Wil je nu of binnenkort van WordPress thema wisselen, dan ben je zeker niet de enige.
Iedereen met een WordPress website wisselt op een gegeven moment van thema om de website een ander uiterlijk te geven.
De ene website-eigenaar zal het vaker doen dan de ander, maar de dingen waar je tegenaan kunt lopen blijven hetzelfde.
De laatste jaren hebben thema’s steeds meer functionaliteiten gekregen en daardoor kan het wisselen van thema best veel werk zijn. Het kan zelfs zo zijn dat je dingen kwijtraakt. Maak je echter geen zorgen om je berichten, pagina’s, mediabestanden en WordPress instellingen, dit zal altijd bewaard blijven.
In dit artikel gaan we behandelen waar je allemaal tegenaan kunt lopen tijdens het wisselen naar een ander WordPress thema.
Is het makkelijk om van WordPress thema te veranderen?
De theorie is ontzettend makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is naar “Weergave -> Thema’s” gaan en een andere thema te activeren. Dit zal iedereen zonder problemen kunnen doen.
Het punt is echter alles wat er daarna nog bij komt kijken. Wanneer je net na het activeren van het thema naar je website kijkt, dan zal het er nog niet uitzien zoals je graag zou willen. Je zal nog allerlei dingen moeten instellen om het resultaat te behalen dat je voor ogen hebt.
Het kan zelfs zo zijn dat je inhoud mist en dat dit compleet van je website verdwenen is. Het goede nieuws wat ik je kan vertellen is dat de inhoud van je website niet zal verdwijnen wanneer je van WordPress thema wisselt. WordPress slaat namelijk alle inhoud van je website op in de database.
Hoewel alles in de database bewaard blijft, kan het wel zijn dat je dingen mist wanneer je wisselt van thema. Hier zijn meestal twee redenen voor, namelijk:
- Je oude thema maakte gebruik van custom post types (bijv. voor evenementen) en je nieuwe thema heeft dit niet.
- Je hebt veel shortcodes gebruikt in je oude thema en je nieuwe thema maakt hier geen gebruik van.
Wanneer je oude thema een alles-in-1 thema was met ontzettend veel functionaliteiten zal je hier het vaakst last van hebben tijdens het wisselen van WordPress thema.
Het wisselen van thema is dus niet zo makkelijk als het lijkt omdat er vaak veel meer werk aan vast zit dan je van te voren verwacht. Je moet kijken of je geen dingen mist omdat het nieuwe thema dit niet heeft en je moet het nieuwe thema vaak nog helemaal naar wens instellen.
Wanneer je oude thema geen thema functionaliteiten heeft of als je er geen gebruik van hebt gemaakt, dan zal het wisselen van thema een stuk eenvoudiger en minder tijdrovend zijn. Het enige wat je dan hoeft te doen is het nieuwe thema naar wens instellen.
Waar moet je op letten bij het wisselen van thema?
Om je te helpen met het overstappen van thema heb ik meerdere punten op een rijtje gezet waar je op moet letten tijdens het wisselen van WordPress thema.
Niet alle punten hoeven voor jou van toepassing te zijn, maar het is zeker de moeite waard om alle punten te doorlopen om te controleren of je alles wel gehad hebt.
Widgets vliegen alle kanten op
Widgets worden met name gebruikt voor in de sidebar van je website, maar staan ook regelmatig in de footer of een ander widget-gebied. Wanneer je van thema wisselt worden alle widget-gebieden vervangen voor de widget-gebieden van het nieuwe thema.
Dit is ook meteen de reden waarom bij het wisselen van thema vaak de widgets automatisch gedeactiveerd worden. Een andere mogelijkheid is dat de widgets opeens in een ander widget-gebied terechtkomen.
De widgets die je voorheen gebruikte zijn dus nog steeds beschikbaar wanneer je van thema wisselt, maar worden meestal verplaatst naar de gedeactiveerde widgets. De gedeactiveerde widgets kun je altijd onderaan op de pagina van de widgets vinden.

Let op: Indien het oude thema speciale thema widgets heeft, dan zullen deze widgets wel verdwijnen zodra je van thema wisselt.
Het menu moet opnieuw ingesteld worden
In WordPress kun je zelf een menu instellen en koppelen aan een locatie waar het menu getoond moet worden. Het is van het thema afhankelijk waar de menu locaties zich bevinden en daarom moet je na het veranderen van thema opnieuw aangeven aan welke locatie het menu gekoppeld moet worden.

Je hoeft je bestaande menu’s dus niet opnieuw te maken, maar alleen maar opnieuw te koppelen bij “Weergave -> Menu’s”. Bekijk het artikel WordPress menu maken en beheren voor meer informatie over alle mogelijkheden die je hebt met het menu.
Specifieke thema mogelijkheden verdwijnen
Bovenstaande twee punten zijn eigenlijk de enige dingen waar je op moet letten als het oude thema niet over thema functionaliteiten beschikt of als je niets met deze functionaliteiten hebt gedaan.
Indien je wel fanatiek van de mogelijkheden van het oude thema gebruik hebt gemaakt, dan heb je meer werk voor de boeg. Naast dat de thema widgets verdwijnen kunnen er nog veel meer dingen verdwijnen. Het is daarom verstandig om op onderstaande punten te letten.
Custom post types van het oude thema verdwijnen
WordPress komt standaard met een aantal post types. Het gaat in dit geval om berichten, pagina’s, bijlagepagina’s, revisies en het navigatiemenu.
Thema’s kunnen voor extra post types zorgen waardoor je content op een andere manier kunt laten weergeven op je website. Zo kan een thema dat speciaal gemaakt is voor e-learning een custom post types hebben voor de cursussen die je maakt.
Een ander voorbeeld is een restaurant thema waarbij je gebruik kunt maken van een custom post type om het menu op een speciale manier weer te geven.
Wanneer het oude thema waar je gebruik van maakt ook zoiets heeft, dan zal je dit kwijtraken wanneer je wisselt van thema. De gegevens zullen nog altijd in de database staan, maar het nieuwe thema heeft deze custom post types vaak niet en kan het hierdoor niet weergeven op je website.
Je zal er dan voor moeten zorgen dat de informatie van de custom post types op een andere manier op je website getoond wordt. Indien je de technische kennis hebt zou je er wellicht ook voor kunnen zorgen dat de custom post types ook door het nieuwe thema gebruikt kunnen worden. Je kunt hier uiteraard ook iemand voor inhuren.
Thema shortcodes van het oude thema verdwijnen
Shortcodes zijn een geweldige manier om bepaalde functionaliteiten in berichten en pagina’s te brengen zonder dat je hier allerlei technische dingen voor hoeft te doen. Met shortcodes kun je vaak dingen toevoegen als buttons, portfolio’s, sliders, animaties, tabs, speciale boxen en ga zo maar door.
Wanneer je van WordPress thema wisselt zullen alle shortcodes waar het oude thema over beschikt verdwijnen en niet meer werken. De shortcodes zullen vervolgens als normale tekst worden weergeven in de berichten en pagina’s.
Je zal dus alle shortcodes moeten verwijderen en de informatie op een andere manieren aan het artikel toe moeten toevoegen. Een plugin kan je wellicht dezelfde mogelijkheden als het oude thema geven.
Thema instellingen van het oude thema werken niet meer
Alle instellingen die je in de thema instellingen van het oude thema hebt ingevoerd zullen niet meer werken. Nu moet je niet alleen aan de instellingen denken die je helpen bij de opmaak van je website.
Het is vaak in thema’s ook mogelijk om de Google Analytics trackingscode in te vullen, een favicon in te stellen en dat soort dingen. Wanneer je van thema gaat veranderen moet je niet vergeten om dit opnieuw in te stellen bij het nieuwe thema.
Het komt maar al te vaak voor dat mensen vergeten de analytics trackingscode opnieuw te plaatsen. Een alternatief kan daarom een Google Analytics plugin voor WordPress zijn, zodat je dit nooit meer kunt vergeten bij het wisselen van thema.
Tips bij het veranderen van WordPress thema
Wanneer je van thema wilt veranderen zal je tegen nog wat dingen aanlopen. Hieronder volgen nog een aantal extra tips waar je wat aan kunt hebben als je van thema gaat veranderen.
Maak een back-up van je huidige website
Voordat je van WordPress thema wisselt is het belangrijk dat je altijd eerst een back-up maakt van je huidige situatie. Indien er een keer iets fout gaat kun je altijd de back-up nog terugzetten om te zorgen dat je weer een goed werkende website hebt.
Bekijk hier een aantal gratis WordPress back-up plugins die je eventueel kunt gebruiken.
Test het nieuwe thema eerst op een testwebsite
Krijg je dagelijks veel bezoekers op je website of draait jouw business om je website, dan is het verstandig om niet meteen alles live op je website door te voeren. De tijd dat het wisselen van een WordPress thema kost loopt in de meeste gevallen al snel op en je moet jouw bezoekers alleen een goed werkende website gunnen.
Mijn advies is daarom om altijd eerst een testwebsite aan te maken van je huidige website op een subdomein of een andere locatie. Je kunt dit met behulp van de back-up die je gemaakt hebt doen en vervolgens in alle rust van thema wisselen en alle wijzigingen doorvoeren. Wanneer je eenmaal klaar bent kun je alles overzetten naar de live website.
Bij diverse WordPress hostingproviders heb je ook de mogelijkheid om met een druk op de knop een testwebsite te maken. Cloud86 is hier een goed voorbeeld van.
Maak een child theme van het nieuwe thema
Mocht je wijzigingen willen aanbrengen in de code van het thema, dan is het aan te raden om een child theme te maken. Het voordeel hiervan is dat je bij een thea update niet meteen de wijzigingen in de code kwijt bent.
Nu je een ander thema neemt is het verstandig om (opnieuw) een child theme te maken van het nieuwe thema. Het kan zijn dat er standaard bij het thema al een child theme beschikbaar is waar je gebruik van kunt maken, maar het kan ook zijn dat je dit zelf even moet doen.
In het artikel WordPress child theme maken kun je een video bekijken of de uitleg lezen hoe je zelf een child theme kunt maken.
Iets in het functions.php-bestand geplaatst?
Heb je iets in het functions.php-bestand van je oude thema geplaatst om een bepaalde extra functionaliteit te krijgen op je website die je wilt behouden?
Je kunt dezelfde code opnieuw plaatsen in het nieuwe thema en dan uiteraard het liefst in het functions.php-bestand van het child theme van het nieuwe thema. Een beter alternatief is om de snippet code op de juiste manier te plaatsen, zodat bij een volgende thema update je hier niet meer op hoeft te letten.
Thumbnail formaten opnieuw genereren
Het kan zijn dat het nieuwe thema dat je wilt gebruiken andere thumbnail formaten gebruikt op de homepage of andere locaties voor de uitgelichte afbeeldingen van je website.
Thumbnail formaten worden tijdens het uploaden van een afbeelding aangemaakt. Het thema heeft ook invloed op wat voor formaten er worden aangemaakt. Wanneer afbeelding niet goed worden weergegeven in je nieuwe thema, dan kan het simpelweg erdoor komen dat het formaat niet beschikbaar is. Deze worden namelijk niet automatisch aangemaakt bij het activeren van het thema.
De plugin “Regenerate thumbnails” is in dit geval een goede optie om alsnog de juiste afbeeldingsformaten te laten maken voor het nieuwe thema. Zodra je het nieuwe thema activeert kun je de plugin zijn werk laten doen.
Alle afbeeldingen die geüpload worden nadat het nieuwe thema geactiveerd is zullen wel direct de juiste afbeeldingsformaten krijgen.
Waar je op moet letten na het wisselen van thema
Je wilt van WordPress thema veranderen om je website te verbeteren toch? Het is daarom belangrijk dat je ook in de gaten houdt wat voor effect het nieuwe thema heeft.
Zo kun je in de gaten houden of de conversie hoger of lager wordt, hoe het gaat met de bouncepercentage en dat soort dingen. Het is belangrijk dat je weet wat jouw doel is met je website. Vervolgens kun je naar de cijfers kijken of het nieuwe thema je hierbij helpt.
Extra tip: Vertel het aan je bezoekers
Wanneer je van thema bent gewisseld en een nieuwe design hebt, dan kun je een kort blogbericht schrijven om je bezoekers te vertellen dat je een nieuw design hebt, waarom je dit gedaan hebt en je kunt een aantal dingen uitlichten.
Vraag verder of alles goed werkt in de browser van je bezoekers of dat je bezoekers nog vreemde dingen tegen zijn gekomen.
Je bezoekers gebruiken allerlei verschillende devices, browsers en schermresoluties. Het is daardoor super handig om aan hen te vragen of alles goed werkt.
Conclusie
Er komt meer kijken bij het wisselen van WordPress thema dan je in eerste instantie zal verwachten. Desalniettemin is het iets waar je vroeg of laat altijd mee te maken krijgt als je mee wilt blijven gaan met de tijd of omdat je gewoon een keer iets anders wilt.
Wanneer je op jouw website van WordPress thema wilt wisselen moet je op allerlei dingen letten om ervoor te zorgen dat je geen dingen over het hoofd ziet. Het zou zonde zijn als je dit niet doet en daardoor een aantal belangrijke elementen op je website niet meer goed worden weergegeven.
Ik hoop dat dit artikel je goed geholpen heeft of gaat helpen wanneer je van WordPress thema gaat wisselen. Heb je het thema van jouw website gewisseld en ben je tegen punten aangelopen die hier niet bij staan? Laat hieronder in de reacties weten waar jij tegenaan bent gelopen. Je helpt op deze manier andere WordPress gebruikers die van WordPress thema veranderen.
29 reacties op “WordPress thema wisselen? Hier moet je op letten”
Een vraag. Ik heb hulp bij mijn Divi website. Mijn academie had ik al staan in Astra/Elementor. Helemaal naar m’n zin en klaar. Nu had degene die mij helpt aangegeven dat het misschien beter was alles in Divi te doen. Ik heb uiteindelijk laten weten daarmee te wachten, omdat ik de meerwaarde niet zag en het extra uren en geld kost. Nu blijkt dat ze toch Divi erop heeft gezet, al in januari… Er is geen backup. En nu is alles veranderd, banners/foto’s weg of enorm uitvergroot. Geen kleuren, alles chaotisch en ongeorganiseerd. Ik heb er buikpijn van…. Kan het terugzetten van Astra/Elementor het weer terugzetten zoals het was? Of is het herbouwen?
Zou heel graag van je horen en hoop maar dat het terug gedraaid kan worden!
Ik weet niet hoeveel zij verder heeft aangepast nadat Divi ingeschakeld is, maar in de database zullen best nog wel instellingen van Astra bewaard zijn. De elementor pagina’s is maar net hoe het is aangepast. Het zal dus even uitproberen zijn om erachter te komen.
Hoi Maikel, dank voor je artikel, het komt als geroepen 😊. Een vraag nog: ik wil met Elementor templates gaan werken en wil daarom wisselen naar het lichte Hello thema. Als ik in alle rust op de achtergrond de nieuwe templates wil invullen en optuigen, moet ik daarvoor dan ook met een child theme werken of…hoe doe ik dat het beste? Alvast bedankt, groet! Karin
Elementor is een plugin en staat los van het thema. Alles wat je hierin doet zal bij een thema wissel gewoon nog hetzelfde zijn. Je zou in dit geval gewoon een pagina in concept kunnen aanmaken om het een en ander te maken.
Nee, je zal niet direct alles terugkrijgen hoe het was. Misschien dat er wel iets staat in de revisies en je het op deze manier terug kunt krijgen.
Normaliter zou ik zeggen dat je een back-up zou kunnen terugzetten, maar ik zie dat je op WordPress.com versie draait en niet op de WordPress.org versie (waar ik mij op focus). Ik weet niet of je hier ook iets kunt terugzetten.
Hoi Maikel,
Ik hoop dat je mij kan helpen.
Ik heb mij thema veranderd. Een stuk of 10 keer. Op zoek naar een leuk thema. Zoals jij hier beschrijft zijn hier heel wat zaken op mijn homepage veranderd.
Is er een manier om dit ongedaan te maken? Ik heb mij al zot gezocht op de pagina. Tot nu toe nog geen antwoord gekregen via de hulplijn. Zeg mij a.u.b. dat ik het kan veranderen naar mij eerste thema. Liefs
Hallo Maikel,
Wij hebben een thema “FoundationPress” die wordt wel door ons met “Wordpress” onderhouden en met extra html codes. Echter willen wij de menubalk breder maken. Maar dat wordt waarschijnlijk moeilijk. Een andere thema verwisselen met ons huidige thema zal misschien helemaal onder de bovenste staat etc.
Heb jij misschien een tip?
groet
Wim.
Een menubalk breder maken is te bereiken met CSS en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Van thema wisselen is wat overdreven voor een bredere menubalk.
Beste Maikel,
Ik heb een vraag waarop ik een antwoord zoek en tot nu toe niet kan vinden.
Ik werk met een thema dat niet meer goed lijkt te functioneren. Ik kan namelijk geen nieuwe berichten/pagina’s meer toevoegen en bestaande berichten/pagina’s niet meer bewerken. Het lijkt echt aan het thema te liggen en niet aan plugins, want als ik deze allemaal deactiveer blijft het probleem bestaan en als ik van thema wissel is het opgelost.
Ik heb geprobeerd het thema opnieuw te downloaden/installeren, maar het thema is niet meer beschikbaar en te downloaden. Kan dit de oorzaak zijn van het probleem? Namelijk het feit dat het thema verouderd is en door gebrek aan updates niet meer functioneert?
Ja, als het niet werkt als alle plugins uitgeschakeld zijn en wel als je van thema wisselt, dan zal iets in het thema voor een conflict zorgen. Aangezien het thema niet meer beschikbaar is, zal de beste keuze zijn om over te schakelen op een ander thema.
Klopt het dat ik een business abonnement moet hebben voor het uploaden van mijn aangekochte theme?
groetjes Martijn
Je hebt gewoon WordPress.org als ik het goed heb. Je hebt dan geen business abonnement nodig, dit is voor WordPress.com.
Dank voor deze informatie.
Heb mijn site aangepast en tevreden over het resultaat.
Nu nog even uitzoeken hoe ik een delay kan zetten op de headervideo binnen Twenty Seventeen en dan is het helemaal af.
Hoi,
Ik heb een heel nieuw thema gemaakt waar ik erg blij mee ben. Ook heb ik heb gepubliceerd. Echter wanneer ik de wordpress open zonder dat ik ingelogd ben blijven delen van de oude thema´s in beeld verschijnen. De nieuwe thema is nergens te vinden. Het moment dat ik mij inlog als admin is het gewenste thema wel in beeld. Hoe komt dit? Kunt u mij hierbij helpen?
Dat komt waarschijnlijk door een cache plugin. Deze moet je even legen.
zou je kunnen aangeven hoe ik een ‘nieuwe’ wordpress site maak terwijl de ‘bestaande’ nog even onveranderd blijft? moet ik dan zelf een andere map op mijn domeinnaam aanmaken? nu zette ik de wp installatie in mn domeinmap. maar maak ik dan een extra map aan? en wat doe ik als ik de nieuwe site wil gaan gebruiken? kan je dat aangeven of kan ik dat elders op jouw site vinden?
Simpel gezegd moet je alles kopiëren en op een andere locatie zetten. Vervolgens moet je de domeinnaam e.d. aanpassen naar de nieuwe locatie.
Wanneer je klaar bent moet je hetzelfde doen, alleen dan natuurlijk weer terug naar de juiste locatie. Ik heb hier nog geen artikel over geschreven.
Hi Maikel,
Ik ben aan het onderzoeken hoe ik het gemakkelijkst mijn wordpress thema kan verwisselen met een ander thema. En inderdaad dat deze nog niet gelijk live gaat ivm dat mijn blog verder wel door moet lopen en duidelijk moet zijn voor de lezer.
Je hebt het over een test website op een subdomein of een andere locatie, zou ik hier iets meer informatie over kunnen krijgen hoe ik dit doe?
Hier is nogal veel informatie voor nodig om alles goed te doen. Ik heb hier momenteel nog geen artikel of video over. Staat wel op het lijstje om een keer te maken maar vooralsnog heb ik dit nog niet gedaan.
Kort gezegd moet je een subdomein aanmaken. Hoe je dit kunt doen wisselt per controle paneel van de server waar je website op staat. Het beste kun je dit aan je hostingprovider vragen als je niet weet hoe dit moet.
Vervolgens moet je een back-up van je website maken. Alle bestanden en de database kun je daarna uploaden naar de test website.
Via de database kun je vervolgens de URL aanpassen en in het wp-config.php bestand moet je de nieuwe databasegegevens invoeren, zodat de website connect met de juiste database. Tot slot moet je ook nog zorgen dat alle interne links worden omgezet naar je nieuwe domeinnaam.
Ja maar wanneer je dan weer terug klikt op Statische pagina is toch de oorspronkelijke homepage of startpagina van Colorway Theme verdwenen.
De inhoud daarvan, tekst en foto’s staan nog wel in het programma, maar bij activering levert het geen oorspronkelijke startpagina op.
Normaliter zou je bij statische startpagina weer kunnen kiezen voor de pagina die je de homepage wilt maken. Ik weet niet of Colorway op een andere manier werkt waardoor dit omzeilt wordt. Ik ken niet alle thema’s en hoe ze precies werken, dus meer kan ik er vanaf hier niet over zeggen.
We werken met twee nog wat onervaren mensen aan een site op basis van Wordpress met het Colorway Wordpress Theme. We hebben nu opeens niet meer het thema zichtbaar, de startpagina springt naar een andere page. Hoewel ik nog wel over alle inhoud van het thema beschik, zie ik niet hoe ik op die startpagina opnieuw dat Colorway Theme kan activeren. Er zal daar vast ergens een knop voor zijn ?
Bij “Instellingen -> Lezen” zal er gekozen zijn voor je laatste berichten in plaats van een pagina.
Precies de info die ik zocht! Dank en ik ga ermee aan de slag.
Gr. Ingrid
Fijn om te horen dat je de juiste informatie hebt weten te vinden. Succes!
Hoi Maikel,
Heb ook een thema gewijzigd. De navigatiebalk had submenu’s, maar deze zijn nu wel aanklikbaar maar de pagina geeft hij weer met een error.
Hoe kan ik dit oplossen?
Het is mij niet compleet duidelijk wat dit met een thema wissel te maken heeft. Je kunt echter bij Weergave -> Menu’s altijd het menu aanpassen.
hoi Maikel,
Ik heb een probleempje, misschien heb jij een tip voor mij hoe ik dit kan oplossen. Ik heb de hele week aan mijn site gewerkt. En gisteravond wilde ik iets veranderen maar opdat het allemaal nieuw voor mij is ben ik nog een beetje zoekende. Toen heb ik perongeluk het thema veranderd en zie ik zoals jij hierboven ook verteld allemaal shortcodes op mijn pagina, paniek! Toen ik in wordpress mijn pagina’s ging bekijken staat alles er nog wel in. Maar ik heb geen idee hoe ik het nou terug moet zetten zoals ik het van de week nog had.
Zo te zien staan de aanhalingstekens fout. Je moet even opnieuw via de teksteditor (niet de visuele editor) de aanhalingstekens plaatsen bij de shortcodes.