Inloggen:

Wat is wp-config.php in WordPress?

Zodra je ervoor kiest om WordPress te installeren, zijn er een aantal zeer belangrijke bestanden waar jouw website over moet beschikken. Een van de allerbelangrijkste bestanden die je daarbij tegen kunt komen, is wp-config.php. Dat bestand bevindt zich in de root (map met alle bestanden van je website) van je website en het is van groot belang dat je de wp-config.php altijd goed beschermt.

Belangrijke gegevens

Wp-config.php is een bestandje dat over zeer belangrijke informatie over jouw website beschikt. In het bestandje tref je onder andere de databasenaam aan, de gebruikersnaam, het wachtwoord van de server en de salt key. Het is dan ook ongetwijfeld niet verrassend dat het bestand altijd goed beschermd moet zijn.

Door de gegevens in het wp-config.php-bestand kan er ook verbinding worden gemaakt met de database. Wanneer er in dit bestand de verkeerde databasegegevens staan, zal je op jouw website een database connectie error te zien krijgen.

Wp-config.php bij handmatige installatie

Mocht je ervoor kiezen om WordPress handmatig op jouw website te installeren, dan zul je ongetwijfeld weleens gemerkt hebben dat er geen wp-config.php bestand aanwezig is. In dat geval gaat dat bestand door het leven onder de naam wp-config-sample.php. Daar moet de nodige database-informatie ingevuld worden alvorens de naam veranderd moet worden naar wp-config.php. Pas vanaf dat moment kan er verbinding worden gemaakt met de database.

Wp-config.php aanpassen

Het wp-config.php-bestand kun je ook gebruiken als je problemen hebt met jouw website of het één en ander aan wilt passen. Zo kun je bij het bestand terecht als je jouw WordPress database wilt repareren, als je automatische updates in WordPress wilt uitschakelen en revisies wilt uitschakelen of verminderen.

In het wp-config.php-bestand kun je ook instellen dat je gebruik wilt maken van de debug-modus. Zodra je dit aan hebt gezet, krijg je op jouw website foutmeldingen te zien als deze er zijn. Je kunt er bijvoorbeeld dus achter komen welke plugin voor problemen zorgt op jouw website. Wanneer je klaar bent met het debuggen van je website, is het aan te raden om altijd de debug-modus weer uit te zetten.