10 veelgestelde WordPress vragen door beginners

10 veelgestelde WordPress vragen

Sinds 2011 help ik met Webtalis mensen die een WordPress website hebben.

Door de jaren heen heb ik allerlei verschillende soorten vragen gekregen en een aantal daarvan worden keer op keer gesteld.

In dit artikel zal ik daarom 10 veel gestelde WordPress vragen behandelen en geef ik natuurlijk het antwoord op de vraag.

#1 Ik zie niets over plugins op mijn WordPress site

Dit kan een aantal redenen hebben. Zo kan het zijn dat je niet de beheerder bent van de website en je gebruikersaccount niet voldoende rechten heeft om wat met plugins te mogen doen.

Het kan ook komen omdat je een WordPress.com website hebt. Op WordPress.com is het niet mogelijk om plugins te installeren, terwijl dit bij de WordPress.org versie wel mogelijk is.

Zie je wel de mogelijkheid om plugins te installeren, maar krijg je het niet geïnstalleerd? Bekijk dan het artikel Waarom kan ik geen WordPress plugin installeren.

#2 Hoe krijg ik een video in een artikel?

Dit is eigenlijk super eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de link van een video kopiëren en deze plakken op een enkele regel in een bericht of pagina. WordPress zal vervolgens automatisch zorgen dat de video geladen wordt.

Bekijk ook het artikel Hoe je YouTube video’s kunt embedden op je WordPress website. In dit artikel laat ik je precies zien hoe het werkt.

#3 Kan ik WordPress berichten inplannen?

Ja, het is mogelijk om berichten in te plannen. Je kunt dit instellen door het artikel te bewerken en rechtsboven naar de box “Publiceren” te gaan. Je zal hier naast “Onmiddellijk publiceren” een knopje “Bewerken” zien staan.

Wanneer je hierop klikt krijg je de mogelijkheid om de datum en tijd aan te passen, zodat je een bericht kunt inplannen.

WordPress datum inplannen

Bekijk voor nog meer informatie en een video van hoe je dit kunt doen het artikel WordPress berichten inplannen.

#4 Hoe kan ik “Geen categorie” verwijderen in WordPress?

Zie je geen “Verwijderen” staan zoals je bij alle andere categorieën wel ziet? Dit komt omdat “Geen categorie” dan de standaard berichtcategorie is op je website.

Je kunt de standaard berichtcategorie wijzigen door naar “Instellingen -> Lezen” te gaan en een andere categorie te selecteren naast het kopje “Standaard berichtcategorie”.

Standaard WordPress categorie wijzigen

Je zal vervolgens bij de categorieën overzicht de mogelijkheid krijgen om “Geen categorie” te verwijderen.

Geen categorie verwijderen in WordPress

#5 Hoe kan ik in WordPress een favicon instellen?

De kleine afbeelding naast de website titel in je browser heet een favicon. Je kunt dit tegenwoordig vrij eenvoudig in WordPress instellen door naar “Weergave -> Customizer” te gaan en dan op “Site-identiteit” te klikken.

WordPress site-identiteit favicon

Vervolgens kun je een favicon instellen door bij het gedeelte “Favicon” een afbeelding te uploaden en te selecteren.
Mocht je graag in beeld willen zien hoe je het kunt instellen, dan kun je het artikel WordPress Favicon instellen op je website bekijken.

#6 Hoe krijg ik een lees verder knop?

Op je homepage en blogpagina wil je vermoedelijk geen volledige artikelen tonen. Een kort stukje met een lees verder knop is in veel situaties handiger.

Om te zorgen dat bezoekers op lees verder (of een iets andere benaming) kunnen klikken, kun je de lees-meer-tag functie gebruiken in WordPress.

Het is een kwestie van naar de plek gaan waar de lees verder knop moet komen en op de volgende knop drukken in de editor.

lees-meer-tag invoegen in WordPress

#7 Hoe maak ik een galerij in WordPress?

Om een galerij te maken in WordPress kun je de ingebouwde galerij functie gebruiken. In het artikel WordPress Galerij maken laat ik je precies zien hoe dit werkt.

Verder zijn er ook allerlei verschillende plugins te vinden waarmee je een galerij kunt maken. Mocht je niet helemaal tevreden zijn over de standaard galerij functie, dan zou je kunnen kijken naar Foo Gallery.

#8 Hoe maak ik formulieren in WordPress?

Om formulieren te maken voor bijvoorbeeld je contactpagina zal je een extra plugin moeten installeren. Met de plugin Contact Form 7 kun je vrij eenvoudig simpele formulieren maken. In het artikel Contactformulier voor WordPress laat ik je precies zien hoe het werkt.

Wanneer je geavanceerde formulieren wilt maken kun je beter kijken naar de plugin Gravity Forms. Ook van deze plugin laat ik je precies zien hoe je ermee kunt werken in een artikel. Bekijk hiervoor het artikel Gravity Forms, de beste formulieren plugin voor WordPress.

#9 Hoe maak je een tabel in WordPress

Tabellen kun je altijd maken met behulp van HTML. Wil je echter niks te maken hebben met vreemde codes, dan zou je naar de plugin TablePress kunnen kijken.

Je kunt dan een tabel aanmaken en deze eenvoudig invullen zoals je hieronder kunt zien.

WordPress tabel invullen

Wil je meer informatie over hoe de plugin precies werkt? Bekijk dan het artikel WordPress tabel maken en invoegen.

#10 Kan ik terug naar een vorige versie van een bericht?

Ja, WordPress slaat elke keer een revisie op wanneer je een bericht bijwerkt of opslaat als concept. Verder slaat WordPress ook regelmatig automatisch je berichten en pagina’s op wanneer je ermee bezig bent. Op deze manier is de kans een stuk kleiner dat je een keertje wat kwijtraakt.

Wil je terug naar een oude versie van een bericht, dan kun je rechtsboven in de box “Publiceren” op bladeren klikken dat naast het woord “Revisies” staat.

Revisies in de publiceren box

Meer informatie of revisies kun je lezen in het artikel Revisies in WordPress.

11. Welk thema gebruik je?

Dit is een bonusvraag omdat deze vraag maandelijks aan mij gesteld wordt. Ik maak gebruik van het thema Marketers Delight. Wel moet ik zeggen dat ik de nodige aanpassingen heb gedaan en het zeker niet sprekend meer op het origineel lijkt.

Wanneer je interesse hebt in dit thema en hulp nodig hebt, dan kun je mij altijd inhuren.

Tot zover de vragen die regelmatig voorbij komen. Heb jij nog een vraag die niet beantwoord is? Je mag deze altijd stellen.

9 reacties

 1. Ingelogd is dat eenvoudig nodig. Klik op account wisselen en dan op account toevoegen. Zo is het bij mij. Als dit bij jou anders is, dan zou ik als ik jou was googelen naar hoe je een nieuw account kunt toevoegen.

 2. Hallo Maikel,

  Je website vind ik heel nuttig voor wordpress vragen. Maar zou je me ook kunnen zeggen hoe en waar ik een tweede youtube kanaal met één account kan maken?
  Ik kan het nog niet vinden. Eerst was het wel mogelijk, maar nu nog?

 3. Hallo Maikel,
  Leuke en handige tips steeds.
  Maar in 1 van de andere tips stond iets van WP super cache.
  Had deze geinstalleerd (en weer verwijderd)
  Sindsdien heb ik een probleem als ik iets aan de website verander.
  Bijvoorbeeld logo hoger of lager.
  Dan zie ik pas na 15 tot 25 minuut de verandering op de website.
  Bij elke verandering moet ik steeds wachten…..
  Schijnt een cache probleem te zijn volgens mijn hosting bedrijf en had het ergens gelezen op google.
  Op de mac (safari en firefox) heb ik al cache leeggemaakt maar probleem blijft.
  Noodgedwongen ergens een windows pc vandaan gehaald en daar is het probleem niet.
  Dit probleem begon toen ik deze plugin heb geinstalleerd en weer verwijderd heb.

  Errug vervelend dit.

  Weet jij hier een simpele oplossing voor, ik kan het jammer genoeg niet vinden.

  Bij voorbaat dank,
  Groeten,
  Ed

  1. Wanneer het alleen op je mac is en er op andere computers geen problemen zijn, dan zal het niet aan de plugin liggen die je er ondertussen ook al vanaf hebt gehaald. Ik heb op mijn Mac in Firefox altijd nog een extra extensie, namelijk de Empty Cache button. Wanneer ik ooit iets heb wat blijft hangen lost dit het probleem op.

   Het is verder moeilijk te zeggen, wellicht dat een andere plugin iets soortgelijks doet? Maar nogmaals, wanneer het op 1 computer is zal het probleem niet aan de website liggen.

   1. Heb Empty Cache ook in Firefox gezet maar helaas blijft het probleem hetzelfde.

    Voor de rest had ik geen andere plugins geïnstalleerd.
    Blijft een vaag en vervelend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *