heeft net als naam niet echt uitleg nodig. Je kunt hier een beschrijving invullen voor de categorie. Wel moet ik erbij zeggen dat niet alle thema’s de beschrijving die je bij een categorie invult weergeeft. Het is dus zeker niet verplicht om dit in te vullen.

Bij Weergavetype kun je aangeven wat er op de categoriepagina komt te staan voor je bezoekers. De optie “Standaard” is in de meeste gevallen de juiste keuze. In andere situaties wil je wellicht aangeven of alleen de producten of subcategorieën getoond mogen worden of juist beide.

Als laatste kopje heb je Thumbnail, de plek waar je een afbeelding kunt toevoegen voor de categorie. Deze afbeelding wordt gebruikt wanneer je bijvoorbeeld alleen de (sub)categorieën wilt weergeven op een pagina. Verder is het afhankelijk van het thema of het ook nog op de categoriepagina zelf wordt getoond.

Nu je alles hebt ingevuld kun je op “Nieuwe productcategorie toevoegen” klikken.

Top, je hebt nu een productcategorie toegevoegd aan je WooCommerce webshop. Je hebt nu de mogelijkheid om bij het aanmaken van een product deze categorie te selecteren.

Productcategorie toevoegen aan het menu

Het is vrij logisch dat je de productcategorieën die je hebt aangemaakt voor je WooCommerce webshop wilt toevoegen aan het menu. Op deze manier geef je bezoekers direct de mogelijkheid om door je webshop te navigeren.

Om een productcategorie toe te voegen aan het menu zal je naar “Weergave -> Menu’s” moeten gaan.

Wanneer je geluk hebt zie je aan de linkerkant meteen productcategorieën staan. Je kunt hierop klikken, waarna de productcategorieën zichtbaar worden. Het is vervolgens alleen een kwestie van een vinkje zetten bij de productcategorieën en op “Aan menu toevoegen” te klikken.

WooCommerce productcategorie aan het menu toevoegen in WordPress

Help, Ik zie productcategorieën niet staan

Zie je productcategorieën niet staan op deze pagina? Je kunt dit zichtbaar maken door rechtsboven op “Scherminstellingen” te klikken en vervolgens een vinkje te zetten bij productcategorieën.

WooCommerce productcategorie zichtbaar maken bij het menu in WordPress

Het werkt vervolgens precies hetzelfde zoals het normaal ook bij het menu gaat. Wil je meer informatie hoe je menu’s kunt maken en beheren? Bekijk dan ook het artikel WordPress menu maken en beheren.

15 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Hoi maikel,wordt er gek van ,het zal heel simpel zijn,maar ik krijg de nwe productcategorieen niet zichtbaar op mijn homepagina .
  Zijn aangemaakt maar vind ze ook niet terug in het menu,heb ik nu een hele berg items in mijn webshop gezet met een categorie die nergens op de site terug te vinden is?
  mvg Stef

 2. Goedemiddag,

  Is het ook mogelijk om de omschrijving van catogarieen onderaan de pagina te plaatsen, onder de producten. Nu word het bovenaan de pagina getoond.

 3. Hallo,

  Handige tips! Bij mijn webshop is sinds kort de categorie optie weg gevallen. Eerder kwam je in mijn shop direct op de pagina ‘categorieën’, nu zijn de categorieën weggevallen en zie je alle producten door elkaar staan. De productcategorieën bestaan wel nog gewoon onder Producten>Categorieën.

  Heb je hier tips voor om de categorieën weer te activeren? Ik hoor het graag.

  Groet Jet

 4. beste,

  Als ik categorieen op de pagina toon, dan wordt het aantal in deze rubriek aangegeven met geel… Ik heb de artikel voorraad op uit staan.
  Kunt u mij de gouden tip geven?

  • Dit kun je aanpassen door de volgende code in het functions.php-bestand van je thema te plaatsen.

   /**
   * Hide category product count in product archives
   */
   add_filter( 'woocommerce_subcategory_count_html', '__return_false' );

 5. ik krijg dit totaal niet rond! die categorie aanmaken wel, maar het zichtbaar krijgen op de shop pagina … nee, het lukt me niet. Ik heb geen idee welk menu ik moet selecteren om het links op de pagina zichtbaar te krijgen

 6. Hoi

  Deze hulp voor de setup van woocommerce is erg handig, heeft me al ver geholpen. er is echter iets waar ik niet uit kom.
  Ik wil op product categorie pagina’s een heel verhaal plaatsen met uitleg over de artikelen, soms een afbeelding of een video. En een lees meer button
  Maar de editor staat geen layout toe. alleen platte tekst.
  Hoe kun je hier toch een mooie beschrijving zetten?

  alvast bedankt!

Geef een reactie