Inloggen:

WooCommerce Payments: Wel of niet gebruiken?

WooCommerce Payments wel of niet gebruiken?

WooCommerce Payments is ondertussen al een tijd geleden uitgebracht en wordt al vrij snel aangeraden als je door de WooCommerce installatie wizard gaat.

Met behulp van de WooCommerce Payments plugin kun je verschillende betaalmethoden instellen op je webshop.

Hoewel het gemaakt is door Automattic, het bedrijf achter WooCommerce, is het natuurlijk wel de vraag of het ook de juiste keuze is voor jouw webshop of dat een andere betaalprovider beter is, bijvoorbeeld door lagere transactiekosten.

In dit artikel neem ik je mee in hoe ik denk over de plugin, laat ik je zien hoe de plugin werkt en noem ik ook nog alternatieve opties.

Wat is WooCommerce Payments?

WooCommerce Payments transacties

WooCommerce payments is een plugin voor WooCommerce welke zich richt op het kunnen ontvangen van betalingen op je webshop. Simpel gezegd kun je betaalmethoden kiezen waarmee jouw klanten kunnen betalen.

Doordat het gemaakt is door dezelfde mensen die WooCommerce maken, kun je een goede integratie verwachten. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld geen dingen meer te doen vanaf de website van je betaalprovider, wat bij sommige betaaloplossingen wel het geval is. Zo kun je vanuit het dashboard:

 • Betalingen en terugbetalingen (refunds) uitvoeren en bekijken.
 • De cashflow bijhouden.
 • Geschillen afhandelen.
 • Stortingen naar je (zakelijke) bankrekening volgen.
 • Makkelijker terugkerende betalingen beheren.

Kortom, je kunt ontzettend veel vanuit het WooCommerce dashboard zelf, wat het prettig werken maakt.

De grote vraag is echter ook welke betaalprovider achter WooCommerce payments zit, want dan weet je met wie je echt te maken hebt als het om de betalingen gaat. Het antwoord op deze vraag is dat hiervoor betaalprovider Stripe gebruikt wordt. Dit is een white-label versie waardoor je dit niet direct ziet.

Voordelen van WooCommerce Payments

WooCommerce payments geeft je allerlei essentiële functionaliteiten. Hieronder zal ik daarom een aantal voordelen noemen die WooCommerce Payments heeft:

 • Naadloze integratie met WooComerce: Aangezien de ontwikkelaars van hetzelfde bedrijf zijn, kun je ook wel zien dat er een naadloze integratie is. Verder werkt het ook met een hoop WooCommerce plugins zoals WooCommerce subscriptions.
 • Statistieken vanuit WooCommerce: Met de statistieken van WooCommerce Payments kun je statistieken bekijken die betrekking hebben tot de financiën, verkeer, SEO en conversie. Je kunt dit analyseren om de voorkeuren van je klanten beter te begrijpen.
 • Werkt met Stripe: Stripe is een grote naam in de betaalprovider wereld, dus wat dat betreft is een juiste partner gekozen. In Nederland/Belgie kan het ook een nadeel zijn (kom ik op terug bij de nadelen).
 • Makkelijke workflow: Je hoeft niet meer naar een betaalprovider te gaan om dingen te beheren die met betalingen te maken hebben. Dit maakt de workflow extra makkelijk en overzichtelijk voor je.

Nadelen van WooCommerce Payments

Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen te vinden. Bij WooCommerce Payments is het niet anders. Hieronder volgen daarom de nadelen van WooCommerce Payments.

 • Stripe is een Amerikaans bedrijf: WooCommerce Payments maakt gebruik van Stripe als betaalprovider. Dit is een Amerikaans bedrijf. Ik heb gezocht op de website, maar ik kon op dit moment op de website niet vinden in welk land de betalingen worden verwerkt. Persoonlijk zou ik daarom voor de privacy eerder gaan voor een betaalprovider uit Europa (Nederland).
 • Niet beschikbaar in alle landen: Niet direct een probleem voor ons Nederlanders, maar WooCommerce Payments is maar in 18 landen beschikbaar.
 • Risico op verliezen van data bij migratie: Wanneer je wil migreren naar WooCommerce Payments heb je het risico dat historische aankoop- en winkelgegevens verloren gaan. Wanneer je net start heb je hier uiteraard geen last van.
 • Werkt alleen met Stripe: Wanneer je ook een keuze kon maken voor andere betaalproviders zou het voor heel de wereld top zijn, want ieder land kan weer haar eigen ding hebben waar een andere betaalprovider wellicht uitstekend mee omgaat.

WooCommerce Payments vs Mollie

Nu je een goed idee hebt van de mogelijkheden van WooCommerce Payments en de voor- en nadelen weet, ben je wellicht ook benieuwd wat de verschillen zijn als je voor WooCommerce Payments of een andere betaalprovider als Mollie gaat.

Het start met verschil dat Mollie een Nederlands bedrijf is en Stripe een Amerikaans bedrijf. Wat dat betreft zou je om privacy redenen eerder naar Mollie kunnen neigen. Persoonlijk doe ik dat ook en gebruik ik Mollie om die reden al jaren.

Indien we gaan kijken naar de integratie met WooCommerce, dan wint WooCommerce Payments weer omdat het alles in WooCommerce houdt. Mollie werkt ook uitstekend in combinatie met WooCommerce en je kunt ook probleemloos terugbetalingen doen vanuit WooCommerce, maar qua analytics is dit beter bij WooCommerce Payments.

Dan hebben we tot slot nog het belangrijkste onderdeel voor velen. Bij beide heb je geen maandelijkse kosten en betaal je enkel per transactie. Maar waar zijn de transactiekosten nou het goedkoopst? Ik zal de transactiekosten voor je op een rijtje zetten.

 • iDEAL: Bij beide betaalproviders betaal je €0,29. Hier zit verder dus geen enkel verschil in. Heb je veel transacties, dan kan je bij Mollie ook om volumekorting gaan om het goedkoper te maken.
 • Bancontact: Dit is een populair betaalmethode in België. Bij Mollie betaal je een vast bedrag van €0,39. Bij WooCommerce Payments kost het je €0,25 + 1,4%. Je bent bij Mollie dus al vrij snel een stukje goedkoper uit.
 • Creditcards: Hier wint WooCommerce Payments. De transactiekosten hiervoor zijn €0,25 + 1,4% bij Europese kaarten. Bij Mollie bedragen de transactiekosten €0,25 + 1,8% bij Europese kaarten.
 • PayPal: Bij Mollie kost dit €0,10 + PayPal kosten. WooCommerce Payments heeft helaas geen directe koppeling met PayPal, waardoor je extra moeite moet doen om deze betaalmethode beschikbaar te stellen.

Mocht je willen weten of de transactiekosten nog actueel zijn, ik probeer dit uiteraard bij te houden, maar om er 100% zeker van te zijn kun je altijd op de website van WooCommerce Payments en Mollie zelf kijken.

We kunnen aan de hand van de transactiekosten eigenlijk stellen dat er niet super veel verschil zit qua kosten. De ene keer wint WooCommerce Payments en de andere keer Mollie. De iDEAL kosten zijn in ieder geval gelijk en verder is is het maar net via welke betaalmethode je de meeste bestellingen verwacht welke echt het voordeligst is.

Welke betaalprovider is beter?

Ik wil niet direct zeggen dat de ene betaalprovider beter is dan de ander. Betalingen ontvangen via populaire betaalmethodes kan in ieder geval bij allebei en dit werkt bij beide ook uitstekend.

Het is maar net waar je zelf prioriteiten aan geeft. Wil je de best mogelijke integratie met WooCommerce inclusief extra statistieken, dan zal WooCommerce Payments de beste optie zijn.

Wil je te maken hebben met een Nederlands bedrijf inclusief Nederlandse ondersteuning, dan kun je het best bij Mollie terecht. In het artikel WordPress webshop maken laat ik zien hoe je jezelf kunt aanmelden bij Mollie en hoe je de plugin kunt installeren.

Wanneer je PayPal direct wil koppelen via één methode kun je ook het best voor Mollie gaan, aangezien dit niet via WooCommerce Payments kan. De keuze is in ieder geval geheel aan jou.

Hoe werkt WooCommerce Payments?

WooCommerce Payments

Mocht je voor WooCommerce Payments willen gaan, dan is het fijn om te weten hoe het precies werkt. Via de installatie wizard van WooCommerce zou je het kunnen installeren, maar je kunt de plugin ook eenvoudig opzoeken door naar ‘Plugins → Nieuwe plugin‘ te gaan en dan WooCommerce Payments in te vullen in het zoekvenster.

Eenmaal de plugin geïnstalleerd kun je naar het menu-item ‘Betalingen‘ of ‘Payments‘ indien de Nederlandse vertaling nog niet direct geïnstalleerd is.

WooCommerce payments finish setup

Je moet zoals je kunt zien nog 3 stappen doorlopen. Je hebt een WordPress.com account nodig indien je die nog niet hebt en die koppelen aan je website. Je kunt hiermee starten door op de knop ‘Finish Setup‘ te klikken. Eenmaal een account gemaakt zal je toegang moeten geven dat WooCommerce payments gekoppeld wordt aan je webshop.

WooCommerce Payments account koppelen aan je webshop

Wanneer je toestemming hebt gegeven voor de verbinding tussen WooCommerce Payments en je webshop kom je op onderstaande pagina terecht waar je allerlei gegevens in zal moeten invullen om kenbaar te maken wie je bent.

WooCommerce Payments gegevens invullen

Het begint simpel met een e-mailadres en daarna volgt al snel informatie over je bedrijf of jou als persoon. Vul alle gegevens in om gebruik te kunnen maken van WooCommerce Payments.

WooCommerce Payments betaalmethoden inschakelen

Zodra je dit gedaan hebt kun je betaalmethoden inschakelen. Je doet dit op je webshop door naar ‘Betalingen → Instellingen‘ te gaan.

Nieuwe afrekenproces inschakelen in WooCommerce Payments

Standaard staan creditcards altijd al ingesteld. Om iDEAL en Bancontact in te schakelen zal je het nieuwe WooCommerce Payments-afrekenproces moeten inschakelen door op de desbetreffende blauwe knop te klikken.

iDEAL betaalmethode inschakelen in WooCommerce Payments

Het is nu een kwestie van de betaalmethoden selecteren die je allemaal wil gaan gebruiken. Je ziet ook direct de transactiekosten die je per transactie automatisch zal moeten afdragen. Eenmaal de betaalmethoden geselecteerd kun je op de knop ‘Betaalmethoden toevoegen‘ klikken om deze actief te krijgen op je webshop.

Vanaf nu kun je betalingen ontvangen.

Conclusie

Het kan een behoorlijke klus lijken om betalingen te kunnen ontvangen op je webshop. Er zijn echter meer dan genoeg betaalproviders die het je zo makkelijk mogelijk maken. De WooCommerce Payments plugin is hier een goed voorbeeld van en heeft daarnaast als voordeel dat je super veel financiële data in WooCommerce zelf hebt.

Wel moet ik erbij zeggen dat WooCommerce Payments ook nadelen kent. De belangrijkste betaalmethoden zoals iDEAL en creditcard zijn beschikbaar, maar voor PayPal heb je weer een andere plugin nodig. Daarnaast werkt de plugin enkel en alleen met Stripe, terwijl je wellicht liever een andere betaalprovider zoals Mollie zou willen gebruiken voor bijvoorbeeld betere privacy of lagere transactiekosten.

Je zal voor jezelf even op een rijtje moeten zetten aan welke punten een betaalprovider volgens jou moet voldoen. Daarna kun je meerdere providers vergelijken en de beste keuze maken voor jouw business.

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

2 reacties

 1. Wanneer je voor Mollie kiest moet je eerst ook nog een account bij PSP aanschaffen a 60 euro ex BTW per jaar voor de koppeling met e-Boekhouden.

  Mijn vraag: Is dat bij Woo-payments niet nodig?

  Als dat bij Woo payments niet nodig is, dan kan Woo wel duurder zijn maar dan moet ook dit verschil en het gebruiksgemak (niet nog een account instellen en beheren) meegenomen worden, denk ik.
  Vriendelijke groet,
  Anneke

  1. Wanneer je e-boekhouden gebruikt kun je dat inderdaad meenemen in je overweging. WooCommerce payments werkt in combinatie met stripe. Volgens mij is daar niet eens een koppeling voor in combinatie met e-boekhouden (voor zover ik weet).

   Je kunt echter WooCommerce zelf ook altijd koppelen aan je boekhoudsysteem in plaats van de betaalprovider, dit is vaak gebruikelijker en volgens mij ook voor e-boekhouden gewoon gratis.