Inloggen:

WooCommerce productcategorieën toevoegen

WooCommerce productcategorieën toevoegen

Door productcategorieën aan te maken in je WooCommerce webshop, kun je ervoor zorgen dat je website goed overzichtelijk blijft voor je bezoekers.

Met productcategorieën geef je namelijk je bezoekers de mogelijkheid om meteen in een bepaalde richting te zoeken.

Geef je deze optie niet en verkoop je veel verschillende producten, dan zullen je bezoekers al snel door de bomen het bos niet meer zien.

Vandaar dat ik jullie in dit artikel laat zien hoe je productcategorieën kunt toevoegen aan je WooCommerce webshop.

Video: Hoe je productcategorieën kunt toevoegen

Wil je over mijn schouder meekijken hoe je productcategorieën kunt toevoegen aan je WooCommerce webshop? In onderstaande video leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen en hoe het eruit zal zien wanneer je bepaalde opties kiest.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Heb je na het zien van deze video nog behoefte om de tekstuitleg te lezen of vind je het sowieso fijner om de uitleg in tekst te lezen, dan kun je hieronder verder gaan.

WooCommerce productcategorie toevoegen

Om een productcategorie toe te voegen aan je WooCommerce webshop moet je inloggen op je webshop en naar “Producten -> Categorieën” gaan.

Op de pagina waar je nu op uit komt is direct zichtbaar wat je allemaal moet invullen voor je productcategorie. Het is eigenlijk bijna precies hetzelfde als wat je moet invullen voor een normale categorie in WordPress. Het enige verschil is dat je ook nog een thumbnail kunt toevoegen en het weergavetype kunt aangeven.

Nieuwe productcategorie toevoegen in WooCommerce

Ik zal hieronder uitleggen waar alles precies voor is wat je kunt invullen.

Naam heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Je kunt hier de naam van de productcategorie invullen. Bij Slug vul je eigenlijk wederom de naam in, alleen dan voor in de URL. Het is voor de slug belangrijk dat je alleen kleine letters en koppeltekens gebruikt.

Bij Hoofd kun je aangeven of er een categorie boven de categorie zit die je aan het maken bent, namelijk de hoofdcategorie. Wanneer je bijvoorbeeld een webshop hebt met allerlei producten voor mannen, dan kan kleding de hoofdcategorie voor T-shirts zijn. T-shirts is dan een subcategorie.

Beschrijving heeft net als naam niet echt uitleg nodig. Je kunt hier een beschrijving invullen voor de categorie. Wel moet ik erbij zeggen dat niet alle thema’s de beschrijving die je bij een categorie invult weergeeft. Het is dus zeker niet verplicht om dit in te vullen.

Bij Weergavetype kun je aangeven wat er op de categoriepagina komt te staan voor je bezoekers. De optie “Standaard” is in de meeste gevallen de juiste keuze. In andere situaties wil je wellicht aangeven of alleen de producten of subcategorieën getoond mogen worden of juist beide.

Als laatste kopje heb je Thumbnail, de plek waar je een afbeelding kunt toevoegen voor de categorie. Deze afbeelding wordt gebruikt wanneer je bijvoorbeeld alleen de (sub)categorieën wilt weergeven op een pagina. Verder is het afhankelijk van het thema of het ook nog op de categoriepagina zelf wordt getoond.

Nu je alles hebt ingevuld kun je op “Nieuwe productcategorie toevoegen” klikken.

Top, je hebt nu een productcategorie toegevoegd aan je WooCommerce webshop. Je hebt nu de mogelijkheid om bij het aanmaken van een product deze categorie te selecteren.

Productcategorie toevoegen aan het menu

Het is vrij logisch dat je de productcategorieën die je hebt aangemaakt voor je WooCommerce webshop wilt toevoegen aan het menu. Op deze manier geef je bezoekers direct de mogelijkheid om door je webshop te navigeren.

Om een productcategorie toe te voegen aan het menu zal je naar “Weergave -> Menu’s” moeten gaan.

Wanneer je geluk hebt zie je aan de linkerkant meteen productcategorieën staan. Je kunt hierop klikken, waarna de productcategorieën zichtbaar worden. Het is vervolgens alleen een kwestie van een vinkje zetten bij de productcategorieën en op “Aan menu toevoegen” te klikken.

WooCommerce productcategorie aan het menu toevoegen in WordPress

Help, Ik zie productcategorieën niet staan

Zie je productcategorieën niet staan op deze pagina? Je kunt dit zichtbaar maken door rechtsboven op “Scherminstellingen” te klikken en vervolgens een vinkje te zetten bij productcategorieën.

WooCommerce productcategorie zichtbaar maken bij het menu in WordPress

Het werkt vervolgens precies hetzelfde zoals het normaal ook bij het menu gaat. Wil je meer informatie hoe je menu’s kunt maken en beheren? Bekijk dan ook het artikel WordPress menu maken en beheren.

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

85 reacties

 1. Hi Maikel,
  Sinds vandaag ben ik ineens mijn categorie omschrijvingen in mijn webshop kwijt.
  Ze staan nog wel gewoon in het systeem, maar online is alles weg. Alleen de artikelen staan er nog op, maar verder geen aanvullende tekst meer op de categorie pagina.

  Weet jij hoe dit kan? En waar ik dit weer terug kan draaien, zodat ik die teksten wel zichtbaar heb?

  Alvast heel erg bedankt voor de moeite.

  1. Wellicht dat dit is gekomen door een thema update. Misschien dat het in de thema opties als instelling staat om de categoriebeschrijving weer aan te zetten, daar zou ik als eerste naar kijken aangezien het er voorheen altijd was.

 2. Hoi Maikel het toevoegen van categorieën gaat nu goed dankzij jouw duidelijke video’s, maar ik wil sommige producten in meerdere categorien plaatsen. In de permalink wel ik graag het hoofdcategorie en die heb ik ook als primair aangevinkt. Toch staat er in de link dan precies de andere categorie die ik juist niet in die link wel hebben. Weet jij hoe ik dat kan oplossen?

  1. Je zal even moeten kijken wat de logica van WooCommerce is aan het toewijzen van welke categorie. Bijv. Wat als je eerst een product publiceert in alleen de juiste categorie en daarna ook toevoegt aan een andere categorie? Zelf zorg ik altijd dat alles altijd maar in 1 categorie past, dus hier heb ik niet echt ervaring mee verder.

 3. Hoi,

  Bij sommige artikelen die in mijn webshop (impressie) staan staat er “nieuw” bij, links bovenin.
  Hoe haal ik dat weg?

  Alvast bedankt!

  1. Vermoedelijk is dit een optie van het thema, dus ik zou hier het eerst kijken. Een andere mogelijkheid is om dit met CSS te verbergen als hier geen optie voor is om het uit te schakelen.

 4. Hi, bedankt voor de uitleg. Ik heb een vraagje. Als ik een categorie selecteer, worden die producten getoond met hele andere lettertypes en ander knoppen. Waar kan ik dat goed zetten?

 5. Hoi Maikel,

  Ik wil graag de productbeschrijving toevoegen aan de e-mail ‘ Nieuwe bestelling ‘. Kan dit & zo ja, hoe?

  Groet Julia

 6. Hi! Je video’s hebben mij heel erg geholpen, bedankt daarvoor! Er is echter een probleem waar ik al een paar dagen mee loop te stoeien en ik kom er maar niet uit. Hopelijk kun jij mij helpen.

  De product categorieën lijst in de winkel zijbalk op mijn shoppagina (https://designdraak.nl/shop/) worden op de desktop netjes weergegeven (links naast alle producten). Op mobiel wordt de product categorieën lijst echter onder alle producten weergegeven, wat niet gebruiksvriendelijk is.

  Enig idee wat ik op welke locatie kan aanpassen om ervoor te zorgen dat de product categorieën lijst op mobiel boven alle producten wordt getoond? In de Customizer staat deze lijst al boven ‘alle producten’ in de volgorde, maar dit werkt dus niet.

  Alvast bedankt voor de moeite! 🙂

  1. Dit komt omdat de sidebar standaard altijd onder de content wordt getoond. Wanneer je dit niet kunt wijzigen in de instellingen, zal je dit met code moeten bewerkstelligen en is het niet een druk op de knop.

 7. Hallo,

  Ik zie dat je hier veel mensen hebt geholpen dus ik hoop dat je mij ook kan helpen met mijn vraag.

  Een tijd geleden heb ik alle productcategorieën in één menu gezet om hier op te kunnen filteren (te zien op de website https://sar-petfood.nl/assortiment/). Dit werkte in eerste instantie, maar nu sinds een week werkt het niet meer en kan ik niet meer filteren op productcategorieën. Daarnaast werken mijn tags ook niet meer. Kan dit komen doordat ik bezig ben met de website vertalen via Polylang? Wat kan ik doen zodat mijn productcategorieën en tags het weer doen?

  Met vriendelijke groet,

  Lindsey-Romee van der Sar

 8. Hoi Maikel,

  Je hebt mij vaker goed geholpen dus ik hoop dat je mij hiermee kan helpen. Ik heb een webshop met verschillende producten en verschillende categorieën. Van een aantal productgroepen / categorieën wil ik de voorraad aantallen zichtbaar voor klanten hebben. Van de andere productgroepen / categorieën wil ik alleen dat de klant ‘voorraad’ ziet ziet staan. Is hier een plugin of oplossing voor?

 9. Beste Maikel,
  Een vraagje: ik heb op mijn shoppagina diverse automerken staan. Nu heb ik van bepaalde merken meer onderdelen dan van andere. Wat ik graag wil maar wat mij niet lukt is dat ik in de categorieën waar ik veel onderdelen heb, bijvoorbeeld Alfa Romeo, eerst nog een onderverdeling in types auto wil maken en wanneer je daar dan op klikt vervolgens de onderdelen te zien krijgt.
  Dus in de webshop Alfa Romeo aanklikken, dan Alfasud aanklikken en dan pas de producten van de Sud ziet. Weet jij of dat kan en hoe dat kan? Alvast dank.

 10. Ik wil graag de optie “Shoppen per categorie” uitbreiden staat nu standaard op 3 maar ik zou er daar graag nog een paar aan toevoegen, weet jij hoe ik dit voor elkaar kan krijgen ???
  Bij voorbaat dank

  1. Ik snap niet helemaal wat je wil (is het een widget of iets anders?). Vaak worden categorieën alleen getoond als er producten in staan. Als ik in het menu kijk zijn er meerdere categorieën leeg, dus waarschijnlijk zal dat het zijn.

 11. Beste Maikel,

  ik zou graag het volgende willen maar kom er niet uit.

  Ik heb een groep Tuin Accessoires met hieronder
  een aantal subgroepen. Echter wil ik onder Tuin Accessoires ook de groep Parasols en toebehoren en hier zit weer een onderverdeling in met subgroepen.
  Echter laat Woocommerce deze hele groep Parasol en toebehoren dan niet meer zien in de groep Tuin Accessoires.

  Ik hier een oplossing voor of is dit een beperking van Woocommerce?

  1. Ik heb het even getest op een testwebsite hoe WooCommerce reageert in een standaard installatie met subgroepen voor een subgroep. Hier worden alle producten van de subgroepen en daar weer de subgroepen van wel gewoon getoond. Ik durf niet te zeggen wat er bij jou gaande is dat het niet zo is, maar het is dus in ieder geval geen beperking in WooCommerce.

 12. Hallo Maikel!

  Sinds een laatste update zijn ook alle subcategorieën ineens zichtbaar geworden op mijn homepage. (catagoriepagina)
  Ik wil alleen de Hoofdcategorieën zichtbaar hebben op de homepage. Zoek me suf naar een oplossing maar helaas niet te vinden. Heb jij hier een oplossing voor? http://www.tekst-shop.nl.

  Mvg Martijn

 13. Ik heb een winkelpagina waar ik een bepaalde categorie producten wil tonen. Daarnaast heb ik een pagina en menuknop aangemaakt die een andere categorie moet laten zien. Dit laatste werkt, maar nu worden de producten van deze andere categorie ook op de winkelpagina getoond. Hoe kan ik dit aanpassen (dat dus niet alle producten / categorieën getoond worden op de winkelpagina)?

   1. Mocht je wel veel categorieën willen tonen maar 1 categorie dus niet zichtbaar maken? Die wil je namelijk beschermen met een wachtwoord. Sommige mensen mogen deze producten zien.

 14. Hi Maikel,
  Super handig je uitleg, dank je wel! We hebben zojuist bij alle categorieën een beschrijving toegevoegd als zijnde SEO tekst. Het is echter zo dat deze helaas, bij thema Trebol, niet op de pagina zichtbaar worden. Heb jij enig idee hoe dit kan?
  Groet,
  Stephanie

  1. Het is inderdaad afhankelijk van het thema of de beschrijvingen worden getoond op de categoriepagina. Wellicht dat je het in de thema-instellingen in kunt schakelen en anders zou je dit in het thema moeten bouwen.

 15. Beste Maikel,

  Ik wil meerdere (6) wijnen als één product toevoegen op mijn site. Als een verzamelbox zegmaar. Hoe doe ik dat? Het lukt niet om meerdere artikelnummers toe te voegen in één product.

  1. Nee, het is ook niet mogelijk om meerdere artikelnummers voor een product in te voeren. Dus wanneer de artikelnummers echt belangrijk voor je zijn, zal dit vermoedelijk maatwerk zijn om erin te bouwen.

 16. Hoi Maikel,
  Allereerst bedankt voor al je goede uitleg en tips. Tot nu toe heb ik er veel aan gehad! Alleen nu kom ik er niet uit, ik hoop dat je me kan helpen.
  Ik heb een productcategorie (brouwerijen) toegevoegd aan mijn menu en dat ziet er goed uit. Omdat het er nogal veel zijn, zou ik het liefst op deze pagina alleen de titels zien en geen thumbnails.
  Liefst mag ook nog het aantal bieren in de subcategorie verwijderd worden, wat er nu dikgedrukt achter staat.
  Is dit mogelijk (op een hopelijk niet al te moeilijke manier)?

  Bedankt alvast!

   1. Bedankt voor je antwoord. Is dit redelijk makkelijk te doen (wijst dit zichzelf als ik de CSS code zie)? Of kan ik er als halve leek maar beter vanaf blijven?

   2. Je hebt wel enige kennis nodig van CSS om dit te bereiken. Wanneer je het in Customizer -> Extra CSS plaatst weet je in ieder geval precies wat je gedaan hebt en kun je het altijd weer weghalen.

 17. Oh chips ik dacht het goed te hebben gedaan maar nu staat de homepage vol met categorieen en in de shop niks meer. Ik kan niet meer terug halen wat ik fout heb gedaan hellup.

 18. Dag Maikel,

  Ik wil in de shop als eerste alleen de categorieën weergeven zodat men daarop kan klikken om bij de desbetreffende producten te komen. Nu wordt beide weergegeven terwijl ik dat niet aangeef. Wat doe ik fout?

  Gr.,
  Marco

  1. Je kunt dit alleen aanpassen door naar “Weergave -> Customizer -> WooCommerce -> Productcatalogus” te gaan en dan bij winkelweergave voor “categorieën weergeven” te gaan. Indien dit goed staat ingesteld zit het wellicht in de thema opties van jouw thema.

   1. Super, zo simpel kan het zijn. Bedankt! Dan een andere vraag. Er zijn per artikel meerdere keuzemogelijkheden. (kleur, soort materiaal, sluitingen enz.) Moet ik dan voor alles aparte prijzen inbrengen? Er zijn ook sites die er achter hebben staan, bv + 2,50 oid. Dan worden de extra verhogingen er bij opgeteld. Is dat hier ook mogelijk?

    1. Wow geniaal, hier was al weken naar op zoek! Gelukkig had Vevida me de juiste link voor je info gestuurd!

   2. Dag Maikel, ik ben ook aan ’t stoeien met de categorieën. Bij “Weergave -> Customizer -> WooCommerce -> Productcatalogus” staat netjes “categorieën” en aangezien ik geen thema heb zou’t daar inderdaad wel eens aan kunnen liggen. Heb je enig idee hoe ik toch eerst de categorieën in m’n webshop krijg?

    1. Iedereen heeft een thema, dat kan namelijk niet anders bij WordPress. Jij hebt Divi zo te zien, dus je zou in de instellingen van Divi kunnen kijken (dit zijn er heel veel).

 19. Goedemorgen,

  Momenteel heb ik mijn product categorieën aangemaakt. Nu zie ik in de frontend dat mijn aantal geel gemarkeerd is. Ik dacht uit ervaring met eerdere websites dat ik een bepaalde code in het thema moest plaatsen. Helaas kan ik deze nergens meer vinden. Kan iemand mij hier mee helpen?

 20. Hallo,

  Is het mogelijk om verschillende categorieën aan te maken op de pc en dan te importeren in Woocommerce? We hebben op onze webshop honderden hoofdcategorieën met vele subcategorieën waardoor dit gigantisch veel werk is om dit stuk voor stuk te doen. De opbouw van alle subcategorieën is in principe hetzelfde dus als dit op de een of andere manier kan scheelt het heel veel werk.

  Ik ben benieuwd!

  Groeten Bart

 21. Beste
  Ik heb een vraagje.
  Hoe krijg ik de foto’s van de categorieën op mijn home pagina groter.
  Alvast bedankt.
  Mvg Annick

 22. Hi Maikel,

  Dank je wel voor je uitleg. Ik heb een vraagje. ik heb een klein webshopje met 7 producten, verdeeld in 3 categorieën in de webshop. Daardoor wordt de /product-categorie/ tussen gevoegd.

  Op de website zelf heb ik die pagina’s ook aangemaakt. Want daar staat dan meer tekst op. Wat is nu wijsheid (ook uit SEO oogpunt) de pagina’s uit de webshop en website integreren? of zo laten?
  Hoe kan ik dan zorgen dat in de breadcrumble van de webshop de verwijzing naar de andere categoriepagina gaat?

  https://www.strekkussen.nl/skin-med-strekkussens/autokussen/

  https://www.strekkussen.nl/product-categorie/skin-med-strekkussens/autokusssens/

  1. In dit geval is het misschien handig om de producten op de pagina met de meeste tekst/informatie te plaatsen. Je kunt dit met een shortcode doen. Twee pagina’s die eigenlijk over hetzelfde gaan is niet aan te raden en dan concurreer je met je eigen pagina’s, omdat Google ook niet meer weet welke nou het belangrijkst is.

   1. Dank je wel. Hoe kan ik in de webshop de categorie in de breadcrums aanpassen naar de pagina’s van Wordpress ?

    Groet, Cathelijne

 23. Hi Maikel,

  ik heb een groot aantal artikelen via excel geupload.
  Maar door verkeerde koppeling zijn deze niet gekoppeld aan hoofdgroep, subcategorie 1 en subcategorie 2 (in mijn geval) .
  Nu wil ik het geheel bestand tegelijk koppelen aan de juiste onderverdeling…
  Hoe doe ik dit? Ik neem aan het productnummer en de categorieën in het bestand koppelen en uploaden… maar ik weet niet hoe (en waarmee) ik dit moet koppelen en welke stappen te doorlopen?

  1. Met de import/export functie? Het best kun je 1 product goed maken en deze exporteren, zodat je precies ziet hoe alles hoort te staan. Vervolgens kun je dit op een goede manier doorvoeren.

 24. Als ik een product toevoeg aan een subcategorie is deze ook automatisch in de hoofdcategorie zichtbaar. Hoe kan ik dat aanpassen?

 25. Is er een mogelijkheid om de beschrijving van de product categorieen zowel boven als onderaan de pagina te krijgen? Als ik nu tekst toevoeg, dan zet hij hem standaard bovenaan de pagina.

 26. Video heeft mij enorm geholpen, vriendelijke en rustige uitleg, top bedankt !

 27. Hoi maikel,wordt er gek van ,het zal heel simpel zijn,maar ik krijg de nwe productcategorieen niet zichtbaar op mijn homepagina .
  Zijn aangemaakt maar vind ze ook niet terug in het menu,heb ik nu een hele berg items in mijn webshop gezet met een categorie die nergens op de site terug te vinden is?
  mvg Stef

  1. de producten staan wel netjes in de lijst”producten” met categorie erbij maar dus niet op de hoofdpagina bij de categorieen.

 28. Goedemiddag,

  Is het ook mogelijk om de omschrijving van catogarieen onderaan de pagina te plaatsen, onder de producten. Nu word het bovenaan de pagina getoond.

 29. Hallo,

  Handige tips! Bij mijn webshop is sinds kort de categorie optie weg gevallen. Eerder kwam je in mijn shop direct op de pagina ‘categorieën’, nu zijn de categorieën weggevallen en zie je alle producten door elkaar staan. De productcategorieën bestaan wel nog gewoon onder Producten>Categorieën.

  Heb je hier tips voor om de categorieën weer te activeren? Ik hoor het graag.

  Groet Jet

 30. beste,

  Als ik categorieen op de pagina toon, dan wordt het aantal in deze rubriek aangegeven met geel… Ik heb de artikel voorraad op uit staan.
  Kunt u mij de gouden tip geven?

  1. Dit kun je aanpassen door de volgende code in het functions.php-bestand van je thema te plaatsen.

   /**
   * Hide category product count in product archives
   */
   add_filter( 'woocommerce_subcategory_count_html', '__return_false' );

 31. ik krijg dit totaal niet rond! die categorie aanmaken wel, maar het zichtbaar krijgen op de shop pagina … nee, het lukt me niet. Ik heb geen idee welk menu ik moet selecteren om het links op de pagina zichtbaar te krijgen

 32. Hoi

  Deze hulp voor de setup van woocommerce is erg handig, heeft me al ver geholpen. er is echter iets waar ik niet uit kom.
  Ik wil op product categorie pagina’s een heel verhaal plaatsen met uitleg over de artikelen, soms een afbeelding of een video. En een lees meer button
  Maar de editor staat geen layout toe. alleen platte tekst.
  Hoe kun je hier toch een mooie beschrijving zetten?

  alvast bedankt!