WordPress membership plugins voor een ledenwebsite

Afgelopen week heb ik de WordPress onderhoud training gelanceerd. Ik heb hiervoor een ledenwebsite opgezet en heb toen de nodige membership plugins onderzocht.

Verschillende membership plugins voor WordPress zijn handig in bepaalde situaties. Het is maar net wat voor soort ledenwebsite je wilt maken.

In dit artikel deel ik met jullie meerdere membership plugins die je zou kunnen gebruiken als je een ledenwebsite wilt opzetten.

LifterLMS

LifterLMS

LifterLMS is een krachtige Learning Management System (LMS) met ontzettend veel functionaliteiten. Deze plugin is vrij eenvoudig op te zetten en is ook de plugin waar ik zelf gebruik van maak op de Webtalis Academy.

Bij LifterLMS kun je op een simpele manier nieuwe cursussen toevoegen met verschillende modules, lessen, categorieën en quizzen. Je kunt verder ook content dripping instellen. Zo kun je aangeven dat een les bijvoorbeeld 4 dagen na een andere les beschikbaar wordt.

Verder kun je om de cursisten scherp te houden geautomatiseerde e-mails sturen. Of wat dacht je van gamifications met badges? Het is zelfs mogelijk om certificaten uit te delen als iemand een cursus compleet heeft afgerond.

Je hebt dus eigenlijk de mogelijkheid om kleine cursussen te maken, maar ook echt hele grote. Naast dat je cursussen kunt verkopen, kun je ook memberships verkopen. Zo kun je bijvoorbeeld met een bepaald type membership, ervoor zorgen dat leden hiervan toegang krijgen tot een x aantal cursussen of juist alles.

De plugin is gratis, maar er zijn wel betaalde add-ons beschikbaar. Als Nederlander die iDEAL betalingen wilt ontvangen, zal je de WooCommerce koppeling nodig hebben voor $99,- per jaar. Hetzelfde geldt als je een koppeling wilt maken met een nieuwsbriefsysteem als ActiveCampaign.

Wishlist Member

Wishlist Member

Wishlist Member is al jarenlang een populaire premium plugin waar je een ledenwebsite mee kunt opzetten en die ik ook regelmatig gebruik voor klanten. Het is een plugin dat goed werkt op alle WordPress thema’s.

Bij Wishlist Member kun je verschillende membership levels maken en toegang geven tot verschillende pagina’s op je website. Je kunt leden van je website automatisch naar verschillende membership levels doorzetten, zodat je aan content dripping kunt doen.

Uiteraard kun je net zoals bij elke membership plugin de content van je website beschermen. Wel moet je bij deze plugin oppassen dat de content niet zichtbaar wordt als men gebruik maakt van de zoekfunctie op je website. Hier worden de beschermde pagina’s namelijk niet altijd goed verborgen.

Wanneer gebruikers inloggen op je website kun je zelf aangeven op welke pagina deze gebruikers terecht komen. De error-pagina’s die gebruikers zien wanneer een pagina bijvoorbeeld nog niet bekeken mag worden, kun je helemaal zelf instellen.

Een ander mooi ding aan Wishlist Member is dat je het eenvoudig kunt koppelen aan een nieuwsbriefsysteem. Ik zou hier dan ook zeker gebruik van maken. Om iDEAL betalingen te ontvangen zal je echter wel weer een koppeling nodig hebben met WooCommerce of PayPro.

Restrict Content Pro

Restrict Content Pro

Restrict Content Pro is ook een krachtige plugin waarmee je een ledenwebsite kunt maken op WordPress. Het is gemaakt door dezelfde maker achter Easy Digital Downloads en is een plugin waar je voor moet betalen.

De plugin heeft veel mogelijkheden. Zo kun je een welkomstpagina maken, zelf aangeven welke membership levels toegang kunnen krijgen tot bepaalde content, diverse details van leden aanpassen, en nog allerlei andere dingen.

Gebruikers hebben een eigen dashboard waarmee gebruikers het account kunnen beheren. Zo kunnen gebruikers onder andere de status van het account bekijken, abonnementen verlengen en bekijken tot wanneer een abonnement loopt.

De plugin is van zichzelf al direct te gebruiken in combinatie met WooCommerce, waardoor dit de beste manier zal zijn om iDEAL betalingen te ontvangen in combinatie met bijvoorbeeld Mollie. Wanneer je al gebruik maakt van Easy Digital Downloads, dan kun je Restrict Content Pro hier ook aan koppelen.

Verder heb je ook nog de mogelijkheid om nieuwsbriefsystemen te koppelen, kortingscodes aan te maken en leden mails te sturen op verschillende momenten.

LearnDash

LearnDash is net als LifterLMS een LMS met ontzettend veel functionaliteiten om een goed leersysteem van je WordPress-website te maken. Voor LearnDash moet je wel betalen en daarnaast zijn er gratis en betaalde add-ons beschikbaar.

Met Learndash kun je op een eenvoudige manier cursussen maken met meerdere lessen en quizzen. Je kunt de volledige cursus helemaal naar wens inplannen, zodat de content bijvoorbeeld niet direct allemaal zichtbaar is, maar in etappes (content dripping).

Je kunt gebruikers tevens opdrachten geven, waarna je deze kunt goedkeuren of eventueel op kunt reageren. Met quizzen kun je de kennis van de gebruiker testen en eventueel pas daarna toegang geven tot een volgende les. Om te voorkomen dat mensen te snel door willen naar de volgende les, kun je ook instellen dat er een bepaalde tijd besteed moet worden per les.

Voor de betalingen bij Learndash moet je net als bij bovenstaande plugins terugvallen op WooCommerce, aangezien Stripe (op dit moment) geen iDEAL betaalmethode heeft en we deze in Nederland toch echt graag gebruiken.

Tot slot kun je LearnDash ook nog koppelen aan Gravity Forms of een handige tool als Zapier.

Conclusie

Ik ben van mening dat je niet echt kunt zeggen welke membership plugin nou echt het beste is. Alle plugins hebben voor- en nadelen. Het is maar net wat je precies wilt doen met je ledenwebsite.

Het grootste verschil is waarschijnlijk de keuze tussen LifterLMS en Learndash, twee LMSen, of een andere membership plugin. Een LMS is echt gericht op het maken van (meerdere) cursussen, terwijl ik Wishlist Members meer zie als een plugin waar je maar één cursus mee gaat maken op je website. Ga je voor eenvoudig en flexibel, dan is Restrict Content Pro weer een uitstekende optie.

Wanneer je een membership-website wilt opzetten zou ik in elk geval zeker naar bovenstaande plugins kijken en beoordelen welke het beste bij jouw situatie past.

16 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Beste Maikel,

  Ik probeer Ideal aan de praat te krijgen op Restrict Content Pro. Ik heb Mollie gedownload en geactiveerd, maar snap nog niet hoe Ideal gaat werken/gekoppeld wordt in Restrict Content Pro. Kun je dat uitleggen? Je youtube filmpje over Mollie voor Woocommerce heb ik overigens bekeken.

 2. Ik ben op zoek naar een goede plugin zodat betaalde leden meer op de website kunnen zien. Het is niet de bedoeling dat dus iedereen zich kan registreren en hier gebruik van kan maken. Wat is de meest slimme manier om dit te doen en wie weet hier een goede plugin voor?

  De leden betalen niet op de website of plugin overigens, het is de bedoeling voor extra mogelijkheden voor mensen die al lid zijn van een magazine. Ik moet het lid dus ook kunnen verwijderen/blokkeren na opzegging van het abonnement. Het gaat alleen maar om het zien van extra pagina’s.

 3. Het doel is dat mensen lid kunnen worden en dan bepaalde content kunnen zien. Zoals b.v. de week menu’s en het zou mooi zijn als ze een privé pagina zouden hebben waar je bepaalde functies kan inbouwen b.v. een functie waar je je gewicht kunt bijhouden.

  Welke informatie heb je verder nodig om te kunnen inschatten welke plugin het meest geschikt zou zijn?

  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,
  Daan Ragbourn

  En alvast de beste wensen 😉

  • Ik weet dat een website gebouwd is met wishlist members die zoiets doet. Hier is alleen geen unieke pagina per gebruiker en als je dat wilt zal je toch altijd bij de andere uitkomen.

 4. Ik ben bezig met een website over gerechten. Nu wil ik dat ze kunnen inloggen en een eigen privé pagina hebben. Maar ook wil ik dat de menu structuur verandert na het inloggen, of dat ze in elk geval toegang hebben tot andere pagina’s.

  Kun je op de privé pagina van PrivateContent ook zelf een functie toevoegen? Kun je die pagina gewoon opmaken zoals je dat met wp normaal kunt doen?

  Wat zou in dit geval beter zijn PrivateContent of Wishlist Member?

  Ik kom er niet helemaal uit.

  • In principe kun je altijd alle pagina’s aanpassen. Elke pagina heeft een uniek ID die je met CSS kunt benaderen. Een functie inbouwen zal ook mogelijk zijn indien je de juiste kennis hebt.
   Het menu structuur aanpassen kan altijd met een extra plugin.

   Ik weet niet wat het uiteindelijk doel is, dus kan verder niet zeggen wat het beste is.

 5. Welke plugin zou jij mij aanraden als ik specifieke documenten wil delen met bepaalde mensen. Bijvoorbeeld een contract wat echt alleen door de bevoegde personen mag worden gezien.

  • Ik heb zelf geen ervaring met deze plugin, dus hier kan ik niet goed over oordelen. Wanneer je echter alle functionaliteiten ziet die je nodig hebt, dan zou je het kunnen overwegen ja.

   Je hebt ook de plugin WooCommerce Sensei, die is wellicht ook de moeite voor je om te bekijken als je graag een WooCommerce plugin wilt.

  • Nee, maar dat heb je hierboven natuurlijk al gelezen. 😉
   Ik vind BuddyPress meer een plugin om een sociale netwerk op te bouwen. Kun je inderdaad ook zien als een ledenwebsite plugin, maar hierdoor viel het er bij mij buiten in dit artikel.

Geef een reactie