Inloggen:

Wat is een WordPress plugin?

WordPress is zeer geavanceerde software om jouw eigen website mee te maken. Nadat je het geïnstalleerd hebt, is er al best het één en ander mogelijk op een website. Maar het allerbelangrijkste om snel en gemakkelijk een WordPress-website op te bouwen, is ongetwijfeld de hoeveelheid plugins die je treft.

Met een WordPress plugin kun je extra functionaliteiten aan je website toevoegen zonder dat je zelf verstand van coderen hoeft te hebben. Mensen die wel kunnen programmeren hebben de WordPress plugins al voor jou in PHP geschreven. Voor bijna iedere functie die je kunt bedenken en wilt toevoegen aan jouw website, is wel een plugin te vinden.

Op het moment van schrijven biedt de gratis plugin catalogus van WordPress al meer dan 58.000 plugins aan. Ik begrijp het goed als je het niet ziet zitten om al die plugins stuk voor stuk bij langs te gaan. Daarom kan ik je aanraden om altijd op de website te zoeken naar wat je wilt en te kijken welke plugin ik daarvoor noem. Dat kan alweer wat tijd schelen.

Mocht je benieuwd zien welke plugins ik op Webtalis gebruik, bekijk dan hier alle WordPress plugins die ik gebruik op Webtalis.

WordPress Plugin

Hoe bereik je de plugins?

Om bij de plugins die geïnstalleerd staan op jouw website te komen, kun je aan de linkerkant in het admin-gedeelte te klikken op plugins. Daar tref je vervolgens de lijst plugins die op jouw website staan. Als de achtergrondkleur blauw is, dan is een plugin geactiveerd en als de achtergrondkleur wit is, dan is de plugin gedeactiveerd.

Als je op zoek wilt gaan naar een nieuwe plugin om op jouw website te installeren, kun je links bovenin op ‘Nieuwe Plugin’ drukken. Je komt vervolgens in het scherm terecht op onderstaande afbeelding.

Plugins Toevoegen

Op de voorpagina treffen we direct al een aantal uitgelichte plugins. Ben je op zoek naar iets heel anders? Dan kun je rechts bovenin een trefwoord intypen. Zodra je een plugin naar jouw smaak hebt gevonden, kun je op installeren drukken.

Wil je dit liever uitgelegd hebben in een video, dan kun je ook altijd het artikel WordPress plugin installeren bekijken.

Het is overigens wel altijd verstandig om goed in de gaten te houden welke plugin je toelaat op jouw website. Er zitten altijd rotte appels tussen de plugins en die wil je nou net niet op jouw website hebben. Sommigen plugins maken jouw website bijvoorbeeld heel erg langzaam.

Het belangrijkste punt om te controleren voordat je de plugin installeert, is wanneer hij voor het laatst is geüpdatet. Als dat al een tijdje terug is, doe je er goed aan om er niet aan te beginnen. Andere indicators zijn door te kijken hoeveel actieve installaties er zijn, of de plugins compatibel is met de laatste versie van WordPress en het aantal sterren dat de plugin heeft.