Inloggen:

Wat is een pagina in WordPress?

Sinds WordPress-versie 1.5 kunnen WordPress-websites naast berichten ook voorzien worden van pagina’s. Een pagina in WordPress is voornamelijk voor statische informatie, zoals contactpagina’s, over mij-pagina’s, disclaimers en dat soort pagina’s.

Dit wil overigens niet zeggen dat je een pagina nooit kunt updaten. Net als bij een bericht kun je een pagina zo vaak updaten als je maar wilt, zodat de informatie op de pagina altijd actueel blijft.

Pagina’s beschikken verder over een aantal kenmerken waar je ze aan kunt herkennen. Zo wordt er normaliter bij pagina’s geen publicatiedata weergegeven, alhoewel dit wel zou kunnen. Een ander verschil, is dat een pagina ook kan beschikken over subpagina’s. Zo kun je bijvoorbeeld een hoofdpagina hebben met ‘Over Ons’ en daaronder een ‘Contactpagina’ hangen.

Pagina’s, in het Engels pages genoemd, beschikken daarnaast ook niet over categorieën en worden uitgesloten van de RSS feed van je website, waar je berichten wel altijd in komen te staan.

WordPress pagina attributenEen ander groot verschil, is dat je bij pagina’s ook gebruik kunt maken van een template. Je kunt pagina-templates altijd aan de rechterzijde vinden in de box “pagina-attributen”. Het kan zeker de moeite waard zijn om eens te bekijken wat voor templates jouw thema beschikbaar heeft.

Een pagina template zorgt ervoor dat je een bepaalde pagina net iets anders kunt vormgeven.

Zo kan jouw thema bijvoorbeeld een pagina-template “full-width” hebben die je kunt selecteren bij jouw pagina. Wanneer je deze template selecteert, zal je een pagina hebben die de volledige breedte in beslag neemt. De sidebar zal dus niet zichtbaar zijn op deze pagina. Dit was uiteraard slechts een voorbeeld van een template, jouw thema heeft wellicht nog een heel wat templates meer.

Waar komen pagina’s te staan op je WordPress site?

Waar een bericht makkelijk terug te vinden is op de blogpagina na het publiceren, is dat bij pagina’s niet het geval. Pagina’s moet je altijd zelf zichtbaar maken op je website.

Om een pagina zichtbaar te krijgen, zou je deze bijvoorbeeld in het menu kunnen plaatsen, in een widget in de sidebar of je kunt in een artikel een link plaatsen richting een pagina. Er zijn dus wel zeker genoeg mogelijkheden om een pagina zichtbaar te maken, het is alleen wel zo dat je dit echt zelf zal moeten doen.

Waar vind je pagina’s?

WordPress Pagina

Pagina’s in WordPress kun je in het beheerdersgedeelte aan de linkerkant in het menu  terugvinden. Om een nieuwe pagina aan te maken kun je naar “Pagina’s -> nieuwe pagina” gaan. Wanneer je op het menu-item “Pagina’s” klikt, kom je bij een overzicht waar je alle pagina’s ziet staan.

Op WordPress kun je overigens ook zelf aangeven welke pagina jouw frontpage moet zijn. Dat kun je selecteren door naar de Customizer te gaan en vervolgens naar Statische startpagina.