WooCommerce producten exporteren en importeren

Wil jij WooCommerce producten exporteren en importeren op een andere (test)website, zonder dat je hiervoor een plugin hoeft te gebruiken?

Sinds WooCommerce versie 3.1 is het mogelijk om gebruik te maken van een ingebouwde functie waarmee je WooCommerce producten kunt importeren en exporteren.

In dit artikel zal ik je uitleggen hoe dit precies werkt, zodat jij er ook probleemloos gebruik van kunt maken.

Video: Producten exporteren en importeren

In onderstaande video kun je over mijn schouder meekijken hoe je producten kunt exporteren, hoe het csv-bestand eruit ziet, hoe je wijzigingen kunt aanbrengen aan bestaande producten en hoe je deze weer kunt toevoegen en hoe je gloednieuwe producten kunt importeren.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Ik hoop dat de video duidelijk genoeg voor je was. Aangezien het fijn is om zowel beeldmateriaal als tekst te hebben, volgt hieronder ook nog de uitleg in tekst.

Over de WooCommerce import/export functie

WooCommerce heeft een ingebouwde product CSV export- en importeerder. Je kunt hiermee honderd of wel duizenden producten importeren of exporteren met een enkel CSV-bestand.

Deze ingebouwde functionaliteit geeft ondersteuning aan alle producttypes, dus ook aan variabele producten.

De export/import functionaliteit kan je uitstekend gebruiken wanneer je in een keer meerdere producten wilt exporteren en importeren tijdens het maken van een WooCommerce webshop. Eigenlijk moet je alleen even weten hoe het CSV-bestand eruit ziet, zodat je op deze manier alles direct op de juiste manier kunt toevoegen. Het hoeft dan nog niet eens op een andere website te hebben gestaan.

Verder kun je met deze functionaliteit ook tijd besparen om de productinformatie te updaten van tien, honderd of wel duizenden producten. Naast alleen nieuwe producten importeren, kun je namelijk ook aangeven dat de bestaande producten geüpdatet moeten worden aan de hand van de informatie in het CSV-bestand. Zo kun je onder andere eenvoudig prijzen updaten.

Hoe kan ik WooCommerce producten exporteren?

Om WooCommerce producten te exporteren kun je naar “Producten” gaan. Je zal hier bovenaan het productoverzicht de knop “Exporteren” zien staan als derde knop.

Producten importeren/exporteren

Eenmaal op de knop gedrukt, kom je op een pagina uit waar je een aantal dingen kunt instellen. Het gaat dan met name om wat je precies wilt exporteren.

Je hebt bij “Welke kolommen moeten geëxporteerd worden?” de mogelijkheid om niks in te vullen, waardoor alle kolommen geëxporteerd zullen worden. Wil je een aantal specifieke kolommen exporteren, dan kun je klikken in het veld en selecteren welke kolommen je wilt exporteren. Dit kan bijvoorbeeld de productnaam en de reguliere prijs zijn.

Bij “Welke producttypes moeten geëxporteerd worden?” is het verhaal eigenlijk precies hetzelfde. Selecteer je niks, dan worden alle verschillende producttypes geëxporteerd. Wil je alleen alle simpele producten exporteren, dan kun je in het veld klikken en moet je simpel product selecteren.

Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat bij “Welke productcategorie moet worden geëxporteerd” je kan filteren op productcategorie. Het is dus super eenvoudig om per categorie aan het werk te gaan. Wanneer je niks selecteert exporteer je alle productcategorieën en anders exporteer je alleen de producten uit de categorieën die je wel geselecteerd hebt.

Verder heb je ook nog de optie “Aangepaste meta exporteren“. De meta data waar het in dit geval over gaat is meestal informatie bij de producten van andere plugins. Heb je dus een plugin geïnstalleerd waar WooCommerce niet standaard bekend mee is, dan kan het lonen om alle aangepaste meta te exporteren om niks kwijt te raken.

Eenmaal alles naar wens ingesteld, zou het er als volgt uit kunnen zien:

WooCommerce export bestand genereren

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is op de paarse knop “CSV genereren” klikken en het exportbestand wordt gemaakt.

WooCommerce CSV genereren van de producten

Wanneer het allemaal goed gedraaid heeft krijg je nu in beeld dat je het CSV-bestand kunt downloaden en opslaan. Je kunt hierna de exporteer-pagina verlaten, aangezien je het CSV-bestand van je WooCommerce producten in handen hebt.

Hoe kan ik WooCommerce producten importeren?

Voordat je ook maar iets doet, wil ik iets duidelijk maken om problemen te voorkomen. Je kunt in WooCommerce bestaande producten bijwerken en nieuwe producten toevoegen. Maak voor beide opties een apart bestand. Je kunt namelijk niet twee dingen tegelijkertijd met een bestand en het zou zonde zijn als producten dubbel in je webshop komen te staan.

Om producten te importeren in WooCommerce heb je altijd een CSV-bestand nodig. Wanneer je producten hebt geëxporteerd van een andere WooCommerce webshop, zal je het goede bestand al in je handen hebben. Het is ook een optie om producten uit je eigen webshop te exporteren, puur om te zorgen dat je een goed bestand hebt.

Mocht je nieuwe producten willen toevoegen, dan kun je een CSV-bestand maken en zal je hier alle productgegevens in moeten zetten. Het moet alleen wel op de juiste manier opgebouwd worden, zodat het goed gaat met importeren.

Wil je bestaande producten bijwerken? Dan heb je sowieso al een exporteerbestand gemaakt waar je gebruik van kunt maken. Het enige wat je in dit bestand moet doen is alle wijzigingen doorvoeren.

Indien je geen CSV-bestand hebt die je als voorbeeld kunt gebruiken, dan kun je het het Product CSV Import Schema bekijken. Hier staat alle informatie in die je nodig hebt om een goed CSV-bestand te maken.

Tip: Afbeeldingen moeten al van te voren zijn geüpload of ergens anders online moeten staan om goed geïmporteerd te worden in je WooCommerce webshop.

WooCommerce producten importeren

Om producten te importeren in WooCommerce kun je naar “Producten” gaan. Op deze pagina zal je bovenaan de knop “Importeren” zien staan, waar je uiteraard op moet klikken.

Producten importeren/exporteren

Zodra je op de importeerknop hebt geklikt kom je uit op de pagina waar je het importproces kunt starten.

CSV-bestand uploaden om WooCommerce producten te importeren

De eerste optie die je te zien krijgt is natuurlijk de optie “Een CSV-bestand op je computer kiezen“. Klik hier op bladeren om een CSV-bestand te uploaden naar je website.

Bij de tweede optie “Bestaande producten bijwerken” kun je aangeven of je bestaande producten wilt updaten of nieuwe producten wilt toevoegen. Zet een vinkje neer als je bestaande producten wilt updaten. Zet geen vinkje neer als je nieuwe producten wilt toevoegen.

Bovenstaande opties zijn eigenlijk de twee opties die je in eerste instantie ziet. Wanneer je op “Geavanceerde instellingen tonen” klikt, zal je nog drie extra opties te zien krijgen.

Zo krijg je de mogelijkheid “Of geef een pad naar een CSV-bestand op je server op:“. Een zeer handige optie wanneer het CSV-bestand bijvoorbeeld te groot is om te uploaden. Je kunt het dan via FTP op de server plaatsen, waardoor de WooCommerce producten alsnog geïmporteerd kunnen worden.

Verder heb je ook nog de optie “CSV-scheidingsteken“. Hier hoef je in principe geen wijzigingen in aan te brengen als je hebt gevolgd hoe het CSV-bestand opgebouwd moet worden. Heb je toch een andere manier gebruikt om kolommen te scheiden, dan kun je dit hier in elk geval aanpassen.

Tot slot heb je de mogelijk “Vorige voorkeuren voor kolomindeling gebruiken“. Deze optie is handig wanneer je niet meer precies weet hoe je de vorige keer met het importeren iets hebt ingesteld voor de kolomindelingen en je wel dezelfde opties wilt houden. Toch handig dat WooCommerce dit zelf voor je kan onthouden.

Als je alles goed hebt ingesteld en het CSV-bestand hebt geselecteerd om te uploaden, kun je op “Doorgaan” klikken. We gaan nu CSV-velden aan producten koppelen.

CSV-velden aan producten koppelen

Wanneer het CSV-bestand succesvol is geïmporteerd, zal je moeten aangeven welke kolommen bij welke velden horen. Alle kolommen die zijn gevonden komen daarom in een overzicht te staan met de kolomnaam en daarnaast de optie bij welk productveld het hoort.

CSV velden aan producten koppelen

WooCommerce probeert automatisch de juiste velden bij de kolomnamen te vinden van je CSV-bestand. Over het algemeen werkt dit prima, maar mocht er iets toch niet helemaal goed staan, dan kun je op het dropdown-menu klikken. Je kunt vervolgens het veld aanpassen naar het juiste veld of aangeven dat deze kolom niet geïmporteerd hoeft te worden.

Alle kolommen die WooCommerce niet kent zullen ook niet geïmporteerd worden. Het is daarom extra belangrijk om altijd goed te controleren of alle velden kloppen en velden aan te passen die WooCommerce niet kent.

Staan alle velden bij de juiste kolomnaam? Super, dan kun je nu onderaan de pagina op de knop “Importeerfunctie uitvoeren” klikken.

Wachten tot de importeerfunctie is uitgevoerd

Het is nu alleen nog een kwestie van geduld hebben totdat alle producten netjes in je WooCommerce webshop geïmporteerd zijn.

WooCommerce producten aan het importeren

Zodra de importeerfunctie volledig is uitgevoerd, krijg je te zien hoeveel producten er zijn geïmporteerd. Mochten er producten niet goed geïmporteerd kunnen worden, dan krijg je dit samen met de reden te zien.

WooCommerce producten importeren afgerond

In de afbeelding hierboven kun je bijvoorbeeld zien dat er 50 producten met succes zijn geïmporteerd. 3 producten zijn echter ook mislukt. Door op “Logbericht voor importeren bekijken” te klikken, kun je zien waarom deze 3 producten niet zijn geïmporteerd. In dit geval komt het omdat er een ongeldige of dubbele SKU is ingevuld. Dit zal aangepast moeten worden om deze 3 producten alsnog te importeren.

Hoe kan ik snel WooCommerce producten updaten?

Wanneer je hierboven alles goed hebt gelezen, dan weet je waarschijnlijk al hoe je WooCommerce producten snel kunt updaten. Toch wil ik het nog even apart voor je beschrijven, gewoonweg omdat je ontzettend veel tijd kunt besparen door producten op deze manier te updaten.

Jij als webwinkeleigenaar kunt de CSV importeerfunctie gebruiken om bestaande producten te updaten met nieuwe informatie. Denk aan het aanpassen van de prijzen, de verzendklassen aanpassen en dat soort dingen.

Om dit te doen kun je een CSV-bestand van je WooCommerce producten exporteren met het ID van je producten en de kolom die je zou willen aanpassen (bijvoorbeeld de prijs). Vervolgens kun je in dit bestand alle aanpassingen doen die je wilt doorvoeren op je website. Gewoon lekker snel vanuit een enkel bestand, zonder dat je telkens van product naar product moet gaan op de website.

Zodra je CSV-bestand helemaal is bijgewerkt, kun je gebruik maken van de importeerfunctie van WooCommerce door naar “Producten -> Importeren” te gaan.

Bestaande producten bijwerken in WooCommerce

Waar je nu op moet letten is dat je een vinkje zet bij de optie “Bestaande producten bijwerken“. Op meer hoef je niet te letten als je WooCommerce producten snel wilt updaten met nieuwe informatie. De rest werkt precies hetzelfde als het normaal importeren van een CSV-bestand met producten voor je WooCommerce webshop.

53 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Beste Maikel,

  top artikel!

  Er rest mij nog wel een kleine vraag; de producten die ik geïmporteerd heb, zijn geprijsd door mijn dropshipping-partner. Deze prijs wil ik graag in bulk, of per categorie vermenigvuldigen. Zodat de klant bij mij (natuurlijk) een meerprijs betaald.

  Zou je mij kunnen vertellen hoe ik dat doe?

  Alvast ontzettend bedankt 🙂

  Met vriendelijke groet,

  Emiel.

 2. Beste Maikel,

  Wat een duidelijke uitleg. Ik heb onlangs producten upgedate dat is allemaal goed gegaan. Alleen nu heeft hij een aantal producten opnieuw gecreëerd. Deze producten zijn niet vindbaar op de sku. Heb ik dan met de import iets niet goed gedaan? Kan ik de producten handmatig aanpassen zodat ze vindbaar worden op sku?

  Met vriendelijke groet,
  Debbie van As

   • Bedankt voor je reactie. Er zijn nieuwe producten gecreëerd. Daarbij staat wel een sku, maar daar zijn ze niet vindbaar op. Hoe zou ik ze dan het beste vindbaar kunnen maken?

 3. Hoi Maikel ,ik heb een linkje gehad van een dropshipping bedrijf en zou via dat linkje alles moeten kunnen invoegen op mijn woocommerce website.
  Na het bekijken van jouw filmpjes van alles geprobeerd maar geen succes helaas,
  Zou je mij kunnen vertellen hoe deze link in mijn webshop te krijgen?

   • zou jij eens willen kijken of het linkje ok is,ik krijg het niet voorelkaar,als ik het covert naar csv en het importeer krijg ik in mijn webshop alleen 597 losse producten zonder beschrijving of fotos

    mvg Stef

    • Je moet ook alles in het juiste format hebben in het CSV-bestand. Nu creëer je volgens mij zelf iets wat je omzet naar een CSV-bestand. Dit werkt niet als het niet de kolomnamen en juiste dingen van WooCommerce heeft. Een product handmatig aanmaken en een export maken geeft je alle juiste kolommen die je nodig hebt.

 4. Handig deze import export functie. Een kleine vraag; Hoe krijg ik de product categorieën mee? Dus niet de gewone maar specifiek de product cats en tags?
  Groeten Pieter

 5. Top zeg! Dit gaat reuze helpen. Alleen je hebt niet laten zien hoe je nieuwe variable producten toe kunt voegen. En dan op zo’n manier dat als je dus een groen shirt kiest, je ook het groene plaatje krijgt voor je aanklikt dat je het wilt kopen. Op de 1 of andere manier gaat dat bij mij niet goed. Ik heb het eerst met de hand allemaal per product aangemaakt en dan een stapel foto’s onderaan toegevoegd van de verschillende kleuren t-shirts.

 6. Dank je wel voor je uitleg, blij mee! Ik heb toch nog even wat vragen;

  Je hebt bij je voorbeeld nieuwe artikelen geimporteerd die al op je lijst stonden maar hoe gaat het importeren van nieuwe artikelen die nog niet eerder zijn ingevoerd en dus niet op een bestaande lijst staan? Ik vraag me bijvoorbeeld af of je dan zelf een ID nummer in moet geven en aan welke eisen dat nummer dan moet voldoen.

  Verder zou ik wel willen weten of je een lijst met alle velden moet importeren om een nieuw artikel in te voeren of dat nieuwe artikelen invoeren ook mogelijk is een met een selectie van velden.

  Zijn nieuw ingevoerde artikelen gelijk gepubliceerd of kun je die ook als concept laten opslaan zodat je nog bewerkingen kan doen zoals foto’s toevoegen?

  Groetjes, Petra

  • Goede vragen, ik heb gelukkig de antwoorden. 🙂

   Nee, een ID-nummer hoef je niet aan te geven. Sterker nog, in mijn video zie je niet dat de ID-nummers overruled worden door WordPress. De oude ID’s waren tenslotte al in gebruik bij de database, dus zijn er andere nummers gebruikt.

   Je hoeft tevens niet alle velden in te vullen. Je hoeft alleen de velden in te vullen die je graag gevuld ziet.

   Het is naar mijn weten niet mogelijk om de producten als concept toe te voegen. Ik heb hier geen veld voor gezien of ik moet er overheen hebben gekeken, maar volgens mij heb ik dit niet gedaan en is er geen status veld.

 7. Hoi! Goed uitgelegd maar ik verkoop op mijn site verschillende affiliate producten. Stel de verkoper past zijn prijs aan of haalt het product uit de verkoop. Dit heb ik dan niet door. Is het mogelijk deze producten automatisch up to date te houden?

 8. Beste Maikel,

  de export ziet er super uit, wat wel handig is.
  Alle kolommen mooi ingevuld waar nodig.
  Als ik dan de import uitvoer, dan maakt hij eigenlijk kopie’s aan en plaatst hij deze boven de originele bestanden.
  In die kopie’s staan geen afbeeldingen, tekst, prijzen, …
  Ligt dit aan de nieuwe update versie 5.0.3?
  Wat kan ik hier aan doen?

  Alvast bedankt!

  Marie

 9. Hoi, Mooie uitleg.
  Ik krijg echter een vreemde melding: “Sorry, this file type is not permitted for security reasons.”
  Terwijl het een csv bestand is gemaakt met een zelfde export functie.
  Enig idee waar de melding van komt?

 10. Is het mogelijk om van een bestaande webshop de volledige producten aantal te kopiëren naar een nieuwe webshop? Op de nieuwe webshop moeten alle producten wel hetzelfde product ID krijgen.

  • Het Product ID wordt meegenomen met het exporteren, maar ik durf niet te zeggen of het op een gloednieuwe website wordt overgenomen. Dit zou je kunnen testen met 1 product. Ik denk dat het goed moet gaan zolang het ID nog niet bezet is door een ander onderdeel van de website.

   Een alternatief is je website klonen, dan zal het sowieso goed staan.

 11. Ik heb een csv-bestand geëxporteerd vanuit WooCommerce.
  Maar als ik het open in Excel dan krijg ik niet van die mooie kolommen zoals jij dat in het filmpje hebt, maar alles staat achter elkaar geschreven met allemaal komma’s ertussen. Wat doe ik fout?
  Hoe krijg ik het in Excel geopend met alles netjes in aparte kolommen?

  Alvast bedankt voor je reactie!

 12. Ik wil via een csv file de prijzen aanpassen van de producten. Ik heb een export gemaakt waarbij ik de ID en de reguliere prijs in mijn CSV file heb staan.
  Wanneer ik hiervan de prijs aanpas en weer importeer, wordt er een nieuw product aangemaakt en niet het bestaande product aangepast.
  Kan je aangeven wat ik anders moet doen?

  • Moeilijk te zeggen zonder het bestand te zien. In principe hoef je van de export alleen de prijskolom aan te passen en verder helemaal niets. Wel moet je voor het importeren een vinkje zetten dat je bestaande producten wilt bijwerken, anders zal het niet werken.

 13. Beste Maikel, mag ik jou vragen hoe ik extra artikel-eigenschappen kan importeren? Een voorbeeld is: tijdsduur: 30 seconden
  Alvast bedankt voor je reactie. mvg Bart

 14. Heel handig en een duidelijke uitleg! Echter als ik ga importeren naar de nieuwe website blijft hij maar hangen/laden. Enig idee hoe dit komt?

 15. Hallo, erg nuttig allemaal.
  Ik heb echter steeds de melding ongeldig product type. Ik weet niet waar en hoe ik dit kan oplossen. Ik heb eerst een export bestand gemaakt en deze verder aangevuld met producten.

  Met vriendelijke groet,
  OW

  • Ik kan vanaf hier ook niet vertellen wat je precies verkeerd hebt gedaan, maar het zal in de kolom tax:product_type zijn. Wellicht heb je hier geen producttype ingevuld of een niet bestaande.

 16. Ik wil switchen van Woo naar Shopify. Ik heb mijn producten geexporteerd, alleen nu zie ik dat de productomschrijving niet in als tekst in de csv wordt opgenomen, maar als met html code erbij. Hierdoor kan ik ze niet goed in shopify importeren.

  Enig idee hoe dit kan of wat ik moet veranderen?

 17. beste maikel,

  ten eerste top dat alles zo duidelijk word uit gelegd ! ga zo door,

  echter zit ik met het volgende? als ik het bestand wil exporteren krijg ik een xml bestand inplaats van een csv? hier door kan ik niet het bestand inporteren op de nieuwe wordpress site? want die wil een csv betand. weet jij een oplossing?

  alvast hartelijk dank.

  groet kelvin

  • Er is voor zover ik weet geen mogelijkheid om het bestandsformaat te kiezen. Gebruik je de officiële functie of een plugin? De uitleg gaat namelijk om de exporteerfunctie ingebouwd in WordPress.

Geef een reactie