Kun je een webshop maken met WordPress?

Kun je een webshop maken met WordPress?

Om heel kort antwoord te geven op de vraag in de titel. Ja, dit is mogelijk.

WordPress is al lang niet meer een systeem waarmee je alleen kunt bloggen. Hedendaags worden er prachtige WordPress websites gemaakt voor allerlei doelgroepen en daarnaast is het ook mogelijk om met behulp van een plugin een webshop te maken.

Is WordPress dan ook direct de keuze voor iedereen die een webshop wil beginnen? Hier zijn natuurlijk de meningen over verdeeld, maar het is mijn inziens zeker een goede keuze.

In dit artikel kun je lezen met welke plugin je een WordPress webshop kunt maken, wat de mogelijkheden zijn en welke alternatieve plugins je eventueel ook kunt gebruiken.

Met welke plugin kun je een WordPress webshop maken?

Naar mijn mening is er voor WordPress één plugin waar je het best mee aan de slag kunt gaan als je een webshop wilt maken met WordPress. De plugin waar ik het over heb heet WooCommerce.

WooCommerce WordPress plugin

WooCommerce staat op dit moment (oktober 2022) op meer dan 5 miljoen websites actief en dit is natuurlijk niet zonder reden. Het is een plugin waarmee je direct een hele goede basis hebt om een webwinkel te starten.

Het zegt natuurlijk niet ontzettend veel dat WooCommerce vaak geïnstalleerd staat. Maakt dit het dan ook de beste oplossing om een webshop mee te bouwen? Om deze vraag te beantwoorden is het interessant om te bekijken hoeveel procent van de webwinkels echt draaien op WooCommerce. Het Grafiek hieronder geeft je antwoord op deze vraag:

Bron: Builtwith.com

Zoals je kunt zien staat WooCommerce in bovenstaand grafiek met het grootste marktaandeel. In totaal draait volgens BuiltWith in de top 1 miljoen websites wereldwijd maar liefst 25% van de webshops op WooCommerce. Shopify volgt met 19% en Magento maakt de top 3 af met een marktaandeel van 8%.

Is WooCommerce eenvoudig te gebruiken?

In het begin kunnen alle opties in WooCommerce overweldigend zijn en dit zal met name het geval zijn wanneer je helemaal nog niet bekend bent met WordPress.

Wanneer je echter rustig de tijd neemt om alles even op een rijtje te zetten is het ook weer niet super ingewikkeld. Juist voor beginners heb ik een super handige stap voor stap handleiding gemaakt over hoe je een WordPress webshop kunt maken met WooCommerce. Bekijk dit zeker eens.

Wat is er mogelijk met WordPress en WooCommerce?

WordPress geeft je in tegenstelling tot Magento, Opencart en PrestaShop een alles in één website oplossing. Naast dat je WooCommerce kunt installeren om een webshop te maken kun je ook nog altijd gebruikmaken van alle andere CMS functionaliteiten die standaard in WordPress zitten.

Verder kun je WordPress ook goed optimaliseren voor de zoekmachines. Content is belangrijk voor je zoekmachine optimalisatie en laat WordPress hier nou net voor gebouwd zijn. Probeer maar eens te gaan bloggen met software dat speciaal voor webwinkels is gemaakt, dit is een stuk minder fijn.

Met WordPress heb je tevens de keuze uit ontzettend veel verschillende thema’s en plugins. Mis je iets in WooCommerce en bestaat hier geen extra plugin voor, dan zijn er voor WordPress genoeg ontwikkelaars te vinden die voor jou een op maat gemaakte plugin kunnen maken. De mogelijkheden zijn dus eigenlijk oneindig.

Daarnaast moeten we natuurlijk niet vergeten dat er in WooCommerce standaard al veel mogelijk is. Zo kun je jouw voorraad beheren, is er een kortingscodesysteem, kun je verschillende verzendmethoden gebruiken, is er standaard al een paypal integratie (iDEAL met plugin mogelijk), kun je HTTPS forceren op de afrekenpagina, digitale producten verkopen, en nog veel meer.

Tot slot is het natuurlijk ook fijn om te weten dat je met vragen altijd terecht kunt op het WordPress forum en dat daar genoeg mensen zijn die je vraag willen beantwoorden.

Zijn er alternatieve webwinkel plugins?

Ja, naast WooCommerce zijn er voor WordPress ook nog andere plugins die je eventueel zou kunnen gebruiken om een webshop te maken.

Ik moet er helaas wel bij zeggen dat je bij deze plugins minder snel een extra plugin kunt vinden als je een functie mist die je graag wil toevoegen aan je webwinkel. Bij WooCommerce kun je in dit soort gevallen meestal wel een extra (gratis of betaald) plugin vinden die je verder kan helpen. Deze plugins zijn ook een stuk minder populair (wat niet direct uit hoeft te maken).

Easy Digital Downloads (EDD) kan overigens wel zeker de moeite waard zijn om goed te bekijken als je alleen digitale producten wil verkopen via je website. EDD zit namelijk eenvoudiger in elkaar dan WooCommerce omdat het specifiek gericht is op het verkopen van digitale producten.

Conclusie

Wanneer je een webshop wil starten hoef je zeker niet alleen te kijken naar speciale webwinkelsoftware als Shopify, Magento, OpenCart en PrestaShop. WordPress in combinatie met WooCommerce kan je perfect helpen bij het maken van een goede webshop.

Het voordeel van WordPress en WooCommerce is dat het een alles in één oplossing is. Je kunt een webshop maken en ook nog eenvoudig een blog bijhouden om allerlei informatie over je producten te plaatsen.

Is er een functie die je niet in WooCommerce kunt vinden, dan kan het zomaar zijn dat er al een extensie voor is gemaakt omdat meerdere mensen deze functie willen hebben. Bestaat er nog geen plugin, dan kun je altijd een ontwikkelaar inschakelen om een plugin voor je te bouwen.

WooCommerce is kort gezegd dus zeker een aantrekkelijke optie wanneer je een webshop wilt beginnen.

4 reacties

  1. Helaas ondersteunt mijn wordpress design geen woocommerce. Ik heb het nu wel gedownload en hoop eigenlijk dat er plugins zijn of komen waardoor dit wel mogelijk is. Heeft u misschien tips?

    1. Ondanks dat het thema dat je gebruikt geen ondersteuning heeft voor WooCommerce kan het best zijn dat de standaard styling van WooCommerce er redelijk goed uitziet op je website. Je zou dit dus even kunnen testen door een product aan te maken en te kijken hoe het wordt weergegeven.

      Er zijn voor zover ik weet helaas geen plugins die je hierbij verder kunnen helpen.

      Wanneer het er echt niet uitziet zou je kunnen overwegen om een ander thema te nemen of iemand in te schakelen die het huidige thema kan optimaliseren voor WooCommerce, zodat er wel ondersteuning voor WooCommerce komt.

  2. Hej Maikel,

    Vooreerst bedankt voor de interessante informatie.

    Ik ben sinds laatst ook aan het experimenteren met Woocommerce.

    Misschien is het je niet onbekend dat er wel eens problemen kunnen ontstaan om de scherpte van de afbeeldingen juist te krijgen.
    Aansluitend hierop heb ik toch nog een andere vraag over productweergave in Woocommerce.

    Weet jij misschien hoe men de weergave van de afbeeldingen gelijk kan ‘schalen’ m.a.w. zodat de afmetingen van de plaatjes gelijk worden.

    Momenteel krijg ik deze enkel langs de bovenrand gelijk gesteld, de onderzijde wijzigt zich alnaargelang de pixels van de oorspronkelijke afbeelding en dit maakt dan ook dat de proporties van de producten niet realistisch zijn bv. grote producten worden klein en vise versa.

    Heb jij hier misschien toevallig een oplossing voor?
    (P.S.; “homestock.be” staat momenteel in onderhoud maar ik wil de site eventueel wel even openstellen indien dit voor jou meer duidelijkheid van de situatie kan geven.)

    Mvg.
    Wilfried

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *