Home / WordPress / WordPress dashboard sneller maken

WordPress dashboard sneller maken

WordPress dashboard sneller maken

Is jouw WordPress dashboard traag? Er is niets vervelender dan keer op keer moeten wachten totdat een pagina is geladen als je wil werken aan je werken. Het verpest je productiviteit.

Met een WooCommerce webshop is het ook zeker niet bevorderlijk als je bestellen aan het verwerken bent.

Wanneer je website aan de achterkant traag is ervaar hoe je hoe het is als jouw website aan de voorkant voor je bezoeker traag is. Het is van belang om beide zo snel mogelijk te houden.

In dit artikel richt ik mij enkel op het beheerdersgedeelte van WordPress, het dashboard, en hoe je dit sneller kunt maken.

Inhoudsopgave: WordPress dashboard sneller maken

Wat zorgt voor een traag WordPress dashboard?

Voordat we gaan beginnen is het handig om te weten wat de oorzaak zou kunnen zijn van een trage WordPress dashboard.

Bij een trage WordPress dashboard ervaar ik toch het vaakst dat dat je tegen de limieten oploopt van de server bij je hosting provider.

Waarom je dit in het begin bij het maken van een website niet merkt is simpel. Naarmate je steeds meer bezoekers op je website krijgt zal er ook meer serververmogen verbruikt worden.

Voor de voorkant van je website die je bezoekers zien, kun je nog gebruik maken van caching om performance problemen op te lossen.

Het beheerdersgedeelte zal niet in de cache terechtkomen, want dat is tenslotte geen statische content. Hierdoor is het belangrijk dat je voldoende serververmogen hebt om het vlot te laten laden.

Is de server van je hosting provider dan het probleem? Nee, hoewel je tegen de limiet aanloopt, hoeft dit zeker niet het geval te zijn. Het WordPress dashboard kan traag geworden zijn door een plugin, bepaalde instellingen of iets anders.

Laten we daarom stap voor stap bekijken wat je kunt controleren en doen om het beheerdersgedeelte weer op normale snelheid te krijgen. Voordat we beginnen is het alleen wel handig om te controleren of het niet aan je internetverbinding ligt.

Is je internetverbinding snel of traag?

Wanneer je op dit moment last hebt van een sloom WordPress dashboard en voorheen nooit, dan ligt het misschien aan je internetverbinding. Bekijk daarom eerst of andere websites snel laden. Misschien ben je wel bij dit artikel uitgekomen tijdens je probleem. Was het traag? Normaliter niet als het goed is haha.

Om de snelheid van je internetverbinding te testen kun je naar de website Speedtest.net. Wanneer je hier heel laag mee scoort, dan kan het aan je internetverbinding liggen. Het kan dan een kleine dip zijn in snelheid die binnenkort zonder dat je iets doet weer opgelost is. Het resetten van je router kan het probleem wellicht ook oplossen. Is je internet de normale snelheid die je verwacht te hebben, dan is het zaak om naar de website zelf te kijken.

Hoe kun je het WordPress dashboard sneller maken?

Het beheerdersgedeelte is op diverse manier sneller te maken. Hieronder volgen dan ook meerdere tips waarmee je aan de slag kunt gaan.

Sommige van deze tips hebben invloed op de voor- en achterkant van je website. Andere zijn specifiek voor het beheerdersgedeelte.

Ontdek met Query Monitor trage plugins

Op het moment dat je WordPress installeerde was het helemaal leeg en zal het beheerdersgedeelte erg snel geweest zijn. Zodra je meer en meer plugins hebt geïnstalleerd zag je het vertragen. Toch?

Laat ik voorop stellen dat meer plugins niet automatisch ervoor zorgt dat je WordPress admin trager wordt. Zie ook het artikel Maken plugins je website langzaam?

Het gaat om de plugins die veel vermogen van je server vragen. Ik kan mij goed voorstellen dat je niet precies weet hoe je dit bij een plugin kunt achterhalen.

Gelukkig is hier een handige gratis plugin voor genaamd Query Monitor.

Zodra je de plugin hebt geinstalleerd en geactiveerd kun je bovenaan in de toolbar op Queries drukken en vervolgens op het tabblad Queries by component klikken.

trage plugins vinden met Query monitor

Je ziet dan rechtsonder vrij eenvoudig welke plugins het meeste tijd nodig hebben om te laden. Wanneer je een vertragende plugin hebt gevonden, dan kun je overwegen om deze plugin te deactiveren en te verwijderen indien dit mogelijk is. wat je ook kunt doen is een alternatieve plugin zoeken die het beter doet als het om performance gaat.

Gebruik de laatste PHP-versie

WordPress is gebouwd met PHP. De exactie versie van PHP die je website gebruikt hangt echter af van de PHP-versie die op de server van je website geïnstalleerd is

De nieuwste PHP-versie is altijd veiliger en daarnaast zijn er vaak ook performance verbeteringen doorgevoerd, waardoor de nieuwste PHP-versie ervoor zorgt dat WordPress sneller werkt.

Controleer dus altijd welke PHP-versie je gebruikt en wat op dat moment de nieuwste versie is. Heb je niet de meest recente versie? Het kan dan een goed idee zijn om je PHP-versie te updaten.

In het artikel Hoe je jouw PHP-versie kunt updaten vertel ik je meer over hoe je dit kunt doen en hoe je jouw PHP-versie kunt achterhalen.

Verwijder overbodige plugins

Het heeft nooit zin om plugins actief op je website te houden die je niet meer gebruikt. Controleer daarom met enige regelmaat of je functie van de plugins die je op je website actief hebt staan nog wel gebruikt of niet.

Gebruik je een plugin niet meer of slechts op een enkele pagina? Dan is het de moeite om te overwegen of deze plugin volledig van je website afgeschopt kan worden.

Zelfs als je een plugin gedeactiveerd op je website hebt staan kan het nog problemen opleveren. Niet zozeer qua snelheid, maar het is wel een onnodige beveiligingsrisico en daarnaast neemt het ook nog schijfruimte in beslag.

Kortom, bekijk vandaag nog je lijst met plugins en kijk of je plugins kunt uitschakelen en verwijderen.

Installeer WordPress, plugin en thema updates

Er zijn regelmatig updates voor je WordPress website. Denk aan de WordPress core, plugin en thema updates.

Net als bij PHP worden er regelmatig performance verbeteringen doorgevoerd, waardoor het loont om up-to-date te blijven. Los van dat je vaak ook kunt profiteren van nieuwe functionaliteiten.

Wanneer je verzaakt om updates door te voeren mis je de performance verbeteringen. Om te bekijken welke updates er op dit moment zijn op je website kun je naar Dashboard → Updates gaan.

WordPress dashboard updates

Vanaf deze pagina kun je meteen de updates doorvoeren.

Verhoog je geheugenlimiet

Soms komt het voor dat je WordPress dashboard tegen het geheugenlimiet aanloopt. Ik heb het dan over het PHP geheugenlimiet, in het Engels ook wel PHP memory limit genoemd.

Een webserver kun je als computer zien. Het heeft geheugen nodig om efficiënt meerdere dingen tegelijkertijd te kunnen draaien. Wanneer het beschikbare geheugen voor PHP op de server te laag staat ingesteld, dan kun je tegen het limiet aanlopen. Het gevolg is dat je website traag werkt of misschien zelfs helemaal niet meer werkt.

Je kunt het PHP geheugenlimiet bekijken door naar Gereedschap → Sitediagnose te gaan en op het tabblad Informatie klikt. Klik tot slot op het tabblad Server om je geheugenlimiet te zien.

PHP geheugenlimiet controleren in WordPress via Sitediagnose

Afhankelijk van het resultaat dat je hier hebt staan kun je het prima ophogen. Stel je hebt een geheugenlimiet van 128MB, dan kun je het ophogen naar 256MB, 512MB of 768MB.

Je kunt dit doen door de volgende code aan het wp-config.php-bestand van je WordPress website te plaatsen.

define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '256M' );

Uiteraard kun je het aantal MB aanpassen mocht je nog hoger willen gaan. Nadat je de verhoging hebt doorgevoerd is het belangrijk om nog een keer via sitediagnose te kijken of jouw geheugenlimiet inderdaad hoger is geworden.

Mocht er geen verandering te zien zijn, dan kun je het beste even jouw hosting provider benaderen om te vragen of het voor jou gedaan kan worden.

Toon niet teveel content op een pagina

Hoe minder content je op een pagina in het beheerdersgedeelte toont, hoe sneller het geladen wordt.

Je kunt over het algemeen veel pagina’s verbeteren door simpelweg dingen uit te schakelen en je hebt hier geen extra plugin of iets voor nodig.

Neem bijvoorbeeld de dashboardpagina. Hier staan allemaal elementen met informatie en diverse plugins voegen ook extra schermelementen toen aan het dashboard. Hoe meer informatie er geladen moet worden om te tonen, hoe langer het natuurlijk duurt.

Hetzelfde is bij berichten, pagina’s, producten, bestellingen en andere custom post types. Wanneer je er hier veel van laat zien, zal het laden langer duren.

Het is daarom zeker de moeite waard om te bekijken hoeveel content je op iedere pagina in het beheerdersgedeelte zou willen tonen.

Om zo min mogelijk informatie op een pagina te tonen kun je rechtsboven naar de Schermopties gaan. Op de dashboardpagina kun je simpelweg vinkjes weghalen bij de diverse schermelementen die getoond worden.

Iedere onderdeel van het beheerdersgedeelte heeft schermopties. Zo kun je bij je berichten het aantal berichten per pagina verminderen.

De standaard waarde is 20 en zorgt bijna nooit voor problemen, maar wellicht heb je dit ooit verhoogd en is het daardoor trager geworden. Probeer het dan weer te verminderen om te bekijken of dit de laadtijd beter maakt.

Gebruik een caching plugin

Een WordPress caching plugin helpt niet alleen jouw website sneller te maken aan de voorkant. Het kan ook helpen bij het sneller maken van het beheerdersgedeelte.

Een caching plugin helpt bij het optimaliseren van je database, CSS en JavaScript en meer.

Dankzij caching wordt er minder vermogen van de server gevraagd, waardoor het beheerdersgedeelte sneller kan worden. Het kan wel zijn dat je even moet experimenteren met de instellingen van de cache plugin en wat het beste resultaat geeft.

Zelf maak ik met tevredenheid gebruik van de caching plugin WP Rocket. Dit is wat mij betreft de beste cache plugin die er op dit moment te vinden is voor WordPress en is daarnaast ook relatief eenvoudig in te stellen.

Maak gebruik van Heartbeat control

Het nadeel van WordPress is dat er een hoop taken automatisch op de achtergrond draaien en de hele tijd doorgaan.

Wanneer je bijvoorbeeld een lang artikel schrijft in WordPress, dan wordt iedere paar minuten het artikel automatisch opgeslagen. Dit kan er soms voor zorgen dat je beheerdersgedeelte even vaststaat.

Dit is natuurlijk ingebouwd om ervoor te zorgen dat je niet snel iets zal verliezen als je iets aan het bewerken bent en het vergeet op te slaan of als je internetverbinding wegvalt.

Er zijn echter ook nog andere dingen die automatisch worden uitgevoerd door WordPress in het beheerdersgedeelte van je website.

Zo vindt er ook vergrendeling van berichten plaats wanneer het door een andere gebruiker wordt bewerkt. Daarnaast kun je ook notificaties ontvangen zonder de pagina te herladen en wordt er real-time data getoond (denk aan bestellingen) en nog een aantal dingen meer.

Dit wordt allemaal met de WordPress Heartbeat API gedaan. Dit zorgt voor real-time communicatie tussen jouw website en de browser waar je gebruik van maakt. Dit komt omdat er iedere 60 seconden AJAX verzoeken worden verzonden om te communiceren.

Het nadeel van deze verzoeken is alleen wel dat dit het beheerdersgedeelte kan vertragen. Ik kan je daarom aanraden om op zijn minst de frequentie van deze verzoeken te verminderen. Op zijn minst naar eens in de 120 seconden, dan halveer je de freqentie al meteen.

Wanneer je WP Rocket gebruikt kun je eenvoudig de frequentie verminderen of zelfs helemaal uitschakelen. Je doet dit via het Heartbeat tabblad.

Wanneer je geen WP Rocket hebt, dan kun je de plugin Heartbeat Control installeren en gebruiken.

Optimaliseer je database (zeker voor WooCommerce webshops)

Hoe langer jij je website hebt, hoe meer troep zich er in de database van je WordPress website zal bevinden. Denk aan de revisies die WordPress elke keer maakt, transients en meer. Met name bij WooCommerce webshops zullen er veel verlopen transients zijn van bijvoorbeeld verlaten winkelmandjes.

Je kunt dit veilig verwijderen zonder dat dit je website negatief zal beïnvloeden, maar het is wel altijd aan te raden om vooraf een back-up te maken.

Mocht je WP Rocket gebruiken kun je naar het tabblad Database gaan. Je kun hier van alles opschonen.

WordPress database opschonen met WP Rocket

Eventueel kun je ook instellen dat je database eens in de zoveel tijd automatisch opgeschoond zal worden.

Maak je niet gebruik van WP Rocket, dan kun je een plugin als WP-Optimize gebruiken. Deze plugin bestaat ook al heel wat jaren en is erg populair.

Ga voor betere hosting

Dit zal niet het antwoord zijn waar je naar op zoek bent, maar er bestaan echt dramatische hosting providers waar de performance helemaal niet zo goed is. Het kan ook zijn dat je jouw pakket ontgroeid bent.

Alle prestatie problemen die je hebt op je website kunnen ook ontstaan door de infastructuur die geleverd wordt door je hostingprovider.

Dit kan ervoor zorgen dat het jou vermorgen om de performance te verbeteren afremt, simpelweg omdat de server vermogen die je krijgt niet voldoende is.

De tips die ik hierboven heb genoemd horen zeker te helpen om de laadtijd van het beheerdersgedeelte van je website te verbeteren, maar wellicht is het niet genoeg voor jouw hostingomgeving.

Om in dat geval de prestaties van je website te verbeteren, kan ik je aanraden om te wisselen van hosting provider en voor een goede WordPress hosting provider te gaan.

Ik kan je Cloud86 aanraden als hosting provider. Ik maak hier zelf ook gebruik van en het behoort zeker in Nederland tot de top als het om hosting gaat.

Cloud86 website

De ‘normale’ hostingpakketten van Cloud86 geven je daarnaast ook meteen de mogelijkheid om caching met LiteSpeed in te schakelen om je WordPress prestaties te verbeteren.

Wanneer je echter groeit kan het ook zijn dat je uit de normale hostingpakketten groeit. Je zal dan moeten upgraden naar een hoger hostingpakket.

Conclusie

Meerdere tips zoals kwalitatief goede hosting en de nieuwste versie van PHP, WordPress, plugins en thema’s gebruiken zorgen dat zowel de snelheid van de voor- als achterkant van je website verbeteren.

Het optimaliseren van het beheerdersgedeelte heeft alleen ook een specifieke aanpak nodig. Denk bijvoorbeeld aan heartbeat control en het verminderen van de informatie die je laat weergeven in je WordPress dashboard.

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft om te ontdekken hoe je jouw WordPress dashboard sneller kunt maken


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

«
»