Waar op letten bij hosting? 10 factoren om rekening mee te houden

Hosting waar op letten?

We willen allemaal een snel ladende website. Het is dan ook van cruciaal belang voor de conversie van een website en het heeft ook invloed op hoe je scoort in de zoekresultaten, want het is een rankingsfactor van Google.

Je hosting provider speelt een super belangrijk rol in hoe jouw website presteert. Het is daarom erg belangrijk om op verschillende factoren te letten voordat je een een hostingpartij uitkiest. Kies dus niet alleen een hosting provider omdat je er een reclame van hebt gezien op tv.

Nu snap ik dat het voor mij makkelijk zeggen is ‘kies maar even goede een hosting provider uit’, er zijn tenslotte duizenden hosting providers waar je hosting kunt afnemen. Hoe kies je dan echt de juiste?

Ik heb in mijn leven al te maken gehad met tientallen hosting providers, doordat ik voor veel klanten hebt gewerkt. Hierdoor heb ik geleerd waar ik op moet letten bij het uitkiezen van een hosting provider.

In dit artikel zal ik je daarom 10 factoren vertellen waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van een goede hostingpartij voor jouw website. Je kunt dan zelf op onderzoek gaan om te kijken waar jij hosting wil afnemen.

Hostingfactoren om rekening mee te houden bij het uitkiezen van een provider

Bij het uitkiezen van een goede hostingprovider voor jouw (nieuwe) website zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Ik heb zelf altijd in totaal 10 factoren waar ik altijd op let die ik hieronder met je zal behandelen.

Type Hosting

De betekenis van hosting zal je wel weten. Het is een omgeving waarin je alle bestanden van je website kunt plaatsen en in combinatie met een domeinnaam kun je het zichtbaar maken voor iedereen.

Als je nieuw bent in webhosting, is het ook goed om te weten dat er verschillende type hosting beschikbaar is. Zo heb je:

 • Shared hosting: Geschikt voor beginners, kleine websites en webshops
 • Virtual Private Server (VPS): Geeft je meer flexibiliteit en controle naarmate je website groeit.
 • Cloud hosting: Is vaak vrijwel hetzelfde als een VPS.
 • Dedicated Server: Voor als je heel veel bezoekers krijgt of het nodig is dat het om bepaalde redenen (bijv. privacy) nodig is om op eigen server te draaien.
 • Managed hosting: Ideaal als je alle technische dingen uit wil besteden aan mensen die er verstand van hebben.
 • Reseller hosting: Eigenlijk hetzelfde als shared hosting, maar dan kun je websites voor klanten op dit pakket zetten en hier ook gebruikers voor aanmaken. Dit kan eventueel ook op een VPS.
 • E-mail hosting: Is hosting enkel voor e-mail. Dit is niet hetgeen wat wij hier willen, want we zoeken goede hosting voor een website. Zoek je toch e-mail hosting? Bekijk de beste e-mail hosting providers.

Het type hosting dat bij jouw website past, hangt af van jouw type website. Een blog heeft bijvoorbeeld minder serververmogen nodig dan een webshop met 5000 artikelen en dagelijks veel bestellingen. Verder speelt het aantal bezoekers mee en of je zelf verstand hebt van hosting of de technische zaken liever wil uitbesteden.

Klinkt dit allemaal als veel informatie, waardoor je het spoor kwijtraakt? Wanneer je net begint met je website kun je het best gaan voor shared of managed hosting. Naarmate je verder groeit kun je altijd nog upgraden naar een VPS of als je het heel goed doet kom je wellicht wel uit bij je eigen dedicated server.

Klantenservice

Je hoopt het nooit nodig te hebben, maar de klantenservice van een hosting provider is ook ontzettend belangrijk. Het is altijd mogelijk dat je een keer in een situatie terechtkomt dat je ondersteuning nodig hebt. Zo kan het zijn dat je VPS plat ligt zonder dat je dit zelf kunt oplossen of wellicht heb je op jouw website wel een gigantische fout gemaakt en heb je hulp nodig om alles recht te zetten.

Wat klantenservice bij een hosting provider betreft, kun je het beste op de volgende punten letten:

 • Wanneer is de klantenservice bereikbaar? Bijvoorbeeld 5 dagen per week onder werktijd of ook daarbuiten? Een website is 24/7 online, dus wellicht wil je op zijn minst dat je host 7 dagen per week bereikbaar is bij problemen.
 • Hoe kun je de klantenservice bereiken? Bekijk welke opties allemaal beschikbaar zijn. Kun je bijvoorbeeld contact opnemen via een live chat, telefonisch of enkel per mail? Telefonisch komt steeds minder vaak voor, terwijl dat in sommige situaties best fijn kan zijn.
 • Hoe technisch vaardig is de klantenservice? Hier kom je eigenlijk alleen achter als je moeilijke vragen gaat stellen. Doe dit dus ook als je wil ontdekken of de hostingpartij kundig genoeg is.

Ik raad je sowieso altijd aan om de klantenservice te benaderen voordat je iets aanschaft of op zijn minst in de periode van de niet goed, geld terug garantie. Je komt er dan al snel achter hoe snel de klantenservice reageert, wat eigenlijk ook een punt is om op te letten, en je kunt uittesten hoe kundig de klantenservice is.

Waar ik persoonlijk ook altijd op let en dit staat los van de menselijke klantenservice, maar ik kijk ook altijd of er een kennisbank met artikelen beschikbaar is. Wanneer je ergens niet uitkomt is het fijn als dit er is, want dan kun je snel een artikel over je probleem lezen en het wellicht direct zelf oplossen.

Serverlocatie

Wanneer je een website hebt voor Nederlands, is het verstandig om hosting met een server in Nederland te nemen om de website zo snel mogelijk te laden. Wanneer je een internationale hostingpartij neemt met een server in de Verenigde staten, dan zullen je bezoekers dit direct merken en zal je website een stuk minder snel geladen worden.

Heb je daarentegen een internationale website waarbij de meeste bezoekers uit de Verenigde Staten komen, dan kun je beter wel voor een server in de Verenigde staten gaan.

Wanneer je op zoek bent naar een Nederlandse server, zit je bij de meeste hostingpartijen goed. Klopt de meeste, want er zijn ook partijen met servers in Duitsland, dit is toch weer net iets verder weg. Bij de grote internationale partijen kun je tegenwoordig vaak ook de locatie van de server kiezen en hier staat Nederland meestal ook bij.

Mocht je overigens een internationale website hebben met bezoekers over heel de wereld, dan is een locatie uitzoeken lastig. Als de meeste bezoekers in de VS zitten kun je hier een server nemen zoals ik daarnet al zei. Om de website echter ook sneller te maken voor bezoekers uit andere landen kun je ook nog bovenop je hosting gebruik maken van een Content Delivery Netwerk (CDN).

Controlepaneel

Wanneer je aan de slag gaat met je hosting, is het wel zo prettig om met een goed werkende controlepaneel te kunnen werken, tenzij je zelf de technische kennis hebt en liever via SSH werkt.

De meeste providers bieden controlepanelen als cPanel, DirectAdmin of Plesk aan. Stuk voor stuk werken deze controlepanelen prima. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur welke nou echt beter is, want uiteindelijk kun je overal vrijwel hetzelfde. Mocht je toch een voorkeur hebben, dan kun je controleren of de hosting provider die je op het oog hebt de juiste controlepaneel gebruikt voor je hosting.

Het is ook mogelijk dat een provider een eigen controlepaneel heeft ontwikkelt. Dit hoeft niet erg te zijn als het goed werkt en de juiste functionaliteiten bevat die je nodig zal hebben. Denk aan het eenvoudig veranderen van de PHP-versie, FTP-inloggegevens aanmaken, E-mailadressen aanmaken en versturen en dat soort zaken.

Doorgroeimogelijkheden / Schaalbaarheid

Wanneer je meer en meer bezoekers op je website krijgt, zal je op een gegeven moment ook meer serververmogen nodig hebben. Kijk dus goed of er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn bij de hosting provider, want dit is vaak de eenvoudigste manier om je hosting te upgraden zonder technische handelingen te hoeven verrichten.

Om er 100% zeker te zijn dat je hosting schaalbaar is kun je altijd aan de het volgende vragen aan de klantenservice.

 • Wanneer ik upgrade naar een hoger pakket, moet de website dan nog verplaatst worden of gaat dit automatisch goed zonder actie vanuit mijn kant?
 • Als het upgraden naar een hoger pakket een migratie met zich meebrengt, doet je hosting provider dit dan of moet je het zelf doen? Het eerste is natuurlijk hetgeen wat je wil.

Backups

Je hoort mij altijd zeggen dat je altijd zelf backups moet maken van je website. Ik sta nog altijd achter deze woorden, want zelf de controle hebben is super fijn en het beste wat je jezelf kan gunnen. Het kan echter nooit kwaad dat je bij een hosting provider zit waar de backups ook op een goede manier geregeld worden.

Vrijwel alle hosting providers maken backups van je website. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten.

 • Zijn er kosten om een backup terug te zetten?
 • Hoe vaak worden backups gemaakt?
 • Kun je de backup zelf terugzetten of moet je hosting provider dit doen?
 • Waar worden de backups opgeslagen?

Met name de frequentie kan heel erg belangrijk zijn. Wanneer je bijvoorbeeld dagelijks nieuwe artikelen plaatst, zie je het liefst ook dat er dagelijks een backup wordt gemaakt vanuit je hosting provider. Bij een webshop wil je wellicht realtime backups, maar hier zal een hosting provider niet aan kunnen voldoen. Tenminste, ik heb dit nog niet voorbij zien komen. Wel kun je dit zelf regelen met VaultPress backups.

Veiligheid

Veiligheid hoort altijd voorop te staan bij een hostingbedrijf. Het is dan ook interessant om te bekijken wat een provider precies doet om alles zo veilig mogelijk voor je te houden.

Zo zou je kunnen controleren of een hostingbedrijf controleert op bijvoorbeeld malware. Iets anders waar je last van kunt krijgen is een DDoS-aanval. Hoe gaat de provider hiermee om als dit je zou overkomen?

Verder zijn er natuurlijk nog meer dingen die een hosting provider zou kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Twee factor authenticatie (2fa): Naast een gebruikersnaam en wachtwoord is het veiliger om ook een 2fa code te moeten invullen om je account zo veilig mogelijk te houden.
 • Automatische updates: Hoe zit het met de software en php-versies op de server? Worden die goed up-to-date gehouden? Wanneer dit niet het geval is loop je extra risico.
 • Sterke SSH-sleutels: Een goede hosting provider schakelt zwakke versleutelingsprotocollen uit en maakt enkel gebruik van sterke SSH-sleutels. SSH uitschakelen voor gebruiken is ook een prima optie, aangezien de meeste mensen hier geen gebruik van maken.

Functionaliteiten

Wellicht had je dit onderdeel hoger in deze lijst verwacht. De reden dat dit niet zo is komt eigenlijk omdat tegenwoordig heel veel hosting providers dezelfde functionaliteiten aanbieden. Zo kun je eigenlijk vrijwel altijd het volgende verwachten:

 • 1-klik installatiesysteem: Hiermee kun je WordPress, Drupal, Joomla, Magento en nog heel veel andere software met een druk op de knop installeren. Veel makkelijker dan dit zal het niet worden en daarom hebben vrijwel alle hosting providers dit al wel.
 • Gratis SSL-certificaat: Waar je jaren geleden nog moest betalen voor een SSL-certificaat, kun je tegenwoordig met behulp van Let’s encrypt een gratis SSL-certificaat genereren. Iedere hosting provider zou deze functionaliteit dan ook moeten aanbieden.

Wat echter niet overal beschikbaar is en je misschien wel zou willen hebben is het volgende:

 • 1-klik testomgeving: Een testwebsite is altijd een goed idee om te hebben, maar voor veel mensen toch best technisch. Tegenwoordig zie je steeds vaker de mogelijkheid om met een druk op de knop je website te kopiëren en er een testwebsite van te maken. Je kunt dan bijvoorbeeld eerst de updates testen voordat je deze op de live website doorvoert.
 • E-mail: Je zou verwachten dat je bij alle hosting providers e-mailadressen kunt aanmaken en e-mails kunt versturen. Dit is echter niet het geval, er zijn providers die zich enkel en alleen richten op het hosten van een website. Je zal in dit geval ook nog ergens anders e-mail hosting moeten zoeken.

Uptime

Je hebt niks aan hosting als het eruit ligt en je website onbereikbaar is. Het is daarom ontzettend belangrijk om een hosting provider te hebben met een hele hoge uptime.

Ik snap dat je vooraf nooit 100% zeker kan bepalen of dit bij de hosting provider het geval is. Je zou hiervoor wel naar website reviews kunnen kijken. Zo laat ik bijvoorbeeld in mijn cloud86 review ook de uptime zien.

Waar je ook op kunt letten is wat de hosting provider zelf zegt op de website. Zo kan het zijn dat er garanties worden aangeboden. Persoonlijk zou ik nooit voor lager dan 99,9% gaan als het om de uptime van je website gaat.

Controleer bij je hosting provider over er een bepaalde uptime wordt gegarandeerd en wat de provider eraan doet als je wel lager uitkomt. Er zijn namelijk providers die aangeven dat je dan een maand niet hoeft te betalen. Mijn.host is hier een goed voorbeeld van. Dit geeft eigenlijk direct aan dat deze provider er heel serieus over is, want anders kost het de provider ook geld.

Wanneer je echt een grote website of webshop hebt kun je wellicht ook een SLA (Service Level Agreement) aangaan met je hosting provider. Dit wordt regelmatig gedaan vanaf VPS hosting. Hierin kunnen dingen staan als de uptime garantie en vergoeding die je krijgt als de downtime te hoog is.

Klantenreviews

Voordat je hosting afneemt kan ik je alleen maar aanraden om op onafhankelijke websites reviews te bekijken. Trustpilot en Google reviews zijn wat dat betreft de grootste verzamelpunten om meerdere reviews van gebruikers te bekijken.

Kijk als eerste naar de totale reviewscore, wanneer deze laag is weet je sowieso al dat je er beter weg kunt blijven. Is het echter een prima score, dan kun je er wat dieper induiken. Reken een provider echter niet direct af op een paar slechte beoordelingen wanneer de totale reviewscore goed is. Sommige mensen zijn soms een beetje zuur.

De 1-ster reviews zijn vaak wat overdreven (tenzij er echt veel zijn) en de 5-ster reviews zullen alleen vol lof praten. Focus daarom eens op de reviews van 2 tot en met 4. Wat zijn de minpunten en wat zijn de goede punten die je regelmatig tegenkomt? Lees je dingen over de klantenservice, snelheid van websites of de downtime? Dit zijn allemaal hele belangrijke zaken die wel op orde moeten zijn. Bekijk dit dus aandachtig.

Mijn top 3 hosting providers

Ik hoop dat dit artikel geholpen heeft om je ervan bewust te maken op welke factoren je allemaal kunt letten bij het uitzoeken van een hosting provider. Zelf heb ik natuurlijk ervaring met diverse providers en heb ik zo mijn mening over welke wel en niet goed zijn. Zo kun je in dit artikel de beste WordPress hosting providers vinden. Hieronder volgen mijn top 3 goede hosting providers.

Cloud86

Cloud86 hostingpakketten

Cloud86 is een Nederlandse hostingprovider uit Drachten en mijn persoonlijke favoriet, want ik maak er namelijk zelf ook gebruik van. Dit artikel lees je vanaf hosting van Cloud86. Bij Cloud86 krijg je goede klantenservice die ook nog eens per telefoon bereikbaar zijn.

De hostingpakketten hebben een hele goede uptime en de prijzen zijn erg concurrerend. Mocht je door willen groeien, dan kun je heel makkelijk je pakket upgraden en heb je geen zorgen over technische handelingen.

Afhankelijk van je pakketkeuze kun je 2 tot een onbeperkt aantal websites (tot je opslagruimte vol is zeg maar) op je pakket plaatsen.

Mijn.host

Mijnhost webhosting pakketten

Zoek je een hosting provider die 7 dagen per week bereikbaar is, dan is de Nederlandse provider Mijn.host je beste optie. Voor de goedkoopste hosting kun je hier ook terecht, want bij een jaarabonnement is dit de goedkoopste optie uit deze lijst.

Mijn.host heeft een uptime garantie van 99,9% en anders hoef je in de desbetreffende maand geen hosting te betalen. Qua serververmogen blinkt Mijn.host ook uit. Je krijgt hier voor een heel scherp tarief al direct veel serververmogen tot je beschikking. Bij het .starter pakket krijg je 2 CPU en 2 GB RAM. Bij sommige andere hosting providers zit je dan al op het derde pakket en een stuk duurder.

Wat zeker ook het noemen waard is, is dat mijn.host een duurzame hosting provider is. Het wordt ook wel groene hosting genoemd. Het houdt in dat alle servers van mijn.host op 100% hernieuwbare energie draaien. Dit is geverifieerd door The Green Web Foundation.

SiteGround

SiteGround hostingpakketten

Ik wil niet enkel en alleen Nederlandse providers noemen. SiteGround is dan ook een uitstekende internationale hosting provider. Het wordt onder andere door WordPress aangeraden als hosting provider.

SiteGround heeft shared hosting, cloud hosting en reseller hosting beschikbaar. Je hebt de mogelijkheid om zelf de serverlocatie te kiezen. Zo zijn er op 11 plekken in 8 verschillende landen datacenters met servers waar je gebruik van kunt maken. Verder is er ook 24/7 klantenservice beschikbaar.

Afhankelijk van het pakket dat je hebt kun je met een druk op de knop een testwebsite maken. Dit kan al vanaf het GrowBig pakket, wat ideaal is voor ondernemers die een betrouwbare hostingprovider willen hebben met fijne opties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *