WordPress membership plugins voor een ledenwebsite

Afgelopen week heb ik de WordPress onderhoud training gelanceerd. Ik heb hiervoor een ledenwebsite opgezet en heb toen de nodige membership plugins onderzocht.

Verschillende membership plugins voor WordPress zijn handig in bepaalde situaties. Het is maar net wat voor soort ledenwebsite je wilt maken.

In dit artikel deel ik met jullie meerdere membership plugins die je zou kunnen gebruiken als je een ledenwebsite wilt opzetten.

LifterLMS

LifterLMS

LifterLMS is een krachtige Learning Management System (LMS) met ontzettend veel functionaliteiten. Deze plugin is vrij eenvoudig op te zetten en is ook de plugin waar ik zelf gebruik van maak op de Webtalis Academy.

Bij LifterLMS kun je op een simpele manier nieuwe cursussen toevoegen met verschillende modules, lessen, categorieën en quizzen. Je kunt verder ook content dripping instellen. Zo kun je aangeven dat een les bijvoorbeeld 4 dagen na een andere les beschikbaar wordt.

Verder kun je om de cursisten scherp te houden geautomatiseerde e-mails sturen. Of wat dacht je van gamifications met badges? Het is zelfs mogelijk om certificaten uit te delen als iemand een cursus compleet heeft afgerond.

Je hebt dus eigenlijk de mogelijkheid om kleine cursussen te maken, maar ook echt hele grote. Naast dat je cursussen kunt verkopen, kun je ook memberships verkopen. Zo kun je bijvoorbeeld met een bepaald type membership, ervoor zorgen dat leden hiervan toegang krijgen tot een x aantal cursussen of juist alles.

De plugin is gratis, maar er zijn wel betaalde add-ons beschikbaar. Als Nederlander die iDEAL betalingen wilt ontvangen, zal je de WooCommerce koppeling nodig hebben voor $99,- per jaar. Hetzelfde geldt als je een koppeling wilt maken met een nieuwsbriefsysteem als ActiveCampaign.

Wishlist Member

Wishlist Member

Wishlist Member is al jarenlang een populaire premium plugin waar je een ledenwebsite mee kunt opzetten en die ik ook regelmatig gebruik voor klanten. Het is een plugin dat goed werkt op alle WordPress thema’s.

Bij Wishlist Member kun je verschillende membership levels maken en toegang geven tot verschillende pagina’s op je website. Je kunt leden van je website automatisch naar verschillende membership levels doorzetten, zodat je aan content dripping kunt doen.

Uiteraard kun je net zoals bij elke membership plugin de content van je website beschermen. Wel moet je bij deze plugin oppassen dat de content niet zichtbaar wordt als men gebruik maakt van de zoekfunctie op je website. Hier worden de beschermde pagina’s namelijk niet altijd goed verborgen.

Wanneer gebruikers inloggen op je website kun je zelf aangeven op welke pagina deze gebruikers terecht komen. De error-pagina’s die gebruikers zien wanneer een pagina bijvoorbeeld nog niet bekeken mag worden, kun je helemaal zelf instellen.

Een ander mooi ding aan Wishlist Member is dat je het eenvoudig kunt koppelen aan een nieuwsbriefsysteem. Ik zou hier dan ook zeker gebruik van maken. Om iDEAL betalingen te ontvangen zal je echter wel weer een koppeling nodig hebben met WooCommerce of PayPro.

Restrict Content Pro

Restrict Content Pro

Restrict Content Pro is ook een krachtige plugin waarmee je een ledenwebsite kunt maken op WordPress. Het is gemaakt door dezelfde maker achter Easy Digital Downloads en is een plugin waar je voor moet betalen.

De plugin heeft veel mogelijkheden. Zo kun je een welkomstpagina maken, zelf aangeven welke membership levels toegang kunnen krijgen tot bepaalde content, diverse details van leden aanpassen, en nog allerlei andere dingen.

Gebruikers hebben een eigen dashboard waarmee gebruikers het account kunnen beheren. Zo kunnen gebruikers onder andere de status van het account bekijken, abonnementen verlengen en bekijken tot wanneer een abonnement loopt.

De plugin is van zichzelf al direct te gebruiken in combinatie met WooCommerce, waardoor dit de beste manier zal zijn om iDEAL betalingen te ontvangen in combinatie met bijvoorbeeld Mollie. Wanneer je al gebruik maakt van Easy Digital Downloads, dan kun je Restrict Content Pro hier ook aan koppelen.

Verder heb je ook nog de mogelijkheid om nieuwsbriefsystemen te koppelen, kortingscodes aan te maken en leden mails te sturen op verschillende momenten.

LearnDash

LearnDash is net als LifterLMS een LMS met ontzettend veel functionaliteiten om een goed leersysteem van je WordPress-website te maken. Voor LearnDash moet je wel betalen en daarnaast zijn er gratis en betaalde add-ons beschikbaar.

Met Learndash kun je op een eenvoudige manier cursussen maken met meerdere lessen en quizzen. Je kunt de volledige cursus helemaal naar wens inplannen, zodat de content bijvoorbeeld niet direct allemaal zichtbaar is, maar in etappes (content dripping).

Je kunt gebruikers tevens opdrachten geven, waarna je deze kunt goedkeuren of eventueel op kunt reageren. Met quizzen kun je de kennis van de gebruiker testen en eventueel pas daarna toegang geven tot een volgende les. Om te voorkomen dat mensen te snel door willen naar de volgende les, kun je ook instellen dat er een bepaalde tijd besteed moet worden per les.

Voor de betalingen bij Learndash moet je net als bij bovenstaande plugins terugvallen op WooCommerce, aangezien Stripe (op dit moment) geen iDEAL betaalmethode heeft en we deze in Nederland toch echt graag gebruiken.

Tot slot kun je LearnDash ook nog koppelen aan Gravity Forms of een handige tool als Zapier.

Conclusie

Ik ben van mening dat je niet echt kunt zeggen welke membership plugin nou echt het beste is. Alle plugins hebben voor- en nadelen. Het is maar net wat je precies wilt doen met je ledenwebsite.

Het grootste verschil is waarschijnlijk de keuze tussen LifterLMS en Learndash, twee LMSen, of een andere membership plugin. Een LMS is echt gericht op het maken van (meerdere) cursussen, terwijl ik Wishlist Members meer zie als een plugin waar je maar één cursus mee gaat maken op je website. Ga je voor eenvoudig en flexibel, dan is Restrict Content Pro weer een uitstekende optie.

Wanneer je een membership-website wilt opzetten zou ik in elk geval zeker naar bovenstaande plugins kijken en beoordelen welke het beste bij jouw situatie past.

26 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Met Wishlist member kun je per pagina aangeven of het alleen zichtbaar mag zijn voor betaalde leden. Het is alleen de vraag of dit goed werkt in combinatie met custom post types, aangezien ik denk dat de informatie die je wilt beschermen via een custom post type gaat. Dit zou je even moeten navragen aan de makers.

 2. Hoi Maikel,

  Ik ben bezig een website te bouwen met Listingpro, bedrijven kunnen hier hun object aanbieden. Nu wil ik dat de bezoekers een kaart krijgen te zien wanneer zij een plaatsnaam invullen, dan ook objecten te zien krijgen maar voor achterliggende informatie een betaaldlid maatschap nodig hebben. Welke plugin zou je mij hierin adviseren?

  Groet,
  Michael

 3. WP-e-member is een lichte en goedkope (eenmalig 60 dollar). Ik moet alleen wel iedereen met de hand invoeren. Dat is te doen als je niet teveel cursisten hebt.

 4. Hi Maikel,

  Ik ben een webshop voor een klant aan het bouwen en wil dat hierin alleen de prijzen zichtbaar zijn voor klanten welke zijn ingelogd. De wens is dat de huidige klanten (nu nog in een ander systeem geregistreerd) een inlogcode en wachtwoord persoonlijk gaan ontvangen. Er moet dus geen optie aanwezig zijn om als bezoeker inloggegevens aan te maken. Welke plugin zou je hiervoor aanraden?

  • Dit is met alle plugins wel op een manier te bereiken. Het is maar net wat voor verdere behoeftes je hebt. Ik ben zelf in de tussentijd overgestapt van LifterLMS naar LearnDash.

 5. Beste Maikel,
  Ik heb een freelance-enginetheme, ik heb woocommerce en heb Restrict Content Pro (RCP) en Mollie. In zowel de enginetheme als in RCP kan ik geen BTW opnemen bij een abonnement en moet het abonnement/product laten lopen via woocommerce.
  Hoe kan ik RCP koppelen aan een product zodat de bestelling/betaling verloopt via woocommerce en checkout via Mollie?
  Is het mogelijk als iemand een duurder jaarabonnement aanschaft (via woocommerce) hij alleen het verschil met het goedkopere abonnement hoeft te betalen (kan wel als je alleen RCP gebruikt).
  Ik hoop dat jij helderheid kan geven.

  • Bij het WooCommerce product zelf kun je instellen bij Acces-Control aan welk level het in RCP gekoppeld moet worden. Verder zal voor de betaling dan alles via WooCommerce en Mollie lopen.
   Wat je andere vraag betreft. Volgens mij zit deze functionaliteit er momenteel niet in. Voor de zekerheid kun je het natuurlijk altijd aan de makers van de plugin vragen.

 6. Hey Maikel,

  Bedankt voor je bericht over membership plugins.
  Ik moet een ledensysteem maken op een website en ik weet niet goed welke plugin te kiezen.
  Het volgende moet allemaal mogelijk zijn:
  – mensen kunnen registeren en betalen bij registratie een bedrag (graag via bankcontact, creditkaart of PayPal). Dit is dan hun abonnement voor 1 jaar dat ze betalen.
  – Leden krijgen na een jaar automatisch een melding om hun lidmaatschap te vernieuwen
  – eens geregistreerd moeten mensen kunnen inloggen en zo op hun persoonlijk profielpagina komen waar ze hun persoonlijke gegevens indien nodig kunnen aanpassen.
  – leden krijgen toegang tot specifieke pagina’s
  – Elk nieuw geregistreerd lid moet ook automatisch een unieke code toegekend krijgen. Deze code moet als volgt opgebouwd zijn: letter voor geslacht (M of V), het jaar van registratie (2019) en een willekeurige 5 cijferige code. Voorbeeld van een unieke code: V201900001

  Ik hoop dat jij me kan helpen?

  • Geen van de plugins uit dit artikel kunnen direct alles wat je zou willen. Met Learndash in combinatie met WooCommerce Subscriptions kun je in elk geval de bovenste 4 punten bereiken. De automatische code helaas niet.

 7. Beste Maikel,

  Ik probeer Ideal aan de praat te krijgen op Restrict Content Pro. Ik heb Mollie gedownload en geactiveerd, maar snap nog niet hoe Ideal gaat werken/gekoppeld wordt in Restrict Content Pro. Kun je dat uitleggen? Je youtube filmpje over Mollie voor Woocommerce heb ik overigens bekeken.

 8. Ik ben op zoek naar een goede plugin zodat betaalde leden meer op de website kunnen zien. Het is niet de bedoeling dat dus iedereen zich kan registreren en hier gebruik van kan maken. Wat is de meest slimme manier om dit te doen en wie weet hier een goede plugin voor?

  De leden betalen niet op de website of plugin overigens, het is de bedoeling voor extra mogelijkheden voor mensen die al lid zijn van een magazine. Ik moet het lid dus ook kunnen verwijderen/blokkeren na opzegging van het abonnement. Het gaat alleen maar om het zien van extra pagina’s.

 9. Het doel is dat mensen lid kunnen worden en dan bepaalde content kunnen zien. Zoals b.v. de week menu’s en het zou mooi zijn als ze een privé pagina zouden hebben waar je bepaalde functies kan inbouwen b.v. een functie waar je je gewicht kunt bijhouden.

  Welke informatie heb je verder nodig om te kunnen inschatten welke plugin het meest geschikt zou zijn?

  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,
  Daan Ragbourn

  En alvast de beste wensen 😉

  • Ik weet dat een website gebouwd is met wishlist members die zoiets doet. Hier is alleen geen unieke pagina per gebruiker en als je dat wilt zal je toch altijd bij de andere uitkomen.

 10. Ik ben bezig met een website over gerechten. Nu wil ik dat ze kunnen inloggen en een eigen privé pagina hebben. Maar ook wil ik dat de menu structuur verandert na het inloggen, of dat ze in elk geval toegang hebben tot andere pagina’s.

  Kun je op de privé pagina van PrivateContent ook zelf een functie toevoegen? Kun je die pagina gewoon opmaken zoals je dat met wp normaal kunt doen?

  Wat zou in dit geval beter zijn PrivateContent of Wishlist Member?

  Ik kom er niet helemaal uit.

  • In principe kun je altijd alle pagina’s aanpassen. Elke pagina heeft een uniek ID die je met CSS kunt benaderen. Een functie inbouwen zal ook mogelijk zijn indien je de juiste kennis hebt.
   Het menu structuur aanpassen kan altijd met een extra plugin.

   Ik weet niet wat het uiteindelijk doel is, dus kan verder niet zeggen wat het beste is.

 11. Welke plugin zou jij mij aanraden als ik specifieke documenten wil delen met bepaalde mensen. Bijvoorbeeld een contract wat echt alleen door de bevoegde personen mag worden gezien.

  • Ik heb zelf geen ervaring met deze plugin, dus hier kan ik niet goed over oordelen. Wanneer je echter alle functionaliteiten ziet die je nodig hebt, dan zou je het kunnen overwegen ja.

   Je hebt ook de plugin WooCommerce Sensei, die is wellicht ook de moeite voor je om te bekijken als je graag een WooCommerce plugin wilt.

  • Nee, maar dat heb je hierboven natuurlijk al gelezen. 😉
   Ik vind BuddyPress meer een plugin om een sociale netwerk op te bouwen. Kun je inderdaad ook zien als een ledenwebsite plugin, maar hierdoor viel het er bij mij buiten in dit artikel.

Geef een reactie