WordPress in 2018, versie 5.0 verandert alles

Als het nog mag wil ik je om te beginnen een gelukkig nieuw jaar wensen.

Het eerste artikel van het jaar gaat over WordPress in 2018. Wel zo leuk om mee te beginnen dacht ik zelf.

Wat gaat er met WordPress gebeuren en wat kunnen we verwachten? Natuurlijk is nog lang niet alles duidelijk, maar WordPress gaat langzaam richting versie 5.0, waardoor al wel het een en ander bekend is. Er komen grote veranderingen aan.

Wat kun je van WordPress verwachten in 2018?

Het grootste project voor WordPress in 2018 zal de Gutenberg editor zijn. Met Gutenberg zal de WordPress editor volledig aangepast worden. Iets wat voor veel mensen vast en zeker wennen zal zijn en wellicht in eerste instantie niet goed ontvangen zal worden. We zijn tenslotte zo gewend geraakt aan de huidige editor van WordPress.

Momenteel schrijf je een artikel in de editor en komt alles in 1 blok te staan. Met Gutenberg wordt elke paragraaf, afbeelding, text-widget en noem maar op, gezien als een aparte blok met content. Berichten en pagina’s zullen dus bestaan uit blokken die worden samengevoegd op de voorkant van de website.

De WordPress Gutenberg editor zal er ongeveer als volgt uitzien:

Momenteel is de WordPress Gutenberg editor nog in ontwikkeling en beschikbaar als plugin. Indien je interesse hebt om ernaar te kijken kun je hier de Gutenberg plugin vinden.

Is Gutenberg alleen een nieuwe editor?

Nee, naast dat Gutenberg een nieuwe editor met zich meebrengt, is dit slechts het begin van het hele Gutenberg project. Het komt in 3 stappen. De eerste stap is de editor in vermoedelijk WordPress 5.0.

Na de editor volgen de volgende stappen, die eigenlijk pas voor 2019 ingepland staan. Dit zijn updates met betrekking tot bericht en pagina templates en volledige website aanpassingen. Dit klinkt nog heel globaal natuurlijk, maar heel veel meer weet ik er op dit moment ook nog niet over.

Gutenberg is in elk geval een grote verandering en de bedoeling is natuurlijk wel dat huidige functionaliteiten niet direct kapot gaan bij de update en gewoon blijven werken. Het hoort uiteindelijk nieuwe mogelijkheden te geven aan ontwikkelaars om gebruikers beter te helpen. De tijd zal het allemaal gaan leren.

Wat komt er nog meer in 2018?

Er is nog niet heel veel bekend over andere functionaliteiten in WordPress, maar we kunnen natuurlijk nog verder kijken naar bijvoorbeeld thema’s. Ik denk dat in 2018 thema’s steeds meer gericht gaan worden op “mobile-first”. Steeds meer websites worden bekeken op mobiel en Google geeft ook al wisselende resultaten voor mobiel en desktops. Het zal dus een logische stap zijn als thema’s zich hier steeds meer op richten.

7 reacties

 1. Hallo Maikel, beste wensen voor 2018. Een en ander bestaat al. Thrives themes heeft al geruime tijd een dergelijke editor “thrives architect”genaamd. Hiermee kun je heel precies werken voor pc, laptop, ipad en telefoons. dus op alle apparaten wordt dezelfde artikel aangepast weergegeven op alle apparaten. Werkt eenvoudig.
  Met vriendelijke groet, Marchal

 2. Interessant artikel en nog bedankt hiervoor!

  Ik heb een vraagje: zal de toekomstige versie in conflict komen met thema’s of zal het invloed hebben?

  Groetjes

  cari

  1. Dat zal de tijd leren. 😉
   Het is nooit de bedoeling van WordPress om ervoor te zorgen dat thema’s e.d. niet meer werken. Vermoedelijk blijft het dan ook prima werken. Thema ontwikkelaars krijgen tevens altijd de tijd om het thema helemaal up-to-date te maken zodat het blijft werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *