Zodra je jouw website aan Google Webmasterhulpprogramma’s hebt toegevoegd, zijn er een aantal dingen die je meteen kunt instellen.
Om bij de instellingen te komen moet je op “Siteconfiguratie” klikken en vervolgens op “Instellingen”. De volgende drie dingen kun je instellen:
[checklist]
- Geografische Doelregio
- Voorkeursdomein
- Crawsnelheid
[/checklist]
Geografische Doelregio
Google probeert aan haar gebruikers altijd de meest relevante en bruikbare sites hoog in de zoekresultaten weer te geven als er een zoekopdracht wordt uitgevoerd.
De resultaten voor een Nederlander kunnen anders zijn dan voor een Italiaan, voor Google is het dus belangrijk dat je aangeeft op welke land je je richt.
Domeinextensie ‘.nl’
Websites met een domeinextensie ‘.nl’ worden automatisch aan een bepaalde regio gekoppeld, namelijk Nederland. Je kunt niet kiezen op welk land je jouw website wilt richten omdat Google er vanuit gaat dat jouw website op Nederlanders gericht is.
Algemeen domeinextensie
Als je website met een algemeen domeinextensie hebt, zoals ‘.com’ of ‘.org’, en je richt je op een specifiek land, dan kun je Google het best die informatie geven zodat zij weten dat jij je richt op bijvoorbeeld alleen Fransen.
Als je website zich niet richt op een specifiek geografisch gebied dan kun je “niet vermeld” invullen.
Voorkeursdomein
Het is belangrijk om een voorkeursdomein in te stellen om dubbele content (inhoud van je website) te voorkomen omdat dit je positie in de zoekresultaten kan beïnvloeden. De keuze of je wel of geen www voor je domeinnaam wilt hebben is geheel aan jou.
Als je bijvoorbeeld “www” (http://www.voorbeeld.nl) als voorkeursdomein opgeeft en Google komt een link tegen zonder www (http://voorbeeld.nl), dan beschouwen zij beide links als hetzelfde en weten zij dat het geen dubbele content is.
Daarnaast houdt Google ook rekening met je voorkeur als zij URL’s van jouw website weergeven in de zoekresultaten.
Als je geen voorkeursdomein invult behandelt Google je website als twee verschillende websites.
Crawlsnelheid
Google wil zo min mogelijk bandbreedte van je server belasten tijdens het crawlen (doorzoeken) van zoveel mogelijk pagina’s op je website.
Je kunt de crawlsnelheid van de Googlebot aanpassen voor je website, maar ik raadt je aan om dit niet te doen. De enige reden om de crawlsnelheid aan te passen is als er verkeersproblemen optreden op je server.