Wat is nieuw in WooCommerce 3.0?

WooCommerce 3.0

WooCommerce 3.0 is afgelopen dinsdag (4 april 2017) uitgebracht.

De nieuwe versie komt met nieuwe functionaliteiten, verbeteringen en andere handige dingen.

Oorspronkelijk zou versie 2.7 uitgebracht worden, maar er is uiteindelijk toch besloten om deze versie 3.0 te noemen. Dit geeft aan hoe belangrijk deze update eigenlijk is.

Voor jou als WooCommerce-gebruiker zijn er niet heel veel veranderingen waar te nemen. Op technisch vlak is er echter wel veel gewijzigd. Maak dus altijd een back-up voordat je de update uitvoert en test alles van te voren op een test-website.

Ben je benieuwd wat er allemaal nieuw is in WooCommerce versie 3.0? Laten we dan snel beginnen.

Nieuwe product galerij

De grootste verbetering die gebruikers kunnen zien in WooCommerce 3.0 is toch wel de nieuwe product galerij. In de video hieronder kun je de demo zien.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

De galerij heeft zoals je ziet een aantal aanpassingen. Zo kunnen bezoekers de afbeeldingen vergroten en inzoomen. Wanneer er op een kleine afbeelding (thumbnail) geklikt wordt, dan wisselt de hoofdafbeelding in plaats van dat de andere afbeelding in een lightbox opent. Het werkt door deze aanpassingen allemaal net iets beter en fijner.

Voor mobiele gebruikers is de galerij ook een stuk beter geworden. Zo kun je door de galerij heen swipen, kun je inzoomen door een knijp beweging te maken en met een veeg omhoog sluit je het beeld weer.

Prestatieverbeteringen

Wat je als gebruiker ook kunt merken aan WooCommerce versie 3.0 is dat het sneller en efficiënter werkt. Deze update heeft eigenlijk net als bijna altijd weer meerdere performance verbeteringen. Met name grote webshops zullen dit het beste merken.

Zo zijn in deze versie onder andere het aantal aanvragen die gedaan moeten worden om upsells en gerelateerde producten te laden minder geworden. Tevens worden nu taxonomieën gebruikt om de product zichtbaarheid, uitgelichte producten en uitverkochte te bepalen. Voorheen werd dit op een tragere manier gedaan, namelijk via de post meta.

Met testen zagen ontwikkelaars een snelheidsverbetering van maar liefst 94%. Zeker prettig als je het mij vraagt.

CRUD Classes

De meeste aanpassingen en verbeteringen in deze update zijn niet zichtbaar. CRUD Classes vallen hier ook onder. De CRUD Classes (Create, Read, Update, Delete) zijn er voor bestellingen, producten, klanten, verzendzones, kortingscodes en betaal tokens.

De classes zorgen eenvoudig gezegd voor een betere structuur en validatie van alle bovengenoemde date, waardoor de foutenmarge minder wordt. Het geeft ontwikkelaar een uniforme manier om met de database om te gaan.

Beter logsysteem

Verder is er in WooCommerce 3.0 ook een nieuwe vorm om dingen bij te houden (logging). Het nieuwe log systeem heeft nu opties om het eenvoudiger te maken om bepaald gedrag van de logger te vervangen zonder dat er iets vervangen hoeft te worden.

Log berichten bevatten nu verschillende niveaus zoals debug, noodgeval, kritisch, waarschuwing of kennisgeving. Deze meldingen kunnen ook in de database gezet worden, waardoor je het via het WordPress beheerdersgedeelte kunt bekijken.

Beter logsysteem in WooCommerce 3.0

Niet heel interessant als gebruiker, maar voor ontwikkelaars kunnen op deze manier eenvoudiger problemen achterhaalt worden.

Waren dit alle verbeteringen?

Nee, we hebben nog lang niet alles gehad, maar ik wil je niet teveel technische details voorschotelen. Zo kun je ook nog gegevens sneller beheren met de nieuwe CLI (Command Line Interface).

Verder worden belastingtarieven automatisch gesorteerd, zodat het eenvoudiger is om nieuwe belasting-zones toe te voegen en te beheren. Voor WordPress Multisite worden bestaande gebruikers toegevoegd aan de webshop als de gebruiker al ergens anders in hetzelfde netwerk een account heeft.

Tot zover in het kort welke verbeteringen er allemaal wel niet zijn doorgevoerd in WooCommerce 3.0.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *