Inloggen:

Hoe je jouw daadwerkelijke winst kunt bekijken in WooCommerce

Daadwerkelijke winst bekjiken in WooCommerce

Een hoge maandomzet is voor elke webshop-eigenaar leuk. Wat nog mooier is, is een hoge winst.

Zou het niet fijn zijn om eenvoudig je winst in WooCommerce te kunnen bekijken en eventueel ook hoeveel de goederen gekost hebben?

In dit artikel zal ik je uitleggen hoe jij de winst en prijs van goederen van jouw webshop kunt bekijken in een handig rapport.

Hoe je de winst en prijs van goederen kunt bekijken

Standaard heb je in WooCommerce rapporten waarin je onder andere kunt zien wat je best verkochte producten zijn. De rapportagefunctie geeft je dus wel iets van informatie, maar niks over de winst en de prijs van je producten.

De plugin Cost of Goods biedt uitkomst. Dankzij deze plugin kun je extra rapporten bekijken waarmee je de winst van jouw webshop kunt bekijken en hoeveel de goederen je hebben gekost. Super handig wanneer je even snel wilt kijken wat je winst is of welk product je met een goede winstmarge meer zou kunnen promoten.

Welke rapporten krijg je met Cost of Goods?

Het bijhouden van je prijs van goederen is nutteloos wanneer je geen goede rapporten hebt waarmee je verder kunt. De plugin Cost of Goods geeft je daarom de volgende extra rapporten.

 • Winst per datum
 • Winst per product
 • Meest/minst winstgevende producten
 • Winst per categorie
 • Waarde van je voorraad

Hoe werkt Cost of Goods?

Nu je weet dat Cost of Goods je kan helpen met rapporten van je winst en prijs van goederen, is het wel zo handig om te weten hoe deze plugin precies werkt.

Zodra je de plugin hebt aangeschaft, geïnstalleerd en geactiveerd hebt op jouw webshop, zal je per product de inkoopprijs moeten invoeren. Dit is namelijk de enige manier om de echte winst per bestelling te achterhalen.

Inkoopprijzen toevoegen in bulk

Je kunt inkoopprijzen in bulk toevoegen aan producten en ook apart per product. Inkoopprijzen in bulk toevoegen doe je door naar het productoverzicht te gaan, alle producten met dezelfde inkoopprijs aan te vinken en vervolgens moet je dan “Bewerken” selecteren boven bij Acties en op “Toepassen” klikken.

Inkoopprijzen in bulk toevoegen voor de Cost of Goods plugin

Je krijgt nu diverse opties te zien, waaronder Cost of Goods. Hier kun je de inkoopprijs toevoegen, waarna je op “Bijwerken” kunt klikken.

Inkoopprijzen toevoegen per product

Niet alle producten hebben dezelfde inkoopprijzen. Het is daarom ook mogelijk om de inkoopprijzen per product toe te voegen, inclusief bij variabele producten. Om een inkoopprijs door te voeren voor een product, kun je van de “Snel bewerken” optie gebruikmaken, dan werkt het eigenlijk precies hetzelfde als wanneer je het doet in bulk.

Een andere optie is om het product te bewerken. Wanneer je dan naar het kopje “Productgegevens” gaat, zal je de optie Cost of Goods zien staan om de inkoopprijs in te voeren.

Inkoopprijs toevoegen aan product voor Cost of Goods

Neemt Cost of Goods bestaande bestellingen mee?

Ja, je kunt aangeven dat bestaande bestellingen direct worden meegenomen in de rapportage. Zodra je alle inkoopprijzen hebt ingevoerd, kun je naar “WooCommerce -> Instellingen -> Producten -> Voorraad” gaan. Vervolgens zal je op deze pagina het kopje “Cost of Goods” zien staan met een aantal instellingen, waaronder de instelling die gaat over bestaande bestellingen.

Cost of goods hanteren voor bestaande bestellingen

Kies bij Apply cost to previous orders voor de optie “Apply cost to orders that do not have costs set” en klik vervolgens op “Apply Costs”. De plugin zal dan alle bestellingen controleren op producten die momenteel in je webshop staan en waarvan je de inkoopprijzen hebt ingevoerd. Deze bestellingen komen vervolgens in de rapportage te staan.

Sluit BTW, verzendkosten en meer uit van de winst

Naast bovenstaande opties, heb je ook de mogelijkheid om diverse kosten te filteren om de winst echt accuraat te maken. Je hebt de volgende opties:

Filter kosten van de winst in de Cost of Goods winstrapportage

Om de correcte winst te berekenen, kun je kosten uitsluiten als afrekenkosten, verzendkosten en btw. Je kunt dit wederom onder “WooCommerce -> Instellingen -> Producten -> Voorraad” vinden. Standaard worden alle opties uitgesloten.

Door hier iets te wijzigen, zal je de kosten meenemen in de winst. Wanneer een product je bijvoorbeeld €3,- kost en je verkoopt het voor €10,-, dan is normaliter de winst €7,-. Wanneer de verzendkosten bijvoorbeeld €3,- zijn en je wilt dit meenemen in de winst, dan zal je winst €10,- zijn.

Bovenstaand voorbeeld klinkt misschien onlogisch, want waarom zou je dit in de winst mee willen nemen? Het kan voorkomen dat je een aparte prijs hebt afgesproken met een bezorgdienst en je hierdoor toch wat winst pakt op de verzendkosten en je dit op een andere manier wilt aftrekken.

In de meeste gevallen zal dit natuurlijk niet het geval zijn, het is daarom aan te raden om alles uit te sluiten. Het is alleen handig om te weten dat de optie er is om dit niet te doen.

Hoe ziet de winstrapportage eruit?

Wanneer je alles hebt ingesteld, is het tijd om de winstrapportage te bekijken. Je kunt deze terugvinden onder “WooCommerce -> Rapporten”. Wanneer je vervolgens naar het tabblad “Profit” gaat, kun je direct 3 verschillende rapporten bekijken. De winst per datum, per product en per categorie. De twee andere rapportages kun je onder het kopje “Voorraad” vinden.

Winstrapportage per datum

Cost of goods winstrapportage per datum

Winstrapportage per Product

Cost of Goods winstrapportage per product

Winstrapportage per categorie

Winstrapportage per categorie in de Cost of Goods plugin

Conclusie

Met behulp van de plugin Cost of Goods kun je op een eenvoudige manier een winstrapportage maken binnenin je WooCommerce omgeving.

Het is alles eenmalig instellen, waarna je de vruchten kunt plukken en snel kunt bekijken wat je winst is en waar het precies vandaan komt, wat de waarde van je voorraad is en meer.

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

13 reacties

 1. Wat een handige plugin. Ik ben op zoek naar een plugin waarbij ik een export kan downloaden van alle producten nog in voorraad, samen met hun aankoopprijs. Dit om de inventaris aan de boekhouder te bezorgen. Is dat mogelijk via deze plugin?

  1. Dag Annelies
   Zou jij hiervoor intussen een oplossing hebben? Ik zit namelijk met hetzelfde probleem.

 2. Vorig jaar hebben we onze webshop voor het eerst laten draaien. Wij gebruiken deze enkel in december en wilde nu vergelijken waar we staan ten opzichte van vorig jaar. Maar hier vind ik geen gegevens in. Hoe krijg ik deze weer zichtbaar?

 3. Nee, dit is niet mogelijk met deze plugin. Je kunt wel de verzendkosten uitsluiten uit je winst, maar niet extra geld laten berekenen ervoor. Ik heb ook geen advies met welke plugin dit wel kan.

 4. Bedankt voor dit artikel!
  Ik overweeg al een tijdje deze plugin te kopen. Waar ik tegenaan loop zijn de verzendkosten.
  Voorbeeld:
  De werkelijk verzendkosten zijn bijvoorbeeld €6,95 voor een pakketje en €4,95 voor een brievenbus pakketje maar ik reken €4 of €6 door aan de klant, bij € 30 is de verzending gratis.
  Maar nu kost het mij natuurlijk altijd gewoon €4,95 of € 6,95.
  Is er een manier om dit op correcte wijze mee te nemen in de rapportages? Of heb je wellicht advies voor hoe ik dit zou kunnen aanpakken?

 5. Ontzettend handig stuk.
  Heb je enig idee hoe ik een export kan krijgen via deze plugin van de inkoop prijzen? als ik de export doe krijg ik wel de inkoopprijs van alle in voorraad producten bij elkaar maar helaas niet per product de inkoopprijs.
  Groeten Noortje

 6. Hi, ik heb de plug-in geïnstalleerd. Als ik nu een product in de prullenbak stop, wordt dit product dan wel nog meegenomen in de rapportages? Dank!!!
  Grt Genevieve van Le Rêve Amsterdam

 7. Interessant stuk, is het mogelijk om de winst van een bestelling te tonen in de order zelf? Of in de order table?

  Groet Paul

  1. Je krijgt met deze plugin als je in het besteloverzicht op een bestelling klikt, wel een regel met de kosten van de goederen, waardoor je zelf kunt zien hoeveel winst je pakt. Een aparte regel met de winst zie je echter niet bij een bestelling.