Je website is (eindelijk) af en staat online op internet. De volgende logische stap is dat je gevonden wilt worden in de zoekresultaten van Google om bezoekers naar je website te krijgen.
Kortom, je wilt jouw website aanmelden bij Google.
Er zijn tegenwoordig meerdere manieren hoe je dit kunt doen en de beste methode gaat zelfs volledig automatisch nadat je één keer iets hebt ingesteld. In dit artikel zal ik je alles stap voor stap uitleggen.
Inhoudsopgave: Website aanmelden bij Google
Is het nodig om je website aan te melden bij Google?
Nee, het is niet verplicht of noodzakelijk om je website aan te melden bij Google om gevonden te worden in de zoekresultaten. Google kan jouw website namelijk ook ontdekken via links van andere websites of sociale media kanalen.
Dat het niet noodzakelijk is wil echter niet zeggen dat het niet verstandig is om te doen. Het toevoegen van je website aan Google kan er namelijk wel voor zorgen dat je sneller in de zoekresultaten komt en Google alle pagina’s van je website leert kennen en zal indexeren.
Hieronder zal ik je twee manieren laten zien hoe jij jouw website kunt aanmelden bij Google. Laten we beginnen met de beste methode.
Website aanmelden bij Google via Google Search Console
Google heeft iets moois gemaakt voor webmasters, namelijk de Google Search Console (voorheen Google Webmasterhulpprogramma’s). Ik raad je aan om je website hiervoor aan te melden omdat je verschillende statistieken kunt bekijken en een sitemap kunt verzenden naar Google waarin alle URL’s van je website staat.
Om je aan te melden bij Google Search Console ga je natuurlijk naar de website van Search Console. Je komt dan op de volgende pagina uit:

Klik hier op de knop ‘Nu Starten‘ om aan de slag te gaan. Wanneer je ingelogd bent in je Google account kun je meteen door en anders zal je eerst een inlogscherm zien om in te loggen op je Google account. Je kunt vervolgens een nieuwe property toevoegen.

Persoonlijk ga ik altijd voor de domein optie. Je moet dan iets toevoegen aan de DNS van je domeinnaam om te verifiëren dat het jouw domeinnaam is. Mocht je niet weten hoe je dit moet doen, dan kun je dit ook aan je hosting provider vragen. Een goede hosting provider zal je hier tenslotte altijd bij helpen. Wanneer je jouw domeinnaam hebt ingevuld en op de knop ‘Doorgaan‘ hebt geklikt zal Google instructies geven die je nodig hebt om de verificatie uit te voeren.

Voeg een txt record toe aan de DNS bij de host waar je domeinnaam staat en klik vervolgens op verifiëren. Je website zal vanaf nu bekend zijn bij Google. We kunnen nu een sitemap toevoegen of een URL inspecteren en laten indexeren.
Website sitemap toevoegen aan Google Search Console
Een sitemap is een bestand waarin alle URL’s van de pagina’s van je website in komen te staan die je in de zoekmachines wilt hebben. Het is dus eigenlijk een “inhoudsopgave” van je website, waardoor Google precies kan zien welke pagina’s allemaal bekeken mogen worden. In het artikel WordPress Sitemap maken vertel ik je precies hoe je een sitemap kunt aanmaken voor een WordPress website.
Net als bij WordPress is er voor Joomla en andere content management systemen (CMS) vast ook wel een plugin te vinden die precies hetzelfde kan. Bij een website zonder CMS kun je het best in Google zoeken op “xml sitemap generator” en handmatig een sitemap genereren.
Wanneer je een sitemap hebt kun je in Google Search Console naar het kopje sitemap gaan.

Vervolgens is het een kwestie van de sitemap URL invullen net zoals ik hierboven, al een hele tijd geleden, heb gedaan voor mijn eigen website. Nadat je de URL hebt ingevuld kun je op de knop ‘Verzenden‘ klikken om je sitemap in te dienen en je website op deze manier aan te melden bij Google. De sitemap zal eerst in behandeling komen te staan en na verloop van tijd, het kan een paar dagen duren, zal er bij status Succesvol komen te staan. Vanaf nu zal Google jouw sitemap regelmatig bekijken en de nieuwe of aangepaste url’s doorzoeken.
Nieuwe pagina aanmelden bij Google
Via de Google Search Console kun je ook een nieuwe pagina aanmelden bij Google of een pagina die je heel erg hebt aangepast opnieuw laten doorzoeken. Uiteindelijk zal Google deze pagina overigens altijd wel horen te vinden, maar de pagina zal sneller in de zoekresultaten verschijnen als je de pagina zelf handmatig toevoegt.
Om een pagina toe te voegen aan Google kun je bovenaan in de Google Search Console de URL van de pagina invoeren.

Je zal nu zien wat voor informatie Google over de pagina heeft en er is een optie Indexering aanvragen waar je op kunt klikken. Klik hierop wanneer je pagina nog niet geïndexeerd is of als je grote wijzigingen hebt aangebracht aan een pagina. Google zal de pagina daarna opnieuw bekijken.
De ouderwetse manier van je website aanmelden bij Google (nog steeds mogelijk)
Het voordeel van een sitemap sturen via de Google Search Console is dat Google direct alle pagina’s van je website kan doorzoeken. Er is echter nog een manier om je website aan te melden bij Google waarvoor je je niet hoeft aan te melden bij de Google Search Console.
Via deze tool van Google zelf kun je ook jouw website aanmelden bij Google. Dit is misschien wel de eenvoudigste methode, maar het is zeker niet de snelste manier om in de zoekresultaten van Google te verschijnen.

Het enige wat je hier hoeft te doen is de URL van je homepage invullen, een omschrijving en op Voeg URL toe te klikken. Google zal vervolgens jouw website crawlen. Je hoeft, zoals je in de tekst op de site ook kan lezen, dus niet alle URL’s toe te voegen die je hebt op jouw website. De URL van je homepage is voldoende.
Zijn er nog andere methodes om in Google te komen?
Ik moet zeggen dat ik alleen maar van bovenstaande methodes gebruik maak en dat dit uitstekend werkt. Er wordt door een aantal andere mensen gezegd dat dit juist onverstandig is, maar dit is wat mij betreft onzin en ik heb ook geen goede onderbouwing gezien. Ik zie het als volgt: Google geeft je een mogelijkheid die speciaal voor webmasters gemaakt is, waarom zou je hier dan geen gebruik van maken?
Desalniettemin zijn er nog een aantal andere methodes die je kunt gebruiken om in Google te komen. Je kunt zorgen dat Google je website ook via een andere website vindt die Google al wel geïndexeerd heeft.
Met andere woorden, het is handig om op een andere website (het liefst een veel bezochte website) een link te plaatsen naar je eigen website. Je kunt dit op de volgende manieren doen:
- Plaats een bericht op Twitter (X) of andere sociale media met een link naar je website.
- Vraag aan een vriend met een website of hij misschien een (tijdelijke) link naar je website wilt plaatsen.
- Plaats een waardevolle reactie op een veel bezochte website bij een recent artikel.
Het is wel belangrijk om de links “natuurlijk” te houden, plaats bijvoorbeeld maar 1 link naar je website. Het is onverstandig om heel het internet onder te spammen met een link naar je website, dit kan zelfs een negatief effect hebben op je website.
Veelgestelde vragen over je website aanmelden bij Google
Ja, het is volledig gratis om je website bij Google aan te melden via Google Search Console.
Je website zal niet direct bovenin de zoekresultaten van Google staan, waardoor het soms lijkt dat je website nog niet is geïndexeerd terwijl dit wel het geval is. Een eenvoudige manier om te controleren of er al pagina’s van je website in Google staan is door de volgende zoekopdracht te doen: site:jewebsite.nl
Je krijgt nu alle pagina’s van je website te zien die Google geïndexeerd heeft. Wanneer je geen resultaten te zien krijgt sta je nog niet in de index van Google.
Uiteindelijk bepaald Google hoe snel jouw website aan de index van Google wordt toegevoegd. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat je meestal in 1-2 dagen te vinden bent met enkele pagina’s van je website. Ik heb het nu wel alleen over de methode waarbij je een sitemap naar Google stuurt. Mijn advies is om je niet druk te maken en gewoon geduld te hebben. Google zal je website vanzelf indexeren en in de zoekresultaten plaatsen.
Nee, dit is niet nodig. Wanneer je eenmaal je sitemap hebt ingediend bij Google zal Google de sitemap eens in de zoveel tijd controleren op updates. Eventueel kun je nieuwe pagina’s ook indienen via de Google Search Console zoals ik in dit artikel beschreven heb.
4 reacties op “Website aanmelden bij Google: Eenvoudig stappenplan”
Hoi Maikel,
Ik heb een nieuwe site gebouwd. Een aantal pagina’s hiervan worden geïndexeerd door Google, maar een aantal ook niet. Google Search Console geeft aan: ‘uitgesloten door tag noindex’.
Ik zie, wanneer ik naar die pagina ga en op ‘inspecteren’ klik waar ‘no-index’ staat, maar kan het niet verwijderen.
Hoe pas ik deze html tekst aan (ik werk met Elementor) zodanig dat mijn pagina’s wel geïndexeerd worden?
Alvast bedankt!
Vermoedelijk is dit zo ingesteld met de Yoast SEO plugin. Ik zou dus bij de instellingen kijken van Yoast SEO voor de desbetreffende pagina.
om je nieuwe site snel te laten indexeren in Google adviseer ik je een aantal persberichten te plaatsen op sites bijvoorbeeld als nujij , werkt zeer goed.
Bedankt voor de extra tip Bart. Dit heb ik voorheen ook gedaan voor diverse websites en heeft altijd een goed resultaat gegeven.