Inloggen:

iDEAL betalingen ontvangen in WooCommerce

WooCommerce iDEAL betalingen ontvangen

Wanneer je WooCommerce als webshop software gebruikt, dan wil je mensen natuurlijk ook de mogelijkheid geven om met populaire betaalmethoden zoals iDEAL en Bancontact (België) af te rekenen.

In WooCommerce iDEAL betalingen ontvangen is gelukkig niet heel moeilijk. Het is een kwestie van de juiste betaalprovider uitzoeken en de bijbehorende WooCommerce plugin installeren om de koppeling te maken.

Alleen wat is de juiste aanbieder voor jou? Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende betaalproviders waar je bij terecht kan. In dit artikel zal ik je hier alles over vertellen, zodat jij de keuze kunt maken voor jouw webshop.

Heb je geen zin om heel het artikel te lezen en wil je direct weten wat de beste optie is om iDEAL betalingen te ontvangen? Mollie is mijn antwoord als de absolute nummer 1 qua gebruiksgemak en kosten.

WooCommerce betaalprovider opties: Welke kies je?

Om iDEAL in WooCommerce te krijgen om betalingen te ontvangen zal je gebruik moeten maken van een betaalprovider, ook wel Payment Service Provider (PSP) genoemd.

Waar je niet voor moet gaan

Het eerste denk je wellicht aan je eigen bank als je iDEAL betalingen wil ontvangen. Je bank hoort dit tenslotte toch prima te kunnen regelen?

Je kunt jezelf inderdaad aanmelden bij banken als ABN AMRO, ING of de Rabobank om een iDEAL mogelijkheid te krijgen. Om dit echter aan WooCommerce te koppelen heb je weer allerlei een plugin nodig die door een extern partij is gemaakt. Het is in mijn optiek daarom niet de beste oplossing, want je kunt beter alles bij één partij hebben.

Daarnaast betaal je bij de traditionele banken een stuk meer aan transactie- en abonnementskosten dan bij speciale betaalproviders die zich focussen op het bieden van betaaloplossingen voor WooCommerce webshops.

Waar je wel voor kunt gaan

Ik raad je aan om voor een betaalprovider, oftewel een Payment Service Provider te gaan. Het voordeel aan een betaalprovider is dat de volledige focus ligt op het verrichten van online transacties. Dit is het enige wat deze bedrijven doen en waar geld voor gevraagd wordt.

Het is voor betaalproviders dan ook de taak om betalingen ontvangen op WooCommerce en andere webshop platforms zo eenvoudig mogelijk voor jou als eindgebruiker te maken.

Verder kun je bij Payment Service Providers niet alleen iDEAL betalingen ontvangen, maar ook creditcard betalingen, herhalende betalingen (recurring), achteraf betalen, gespreid betalen, SEPA incasso, PayPal, Bancontact, Sofort, Apple Pay en ga zo maar door.

Je kunt hierdoor al jouw WooCommerce webshop klanten betalingen laten uitvoeren via hen favoriete betaalmogelijkheid.

WooCommerce iDEAL kosten per betaalprovider

Nu we weten dat we het best voor een betaalprovider kunnen gaan, is het zaak om het over de verschillende bedrijven en kosten te hebben. Hier kan namelijk best veel verschil zitten en het is zonde als je teveel betaald voor dezelfde handeling.

Uiteraard moet niet alles om de kosten draaien, maar wanneer het goed werkt en de kosten zijn ook nog eens lager is het natuurlijk mooi meegenomen.

Ik behandel hieronder enkel Payment Service Providers die zelf een WooCommerce betaalplugin hebben ontwikkelt, zodat je niet afhankelijk bent van een extra externe partij. Het risico is tenslotte dat dit bedrijf ermee stopt en je dan alsnog moet overstappen op iets anders.

Mollie

Mollie logo

Mollie bestaat al sinds 2004 en staat al jarenlang hoog aangeschreven.

Mollie zorgde als één van de eerste betaalproviders voor eigen modules voor allerlei webshop systemen als WooCommerce, Magento en meer. Mollie was daarnaast ook de eerste Nederlandse betaalprovider waar je terugkerende betalingen (recurring) kon ontvangen in combinatie met de WooCommerce subscriptions plugin. Dit is nog steeds niet overal mogelijk.

Bij Mollie heb je enkel kosten in de vorm van transactiekosten als er daadwerkelijk een betaling wordt uitgevoerd op je webshop. Voor bedrijven die maandelijks meer dan €50.000 én minimaal 100 transacties verwerken, zijn er ook nog volumekortingen beschikbaar om de transactiekosten voordeliger te krijgen.

De WooCommerce iDEAL kosten per transactie zijn bij Mollie €0,29

De kosten bij enkele andere betaalmethoden (er zijn er meer) zijn:

 • Bancontact: €0,39
 • SEPA-incasso: €0,25
 • Creditcards (binnen Europa): €0,25 + 1,8%
 • Creditcards (buiten Europa): €0,25 + 2,9%
 • PayPal: €0,10 + PayPal kosten
 • Apple Pay: Tarief afhankelijk van gebruikte kaart
 • Klarna achteraf betalen: €1,00 + 2,99%

Om gebruik te maken van Mollie heb je een Mollie account nodig. Klik hier om een account aan te maken.

Wanneer je eenmaal je account hebt aangemaakt kun je de Mollie Payments for WooCommerce plugin installeren op jouw WooCommerce webshop installeren en je account hieraan koppelen om betalingen te ontvangen. Met meer dan 100.000+ actieve installaties is Mollie veruit de populairste Nederlandse oplossing om iDEAL betalingen te ontvangen via WooCommerce.

Weetje: Zelf maak ik voor de Webtalis academy ook gebruik van de betaalprovider Mollie.

Stripe

Stripe

Stripe is een buitenlandse partij die internationaal vrij populair is onder WooCommerce gebruikers. De makers van WooCommerce hebben ook de plugin WooCommerce Payments gemaakt die draait op Stripe (is wel een ander account voor nodig).

Het nadeel aan Stripe vind ik dat het een buitenlands bedrijf is. Transactiedata gaat dus ook ‘via buitenlandse handen’. Je moet voor jezelf bepalen hoe je dit vindt qua privacygevoeligheid.

Dat losgelaten werkt het prima in combinatie met WooCommerce en kun je gebruikmaken van ontzettend veel verschillende betaalmethoden.

Per iDEAL transactie betaal je bij Stripe €0,29.

De kosten bij enkele andere betaalmethoden (er zijn er meer) zijn:

 • Bancontact: €0,35
 • SEPA-incasso: €0,35
 • Creditcards (binnen Europa): €0,25 + 1,4%
 • Creditcards (buiten Europa): €0,25 + 2,9%
 • Klarna achteraf betalen: €1,00 + 2,99%

Wanneer je een Stripe-account hebt kun je de WooCommerce Gateway Stripe plugin installeren op jouw webshop.

Pay.

Pay.

Wanneer je naar een online betaalprovider zoekt, dan hoor je (nog) niet snel van Pay..

Het is echter een uitstekende betaalprovider met goede tarieven die je ook kunt gebruiken voor in je winkel (als je die hebt). Wanneer je genoeg verkoopt via je webshop kun je ook nog je account upgraden (25 euro per maand) om lagere transactiekosten te krijgen. Standaard kun je in ieder geval gewoon gratis beginnen. Je hoeft enkel te betalen als er daadwerkelijk een transactie wordt gedaan via je webshop.

De transactiekosten voor een iDEAL betaling zijn bij Pay. slechts €0,25. Het is hiermee een goedkope aanbieder.

De kosten bij enkele andere betaalmethoden (er zijn er meer) zijn:

 • Bancontact: €0,35
 • SEPA-incasso: €0,35
 • Creditcards (binnen Europa): €0,15 + 1,75%
 • Creditcards (buiten Europa): €0,15 + 2,8%
 • PayPal: €0,15
 • Apple Pay: Tarief afhankelijk van gebruikte kaart
 • Klarna achteraf betalen: Tarief is enkel op aanvraag beschikbaar

Zodra je een account hebt aangemaakt bij Pay. kun je de PAY. Payment Methods for WooCommerce plugin installeren en koppelen aan je website.

Buckaroo

Buckaroo logo

Dan hebben we ook nog Buckaroo dat sinds 2005 op de markt is en je wellicht bekend in de oren klinkt. Het is dan ook een stabiele speler op de markt.

Net als bij alle andere Payment Service Providers heb je bij Buckaroo geen maandelijkse kosten. Je betaald enkel transactiekosten per bestelling in je webshop. Bij Buckaroo heb je verder ook de mogelijkheid om de leeftijd van je klanten te controleren met behulp van iDIN.

Het iDEAL-tarief bij Buckaroo is €0,25.

De kosten bij enkele andere betaalmethoden (er zijn er meer) zijn:

 • Bancontact: €0,35
 • Creditcards (binnen Europa): €0,20 + 1,8%
 • Creditcards (buiten Europa): €0,20 + 2,8%
 • PayPal: €0,10
 • Apple Pay: 0,25 + 2,5%
 • Klarna achteraf betalen: €1,00 + 2,99%

Zodra je een account hebt bij Buckaroo kun je jouw Buckaroo-account koppelen aan de Buckaroo Woocommerce Payments plugin.

Een keuze maken

Ik heb hierboven 4 online betaalproviders genoemd. Wellicht had je liever minder keuzemogelijkheden gehad of misschien vraag je je af waarom MultiSafePay, PayPro, ICEPAY of het grote Adyen er niet bijstaat. Ik heb zo mijn redenen. Het kan te maken hebben met dat de plugin al meer dan een jaar niet up-to-date is gebracht of dat er enkel WooCommerce plugins beschikbaar zijn via externe partijen (zoals bij Adyen het geval is), waardoor je dus afhankelijk bent van derden die er ieder moment mee zouden kunnen stoppen.

Ik kan de keuze voor de ‘juiste’ betaalprovider verder niet voor je maken. Het is zaak om te bekijken wat voor jou belangrijk is. Wil je abonnementen verkopen, dan moet je controleren of de betaalprovider ook in combinatie met WooCommerce herhalende betalingen kan uitvoeren. Wil je leeftijdscontroles uitvoeren via iDIN, dan zal je moeten controleren of deze mogelijkheid er is.

Wil je zelf geen keuze maken, dan kan ik je wel vertellen waarom ikzelf voor Mollie heb gekozen en waarom ik dit iedereen kan aanbevelen. Het komt simpelweg doordat Mollie de eerste was die eigen modules ging ontwikkelen en daarnaast vlot een koppeling had gemaakt met WooCommerce Subscriptions zodat abonnementsmogelijkheden op de webshop geïntegreerd konden worden.

Mollie heeft hiermee laten zien goed op nieuwe ontwikkelingen te letten en dit kan ik alleen maar waarderen. Je komt hierdoor minder snel in de problemen als je een bepaalde (nieuwe) manier van verkopen wil hanteren.

Hoe dan ook praat ik verder ook zeker niet slecht over andere online betaalproviders. Betalingen verwerken is geen enkel probleem voor alle bedrijven die ik in dit artikel heb genoemd.

WooCommerce iDEAL instellen: Is het moeilijk?

Om iDEAL voor WooCommerce te realiseren heb je dus een betaalprovider nodig. Wanneer je deze hebt uitgekozen kun je de WooCommerce betaalplugin van de desbetreffende provider installeren.

Het is niet heel moeilijk om alles in te stellen. Uiteraard zal je van WordPress een WooCommerce webshop moeten maken, maar ik ga er vanuit dat je dit al gedaan hebt. Het enige waar je verder voor moet zorgen is een verbinding tussen je online betaalprovider en jouw WooCommerce webshop. Vervolgens kun je de betaalmethode kiezen die je wil gebruiken op je webshop.

WooCommerce iDEAL plugin installeren

Ik zal je laten zien hoe dit bij Mollie in zijn werk gaat. Om te beginnen gaan we de Plugin Mollie Payments for WooCommerce installeren. Je kunt dit doen door naar ‘Plugins → Nieuwe plugin‘ te gaan en simpelweg naar de plugin te zoeken.

Mollie Payments for WooCommerce

Wanneer je de plugin ziet staan kun je op de knop ‘Nu installeren‘ klikken. Na de installatie wijzigt de knop naar ‘Activeren‘. Klik hierop om de plugin daadwerkelijk actief te maken op je website.

Webshop verbinden met betaalprovider (API-sleutels)

Wanneer de plugin actief is krijg je bovenaan alle pagina’s van je dashboard de volgende melding te zien:

Ontbrekende API-sleutels melding in WordPress

Klik op de link ‘Gelieve je API-sleutels hier in te stellen‘ om direct naar de juiste pagina te gaan om je Mollie-account te koppelen met je webshop. Je kunt er eventueel ook komen via ‘WooCommerce → Instellingen → Mollie-instellingen‘.

In de tijd dat de Mollie WooCommerce pagina aan het laden is kunnen we snel in een ander tabblad alvast naar je Mollie-account gaan, want daar kunnen we de API-sleutels vinden die we daar nodig hebben. Je kunt de API-sleutels in Mollie vinden door naar ‘Developers API-keys‘ te gaan.

Hier kun je zoals je ziet eenvoudig jouw live en test API-key kopiëren door op de link ‘Kopieer‘ te klikken. We gaan nu weer terug naar je WooCommerce webshop waar ondertussen de Mollie-instellingen zijn geladen.

Wanneer je op deze pagina wat verder naar beneden scrolt krijg je de mogelijkheid om een Live API-sleutel in te vullen en wanneer de testmodus geactiveerd staat kun je ook een Test API-sleutel invoeren.

Ik raad je aan om beide API-sleutels in te voeren, want dan kun je alles eerst uittesten voordat je live gaat met de betalingen. Klik onderaan de pagina op ‘Wijzigingen opslaan‘ zodra je de API-sleutels hebt ingevoerd. Wanneer je alles goed hebt ingevuld zal je nu zien dat de status met Mollie op verbonden staat.

iDEAL betaalmethode instellen in WooCommerce

We kunnen nu naar ‘WooCommerce → Instellingen → Betalingen‘ gaan om betaalmethoden in te schakelen.

Zo kun je vrij eenvoudig WooCommerce iDEAL betalingen instellen door de Mollie iDEAL optie in te schakelen. Hetzelfde is voor Bancontact, PayPal en eventueel andere betaalmethoden die je in jouw Mollie-account ingeschakeld hebt staan. Vergeet tot slot niet om onderaan op de knop ‘Wijzigingen opslaan‘ te klikken om alles door te voeren.

Het resultaat

Gefeliciteerd, je WordPress webshop geeft jouw klanten de mogelijkheid om met iDEAL te betalen. Het kan er ongeveer als volgt uitzien op je website.

Afrekenen met iDEAL en andere betaalmethoden in WooCommerce

Conclusie

Het is niet moeilijk om betalingen via iDEAL voor WooCommerce te realiseren. Het is een kwestie van een online betaalprovider uitkiezen, je aanmelden, een de WooCommerce plugin van de betaalprovider installeren, een koppeling maken met behulp van API-sleutels en je draait al. Het klinkt dan ook technischer dan het is, want het gaat om een aantal muisklikken.

Er zijn ontzettend veel verschillende online betaalproviders. In dit artikel heb ik enkel providers opgenomen die een eigen WooCommerce plugin hebben, zodat je niet afhankelijk bent van extra externe partijen. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt en maak aan de hand daarvan een keuze voor de meest geschikte betaalprovider voor jouw webshop.

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

4 reacties

 1. Hoi Maikel,

  Kan je ook even proefdraaien, zelf een testartikel kopen etc? Zonder dat andere mensen al kunnen gaan shoppen?
  Groetjes Kim

 2. Dag Maikel,

  Je schrijft dat voor terugkerende inkomsten er gebruikgemaakt kan worden van Mollie Subscriptions. Begrepen heb ik dat deze standaard een iDeal betaling in zich heeft voor een eerste betaling en daarna periodiek (maandelijks/jaarlijks) geld van de rekening haalt met een SEPA Direct Debit die je verkregen hebt in de eerste iDeal betaling. Dat is top!

  Weet je of er nog meer subscriptions plugins zijn met een combinatie met een iDeal betaling?

  Heel veel subscriptions plugins hebben allemaal creditcard, maar een out of the box iDeal betalingsoptie ben ik nog niet tegen gekomen.

  1. Ik zou WooCommerce subscriptions in combinatie met Mollie gebruiken. Andere plugins werken vaak niet in combinatie met Nederlandse betaalproviders, waardoor je geen iDEAl kunt gebruiken.